Hopp til innhold

Tror Sekkingstad var i leiren da militæret angrep

MANILA/OSLO (NRK): Militæret på Filippinene tror at den bortførte nordmannen Kjartan Sekkingstad var i Abu Sayyaf-leiren som de angrep i går.

Kjartan Sekkingstad

Kjartan Sekkingstad ble bortført 22. november i fjor.

Foto: Privat

Tre Abu Sayyaf-opprørere ble drept i forsøket på en redningsoperasjon på den filippinske øya Jolo, der nordmannen Kjartan Sekkingstad holdes som gissel. I tillegg til de tre drepte ble ti opprørere såret, skriver Sunstar.

Talsmann for militæret, Filemon Tan, sier til NRK at Sekkingstad trolig var i leiren de slo til mot i går, men at han nå er blitt flyttet.

16 soldater ble skadd i skuddvekslingen med omtrent 200 Abu Sayyaf-opprørere i byen Patikul på Jolo, omtrent 1.000 kilometer sør for hovedstaden Manila, opplyser det filippinske forsvaret onsdag.

Styrkene deltok i en redningsaksjon for å frigjøre Sekkingstad og filippineren Marties Flor, som har vært holdt som gisler i jungelen på Jolo siden september.

Ifølge militæret var det en halvannen times lang skuddveksling i går ettermiddag lokal tid.

Anslag går ut på at Abu Sayyaf består mellom 300 og 400 krigere og dersom 200 deltok i kampene med regjeringshæren var det en av de største trefningene som har vært med geriljaen.

Filemon Tan sier at det ikke er noe som tyder på at Sekkingstad eller andre gisler ble såret i kampene. Militæret så ikke nordmannen under kampene, men sier det er svært sannsynlig at han var i leiren da den ble angrepet.

Tok kontroll over leire

Mens styrker fra en infanterienhet utkjempet slaget med de 200 Abu Sayyaf-opprørerne, tok soldater fra en annen enhet kontroll over to andre Abu Sayyaf-leire.

Leirene lå i Talipao, lenger sør på Jolo. Leirene hadde plass til omtrent 150 personer og hadde innlagt vann, skriver Sunstar.

– Operative styrker fortsetter å gjennomsøke området, sier militærtalsmann Filemon Tan.

Mandag skrev avisen at 5000 soldater deltok i aksjoner i tre ulike byer i Sulu-provinsen der øya Jolo ligger.

Politimann og båt på Jolo

En politimann ved siden av båten som Abu Sayyaf skal ha brukt da de bortførte Sekkingstad i fjor høst.

Foto: HO / AFP

5000 soldater

Sekkingstad og Flor ble tatt som gisler sammen med blant andre canadierne John Ridsdel og Robert Hall.

Ridsdel ble drept i april, mens Hall ble drept av opprørerne i forrige uke. De islamistiske opprørerne truer også med å drepe Sekkingstad og Flor.

Det filippinske militæret har vært under kraftig press etter at de to kanadiske gislene er blitt drept.

I tillegg til Sekkingstad og Flor holder Abu Sayyaf også flere andre gisler. Blant annet holdes en nederlender og flere malaysiere fanget.

Følger situasjonen

Det norske utenriksdepartementet sier de følger situasjonen på Filippinene nøye, men ønsker ikke å kommentere saken i detalj av hensyn til gislenes sikkerhet.

– Vi fortsetter arbeidet for å bidra til en fredelig løsning. De to gjenværende gislenes liv og helse må ha førsteprioritet uansett løsning, sier pressekontakt i UD, Rune Bjåstad, til NRK.

Jolo med Patikul

SISTE NYTT

Siste nytt