Hopp til innhold

Norske soldater skyter varselskudd mot demonstranter

Norske soldater skyter varselskudd mot demonstranter ved leiren i Meymaneh.

Meymaneh

Den norske leiren er en av flere internasjonale leirer i Meymaneh.

Foto: Kallestad, Gorm / Scanpix

Norske soldater skyter varselskudd mot demonstranter som kaster stein mot den norske leiren i Meymaneh i Nord-Afghanistan.

– Det er en gruppe på mellom 150 og 200 rasende afghanske demonstranter som har samlet seg utenfor den norske leiren i Meymaneh, sier major Ivar Moen ved Forsvarets operative hovedkvarter (FOH) til NRK.


De norske soldatene har skutt flere varselskudd mot demonstrantene, som protesterer mot at eksemplarer av Koranen tidligere i uka ble kastet og brent som søppel ved en amerikansk militærleir i Bagram.

Står utenfor leiren

Det er også tatt i bruk tåregass for å forsøke å spre demonstrantene. Moen vet ikke hvilken avdeling i leiren som har brukt tåregassen.

– Situasjonen er fremdeles spent og demonstrasjonen pågår med samme styrke. Vi har ikke fått melding om at den er i ferd med å roe seg, sier Moen.

Demonstrasjonen begynte før klokken åtte norsk tid. Moen forteller at den fremdeles fortsetter med full styrke, og at de norske soldatene ikke har fått den under kontroll.

Meymaneh

Meymaneh, der den norske leiren ligger, ligger nord i landet.

Foto: Grafikk: / NRK

– Demonstrantene står utenfor den ytre perimeteren til leiren og kaster stein. Det vil si at de ikke har mulighet til å treffe mennesker inne i leiren med steinkastingen, sier Moen.

Han legger til at han ikke har fått rapportert at demonstrantene har våpen utover steinene de kaster. De norske troppene har fått støtte fra både afghansk politi og afghanske soldater.

Til nyhetsbyrået Reuters forteller Norges ambassadør i Kabul, Tore Hattrem, at flere kjøretøyer er satt i brann utenfor leiren.

Flere nasjonaliteter

Moen forteller at det er soldater fra flere nasjoner inne i den norske leiren, som er en av flere utenlandske leirer i Meymaneh.

– Det er blant annet en amerikansk helikopterenhet der. Det kan være en årsak til at demonstrantene står utenfor den norske leiren, sier Moen.

Det er ikke meldt om personskader i forbindelse med demonstrasjonen.

De norske styrkene vurderer situasjonen fortløpende.

Taliban oppfordrer til drap

Taliban oppfordret torsdag afghanere til å drepe utenlandske soldater som hevn for koranbrenningen ved en amerikansk militærbase.

– Drep dem, ta dem til fange, bank dem opp og lær dem en lekse slik at de aldri mer tør å håne den hellige Koranen, heter det i en kunngjøring fra Taliban.

Den internasjonale ISAF-styren i Afghanistan er under NATOs kommando, og består av 130.000 soldater.

520 av disse er norske, skriver Forsvaret på sine hjemmesider.

Leiren i Meymaneh er en av tre steder i Afghanistan der norske soldater er utstasjonert.

Drepte NATO-soldater


Torsdag ble to demonstranter også skutt og drept i Uruzgan-provinsen, mens en demonstrant ble drept og flere ble såret i Baghlan-provinsen.

Øst i Afghanistan, i Nangarhar-provinsen, rettet en mann iført uniform fra den afghanske hæren våpenet mot en gruppe NATO-soldater og drepte to, opplyser ISAF i en kunngjøring. De dreptes nasjonalitet er ikke kjent.

NRK.no oppdaterer saken

SISTE NYTT

Siste nytt

Denne videoen skal vise en drone fra det ukrainske forsvaret slippe en granat på russiske styrker utenfor Kharkiv.

Slipper håndgranater fra minidroner

Nye videoer viser at små droner utstyrt med lette granater blir brukt i krigen i Ukraina. Disse blir først og fremst brukt som propaganda, mener ekspert Ole Jørgen Maaø fra Luftkrigsskolen.