Hopp til innhold

Risikerer livet i kampen mot polio og Boko Haram

KANO (NRK): Nordøst i Nigeria sliter nigerianske tropper i kampen mot den islamistiske gruppen Boko Haram, som siden de kidnappet mer enn 200 skolejenter for fire måneder siden, har erobret stadig mer land.

Kvinnelige helsemedarbeidere

Kvinnelige helsemedarbeidere har ansvaret for poliovaksineringen i Nord-Nigeria, ettersom de ofte må reise hjem til folk for å få utført vaksineringen. I 2013 ble åtte medarbeidere skutt og drept av Boko Haram i Kano. Her er det barn i Bulari, mellom Kano og Yobe som blir vaksinert.

Foto: Maren Sæbø

De kommer på motorsykkel, de bærer med seg små frysebokser, med påskriften «rush vaccines». Dette er frontlinjen i den globale kampen mot polio, en kamp som ikke er uproblematisk i denne delen av Nigeria.

For halvannet år siden klarte islamistgruppen Boko Haram å avbryte vaksineringskampanjen, da de skjøt og drepte åtte kvinner som utførte vaksinasjonene i Nord-Nigerias største by Kano.

Angrepene var som et ekko av lignende angrep utført av Taliban, i Afghanistan og Pakistan. Disse to asiatiske landene og Nigeria er i dag de siste tre landene i verden hvor polio ikke er utryddet.

I landsbyen Bulari halvannen times kjøring nordøst for Kano er helseteamet, og vaksinene derimot velkommen, kvinner møter opp med små og litt større barn, for å få medisin, såpe og de dyrebare dråpene som kan hindre at barna blir forkrøplet av et polioangrep.

Helseteamene, organisert av nigerianske myndigheter i samarbeid med FN-organisasjoner og internasjonale donorer er blant de få tilbudene befolkningen i disse områdene har.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Helseteam i Nigeria

Oppsøkende helseteam er blant de få tilbudene kvinner og barn i Nord-Nigeria har. Ved siden av poliovaksiner, bringer temane ut vanlige medisiner mot diare og malaria, som tar mange barneliv her.

Foto: Maren Sæbø

Elendige helsetjenester

På tross av Nigerias enorme oljerikdom, er tjenestene landet tilbyr sine innbyggere svært begrenset. Og verst er det i Nord-Nigeria, der levestandarden er blant de dårligste på kontinentet.

– Det fører til at folk er veldig kritiske til myndighetene, de ser korrupsjonen, og de ser at myndighetene ikke makter å gjøre noe for dem. Det er en del av denne retorikken Boko Haram har tatt opp i seg, i utgangspunktet var de sterk kritiske til korrupsjon, og så på den som et utslag av «vestlig innflytelse», forklarer Husseini Abdu, statsviter og selv fra Kano.

Abdu leder også den nigerianske armen av ActionAid, en av organisasjonene som har støttet opp om den mye omtalte kampanjen for å få de kidnappede jentene fra Chibok, #bringbackourgirls, hjem. Korrupsjon, utdanning og poliovaksiner er for Boko Haram utslag av det samme ondet.

– Myndighetene har svart med mer vold, på mange måter har de feilet, de snakker om dette som en del av ”den globale krigen mot terror”, sier Abdu som mener det har vært kontraproduktivt.

– Boko Haram var en liten sekt, men så i 2009, satte man hæren inn og drepte svært mange av dem, pluss den religiøse lederen Muhammed Yusuf. Så forsvant gruppen en stund før den dukket opp ett år senere med våpen, oppsummerer Abdu.

– Siden det har det gått slag i slag, først angrep de politifolk og sikkerhetsstyrker, så tradisjonelle ledere. Gradvis gikk de på nye grupper sivile. Det er en virkelig ond sirkel. Hele denne tiden har nigerianske myndigheter jaktet på spøkelser, arrestert opposisjonspolitikere de mener kan ha støttet gruppen og sånt. I mellomtiden har den kunnet vokse seg sterk.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Skolebarn på vei hjem i Kano

Skolebarn på vei hjem i Kano. Mens barn i de store byene fortsatt går i skole, har foreldre på landsbygda i deler av Nord-Nigeria tatt sine barn ut av skolen etter kidnappingen av mer enn 200 jenter fra en skole i Borno for fire måneder siden.

Foto: Maren Sæbø

– Sover med ett øye åpent

I Kano er det mye som tyder på at Abdu kan ha rett i at det har gått gale veien. Tungt bevæpnet sikkerhetspersonell er til stede overalt, det er uvanlig rolig i gater, og på busstasjoner for å være en nigeriansk by. De som har et ærend et sted hvor det er samlet mye folk, forsøker å utføre det raskt.

Bala Abdullahi Gaduwana

Bala Abdullahi Gaduwana leder menneskerettsorganisasjonen Network for justice i Kano, han kan fortelle om grove overgrep over hele Nord-Nigeria i sikkerhetstsyrkenes jakt på Boko Haram.

Foto: Maren Sæbø

– Vi sover med ett øye åpent, det har vi gjort en stund, sier Bala Abdullahi Gaduwama, som leder en lokal menneskerettsorganisasjon.

Gaduwama, som også leder Kanos sammenslutning av sivilsamfunnsorganisasjoner forteller hvordan de to siste årene har vært en slags unntakstilstand for byens 12 millioner innbyggere.

I januar 2012 tok Boko Haram rett og slett tok over deler av byen, holdt den noen dager og forsvant like raskt som de hadde dukket opp, siden den gang har gruppen stadig forandret taktikk.

– Vi ser at de forandrer seg, og folk har vel mer eller mindre vent seg til at de er en konstant faktor. Men strategien deres forandrer seg hele tiden, først skjøt de bare rundt seg som i 2012, og da de drepte helsearbeiderne i 2013, nå ser vi mer bomber, også selvmordsbomber.

Denne uka var det fire måneder siden mer enn 200 skolejenter ble kidnappet nordøst i Nigeria. Gaduwama tror de ble kidnappet fordi man trengte kvinner i leirene, til å lage mat og som sexslaver. Dette er ikke en veldig sofistikert bevegelse mener han, og ikke særlig religiøs heller.

– Se på Kano, det er en by som er veldig konservativ, og som har hatt sine radikale grupper også, men disse her som vi kaller Boko Haram, de er ikke særlig godt utdannet. Se på bevegelser som Al-Qa’ida, eller nå ISIS, og andre organisasjoner som har en islamsk ideologi, dette er organisasjoner med lærde, med akademikere. I dette tilfellet snakker vi om unge menn og kvinner som er så godt som helt analfabeter, de har ingen anelse om hva de kjemper for, en del av dem som blir tatt virker mest redde og forvirret, sier Gadumawa.

Purunge selvmordsbombere

Emir i Kano

Delstaten Kanos religiøse leder, Muhammadu Sanusi, avlyste id-markeringen i hovedstaden Kano etter at den har blitt utsatt for flere dødelige angrep.

Foto: STRINGER / Reuters
Sikkerhetsfolk i Kano

Sikkerhetsfolk i Kano undersøker åstedet etter at en bombe gikk av på en busstasjon i Kano 24. juli i år.

Foto: Stringer / Reuters

I Kano er det imidlertid annet enn kidnappingene i Borno som opptar sikkerhetsstyrkene, politikere og kommentatorene nå. For to uker siden opplevde byen en bølge av selvmordsangrep, utført av purunge jenter.

Kano avholder ved avslutningen av ramadan den tradisjonelle festivalen sellah, hvor emirens kavaleri viser seg fram.

Årets sellah ble avlyst da flere bomber gikk av i og rundt Kano 29. og 30. juli. Fire selvmordsbombere lyktes i å ta med seg et ukjent antall mennesker i døden, en fjerde ble stoppet.

Alle var de purunge jenter, mellom 15 og 19 år. Teorien om at dette var jenter som ikke var klar over hva de var i ferd med å gjøre ble styrket denne uka da det kom fram at ytterligere to jenter, to søstre på 11 og 16 år, ble stoppet i en annen by, Katsina, med bomber.

Sammen med de to foreldreløse søstrene ble en 47 år gammel mann, mistenkt for å være deres fører fra Boko Haram, arrestert.

Talsmann for politiet, Frank Mba mener bruken av de unge jentene er en bevisst strategi fra Boko Harams side.

I en av landets aviser skriver han at denne nye taktikken har to fordeler, den er sjokkerende og vekker oppsikt, noe som bidrar til mer frykt, og den er strategisk med tanke på at unge kvinner kledd slik konservative muslimer foretrekker, lett kan gjemme eksplosiver på kroppen.

Det siste er ikke lenger tilfelle, innbyggerne i Kano og andre steder har fått beskjed om å være på vakt, kvinnelige vakter er kalt inn for å foreta sikkerhetssjekker på kvinner om nødvendig.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Mennesker i Nord-Nigeria

Nord-Nigerias økonomi er basert på landbruk, blant annet eksport av peanøtter. Men de aller fleste dyrker mat til eget forbruk, og har få andre inntetkstkilder. Her fra distriktet Ajugi mellom Kano og Yobe.

Foto: Maren Sæbø / NRK

Halv million på flukt

Boko Haram-leder Abubakar Shekau

Boko Haram-leder Abubakar Shekau i en video fra juli 2013 der han støtter et angrep på en skole i Nigeria der 42 mennesker ble drept.

På tross av den skjerpede sikkerheten i Kano og andre nordlige byer, er det de tre statene Yobe, Adumawa og Borno som har hardest rammet av Boko Harams herjinger.

Det er erklært militær unntakstilstand i disse tre statene, deler av dem er helt under gruppens kontroll, nærmere en halv million mennesker er på flukt og et ukjent antall er drept.

Denne uka, mens resten av Nigeria markerte at det nå var fire hele måneder siden Chibok-jentene ble kidnappet, kom flere meldinger om massekidnappinger, av både unge menn og unge kvinner ved Tsjadsjøen, som ligger på grensen mellom Nigeria og Tsjad.

Ved siden av det nigerianske militæret, er en sammenslutning av politi og diverse militære enheter, kjent i Nigeria som Joint Task Force (JTF) aktive i kampen mot Boko Haram.

Det finnes også JTF-enheter der borgermilits deltar, og borgermilits som opererer på egen hånd. Det er lite informasjon som siver ut av området som nå er under beleiring helt nordøst i Nigeria, men det som kommer av bilder og erklæringer fra militæret vitner om at det går hardt for seg.

Nylig slapp også Amnesty International en video som dokumenterer grove brudd på menneskerettighetene fra alle parter. Gadumawas organisasjon Network for justice, som også tilbyr ofre for overgrep juridisk hjelp, har nok å gjøre.

– Menneskerettsbruddene er omfattende, vi ser grove brudd, både der og her, vi ser utenomrettslige henrettelser og kidnappinger. Sikkerhetsfolk mistenker feil folk, arresterer dem og banker dem opp, ofte til døde, dette bidrar selvsagt til mer radikalisering. Folk integritet blir stadig krenket, mener Gadumawa.

Langt fra all vold og alvorlig kriminalitet i nord er utført av grupper som kan puttes under paraplyen Boko Haram. Spenninger mellom kristne og muslimer, mellom forskjellige språkgrupper eller mellom kvegdrivere og bønder blir alle forsterket av Boko Harams aktiviteter, den alt haltende økonomien i nord er også rammet.

– Det er så mye desperasjon her i nord, folk har få muligheter, man har ikke noe å se fram til, det gjør det selvsagt lett å rekruttere folk til radikale grupper, sier Gadumawa.

Nigeria med Kano

SISTE NYTT

Siste nytt