– Abu Sayyaf har drept canadisk gissel

MANILA (NRK): Filippinske myndigheter bekrefter at det canadiske gisselet Robert Hall ble likvidert av Abu Sayyaf-geriljaen.

Justin Trudeau

Canadas statsminister Justin Trudeau sier mandag formiddag at Robert Hall etter alt å dømme er likvidert.

Foto: CHRIS WATTIE / Reuters

– Dette er brutalt og meningsløst drap, sier den filippinske presidentens talsmann Hermino Coloma etter mandagens gisseldrap.

Hall ble tatt som gissel sammen med sin filippinske kjæreste, en landsmann og norske Kjartan Sekkingstad i september i fjor.

En talsmann for geriljaen kontaktet mandag morgen den filippinske nettavisen Inquirer og opplyste at 50 år gamle Hall var drept.

Robert Hall

Robert Hall.

Foto: STRINGER / Afp

Canadiske CBC News bekrefter opplysningen og viser både til kilder som er tett på situasjonen på øya Jolo, og til filippinske sikkerhetskilder.

Hall ble drept samme dag som fristen for betaling av 600 millioner filippinske pesos, 100 millioner kroner i løsepenger utløp.

Canadas statsminister Justin Trudeau sa mandag formiddag at Robert Hall etter alt å dømme er likvidert.

– Det er med stor sorg jeg har grunn til å tro at en canadisk borger, Robert Hall, som har vært holdt som gissel på Filippinene siden 21. september 2015, er drept av gisseltakerne, sa Trudeau.

Ikke vært involvert i forhandlingene

Den filippinske hæren har en egen innsatsgruppe som har jobbet i flere måneder med å få frigitt gislene, men har foreløpig få resultater å vise til.

Hærens talsmann, oberst Noel Detoyato, opplyser at de ikke har vært involvert i forhandlingene.

– Vi undersøker opplysningene og forsøker å sammeholde dem med våre egne vitner på bakken. Et annet kriterie for oss er at vi må finne et lik. Vårt fokus er på å etterforske og nøytralisere gjerningsmennene, sier han.

Det føderale politiet i Manila ønsker ikke å gi andre kommentarer enn at det fortsatt pågår en aksjon mot Abu Sayyaf sør på Filippinene.

Eneste gjenværende

Den 56 år gamle Sotra-mannen Kjartan Sekkingstad og Halls filippinske kjæreste Marites Flor er nå de eneste gjenværende av gruppen som ble bortført fra ferieanlegget Oceanview Resort på den lille øya Samal utenfor Mindanao sør i Filippinene 22. september i fjor.

Kjartan Sekkingstad

Kjartan Sekkingstad.

Foto: Privat

Halls 68 år gamle landsmann John Ridsdel ble funnet likvidert på øya Jolo 25. april, etter at en tidligere tidsfrist for å betale løsepenger var utløpt.

Før Hall ble drept, lot gisseltakerne både ham, Flor og Sekkingstad snakke med avisa Inquirer.

– Vi gjør vårt beste, men det er ikke nok til å innfri kravene deres. Vi vet ikke sikkert. Det var fire av oss til å begynne med, og da tidsfristen utløp ble én halshogd. Vi holdes helt i mørke. Jeg aner ikke hva som skjer, sa Sekkingstad, som fortalte at han hadde fått ringe til broren sin i Norge søndag kveld.

Trygler Duterte om hjelp

Flor kom med en følelsesladd appell til Filippinenes nyvalgte president Rodrigo Duterte under samtalen med Inquirer.

– Jeg ber Duterte om hjelp. Vær så snill å hjelpe oss. Vi kjemper hver eneste dag. Jeg er den eneste (av gislene) som forstår hva de (gisseltakerne) sier, og jeg hører at de planlegger å halshogge oss, sa hun.

Abu Sayyaf-geriljaens talsmann Abu Raami understreket i samtalen med Inquirer at tidsfristen for å betale løsepenger for de gjenværende gislene, ikke vil bli forlenget.

Den videre skjebnen til Sekkingstad og Flor er derfor høyst uviss, ettersom norske myndigheter, i likhet med canadiske og filippinske har gjort det klart at de av prinsipp ikke etterkommer slike krav om løsepenger.

Den norske ambassaden i Manila sier de ikke får lov til å snakke med journalister, og henviser til Utenriksdepartementet.

– Vi er kjent med saken gjennom mediene, men har ikke fått opplysningene bekreftet, sier UDs pressevakt Hilde Steinfeld.

SISTE NYTT

Siste nytt