NRK Meny
Normal

Kanadisk gissel drept på Filippinene

Canadas statsminister Justin Trudeau fordømmer drapet på gisselet John Ridsdel på Filippinene. Ridsdel er blitt holdt fanget sammen med nordmannen Kjartan Sekkingstad (56) av ekstremistgruppa Abu Sayyaf.

 John Ridsdel

KANADIER DREPT: Sekkingstad (t.v.) og kanadierne John Ridsdel (t.h.) og Robert Hall og Halls filippinske kjæreste Marites Flor ble bortført i september. Mandag kveld har det kommet meldinger om at Ridsdel har blitt drept.

Foto: - / Afp/NTB Scanpix

– Jeg er veldig opprørt over meldingene om at en kanadisk borger som er blitt holdt fanget, er drept, uttaler Trudeau mandag kveld norsk tid.

Den kanadiske avisa National Post meldte tidligere i kveld at det er gisselet John Ridsdel (68) som er drept på Filippinene. Kort tid senere ble disse opplysningene også bekreftet av Canadas statsminister Justin Trudeau-

I den TV-sendte uttalelsen beskrev Trudeau likvideringen av 68-åringen som «et kaldblodig drap».

Canada fordømmer uten reservasjoner dette kaldblodige drapet. Ansvaret ligger ene og alene på terrorgruppen, sier Trudeau, som samtidig sender sine kondolanser og dypeste medfølelse til Ridsdels familie og venner.

Justin Trudeau

BEKREFTER: Canadas statsminister Justin Trudeau bekrefter at det kanadiske gisselet John Ridsdel er drept av terrorgruppen Abu Sayyaf på Filippinene. Arkivbilde.

Foto: Geoff Robins / Ap/NTB Scanpix

Truet med å drepe

En av de første som bekreftet at kanadieren var drept, var den folkevalgte kanadiske politikeren Bob Rae, som er venn av Ridsdel.

– Dette er veldig tøft. Jeg har vært involvert i kulissene de siste seks månedene for å prøve å finne en løsning, sier Rae til CBC News.

Ridsdel er blitt holdt fanget sammen med en annen kanadisk mann, Sekkingstad og en filippinsk kvinne siden september.

Den islamistiske opprørsgruppa Abu Sayyaf har truet med å drepe gislene hvis de ikke fikk utbetalt løsepenger, og flere tidsfrister er blitt satt.

Bortført i september

Mandag opplyste militæret på Filippinene at de trappet opp innsatsen for å frigjøre gislene, som antas å befinne seg i jungelen på øya Jolo.

Sekkingstad ble bortført fra feriestedet Oceanview Resort på den lille øya Samal 22. september, sammen med de to kanadierne John Ridsdel og Robert Hall og Halls filippinske kjæreste Marites Flor.

I en video som ble publisert 15. april ba Sekkingstad og de to kanadierne, til sine familier og myndighetene om å betale løsepengene.

Kjartan Sekkingstad bortført på Filippinene

BORTFØRT: Nøyaktig et halvt år har gått siden norske Kjartan Sekkingstad ble bortført på Filippinene.

Foto: Privat

– Alvorlig vending for de øvrige gislene

At ekstremistgruppenhar drept ett av sine gisler på Filippinene, gjør situasjonen dramatisk for de øvrige som holdes fanget, sier terrorekspert Jan Oskar Engene.

– Det er en alvorlig og veldig dramatisk vending, sier Engene til NTB. Han er til daglig førsteamanuensis ved Institutt for sammenlignende politikk ved Universitetet i Bergen.

Engene sier Abu Sayyaf er en av flere aktive militante ekstremistgrupper i det sørlige Filippinene.

– Det regionale konfliktkomplekset har røtter tilbake. Noen av gruppene har moderert seg, men ikke Abu Sayyaf, sier Engene.

UD: – Gislenes liv og helse viktigst

Terroristene har krevd 180 millioner kroner for å løslate gislene, men skal senere ha redusert kravet.

Hverken filippinske, norske eller kanadiske myndigheter har sagt seg villige til å forhandle om løsepenger med gisseltagerne. Utenriksdepartementet sier at de følger situasjonen tett.

– Vi arbeider for å bidra til en best mulig løsning i denne saken. Utover det kan vi ikke kommentere detaljer. Det viktigste for oss er gislenes liv og helse og hensynet til de pårørende, sa kommunikasjonsrådgiver i UD, Rune Bjåstad, til NRK tidligere mandag.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt