Hopp til innhold

– Kan vente større demonstrasjoner i morgen

Demonstrasjonene mot den norske leiren i Meymaneh i Afghanistan er over. Nå fryktes større demonstrasjoner i forbindelse med morgendagens fredagsbønn.

Meymaneh

Demonstrantene kastet stein mot leiren, og det har kommet meldinger om at det er blitt satt fyr på dekk på utsiden av den norske leiren.

Foto: Kallestad, Gorm / Scanpix

Anders Sømme Hammer

Frilansjournalist Anders Sømme Hammer bor til daglig i Kabul.

Foto: Privat

– I dag har stemningen vært relativt rolig, men det er alvorlig når det er en demonstrasjon utenfor en norsk leir, sa frilansjournalist Anders Sømme Hammer som til daglig bor i Kabul.

Han forteller at mange nå forventer at demonstrasjonene vil øke i styrke i morgen, i forbindelse med fredagsbønnen.

– Det er en eksplosiv stemning i Afghanistan nå. Alle regner med at det blir større demonstrasjoner i morgen. De kan bli voldelige, og det kan også skje i Meymaneh, sier Sømme Hammer.

Demonstrasjonen avsluttet

Det var i morgentimene i dag norsk tid at mellom 150 og 200 demonstranter samlet seg utenfor den norske leiren i byen Meymaneh nord i Afghanistan.

De reagerer på at eksemplarer av Koranen tidligere i uka ble kastet og brent som søppel ved en amerikansk militærleir i Bagram.

Demonstrantene kastet stein mot leiren, og det har kommet meldinger om at det er blitt satt fyr på dekk på utsiden av leiren.

Både skremmeskudd og tåregass er tatt i bruk for å spre demonstrantene.

Like før klokken 13 kom meldingen om at demonstrantene har trukket seg inn mot byen igjen og har fjernet seg fra leiren.

– Det er varslet nye demonstrasjoner i morgen, og forsvaret må gjøre de tiltak som kreves for at soldatene skal være trygge, skriver informasjonsoffiser Ivar Moen.

Video 215b6e04-2b6b-4da5-8728-f18cd68ad537.jpg

Demonstrasjonene i Afghanistan startet på tirsdag. Onsdag var det store demonstrasjoner i Kabul.

Fra koranskole

Ifølge folk i Meymaneh som Sømme Hammer har snakket med, kommer storparten av demonstrantene fra den største koranskolen i byen.

– De er veldig sinte, men det betyr ikke dermed at de kommer til å ta til våpen, sier Sømme Hammer.

Han forteller at å brenne Koranen blir sett på som en ekstrem provokasjon i det dypt religiøse landet Afghanistan.

– Alle angrep på islam tas veldig ille opp. Spesielt det siste året har antivestlige strømninger blitt mer markante, forteller Sømme Hammer.

Taliban oppfordret til drap

Som utlending opplever han å bli møtt med fiendtlighet i Afghanistan, og forteller at ekstremistiske grupper bruker hendelser som koranbrenningen til å starte uro.

Taliban oppfordret torsdag afghanere til å drepe utenlandske soldater som hevn for koranbrenningen ved en amerikansk militærbase.

– Drep dem, ta dem til fange, bank dem opp og lær dem en lekse slik at de aldri mer tør å håne den hellige Koranen, heter det i en kunngjøring fra Taliban.

Det er 520 norske soldater i Afghanistan. Storparten av dem holder til i ISAF-basen i Meymaneh.

SISTE NYTT

Siste nytt