NRK Meny
Normal

90 tonn tung metalltrakt skal stoppe oljelekkasjen

– Som å utføre hjertekirurgi 1500 meter nede i mørket, sier BPs USA-sjef. Ingen vet om forsøket på å stanse oljelekkasjen i Mexicogolfen vil fungere.

Arbeidere ved Wild Well Control, Inc. i Port Fourchon i Louisiana jobber nå med det BP håper kan stanse oljelekkasjen i Mexicogulfen.

Det sveises og mekkes på en 90 tonn tung og 15-20 meter høy metallstruktur.

Snart skal strukturen fraktes ut i Mexicogulfen og senkes ned til 1500 meters dyp, ned over stedet på havbunnen hvor det lekker fra BPs oljebrønn.

Der skal den stå som en ovmvendt «kopp», stoppe oljen i å flomme rett ut i havet, og via en rørslange skal oljen i stedet strømme opp til et skip på overflaten.

BP håper at strukturen og slangen i teorien skal kunne stoppe 85 prosent av oljen som lekker ut. Men ifølge selskapet har en slik type operasjon aldri har blitt gjort på 1500 meters dyp tidligere. Selskapet vil derfor ikke garantere at alt fungerer.

Les også: Vil senke kuppel over oljebrønnen
Les også: – Utslippet kan øke – frykter ti ganger så kraftig oljestrøm

– Som hjertekirurgi

Discoverer Enterprise

Dette fartøyet, Discoverer Enterprise, skal brukes i arbeidet med å stoppe oljelekkasjen.

Foto: Transocean / AP

BP har tidligere forsøkt å aktivisere utblåsingsventilen (den såkalte BOPen), som skal hindre oljeutslipp ved feil, ved hjelp av fjernstyrte ubåter. Denne fungerte ikke ordentlig da det eksploderte i oljebrønnen den 20. april, noe som førte til at oljeplattformen «Deepwater Horizon» sank.

Selskapet har oversikt over hvor de tre lekkasjene er. Men det blir ikke enkelt å stanse dem i havdypet, på en bløt havbunn.

– Det er som å utføre hjertekirurgi 1500 meter nede i mørket, sier BPs USA-sjef Lamar McKay.

Kanskje vil ikke forsøket på å tette lekkasjen fungere. Da må selskapet vente på den nye avlastningsbrønnen de borer. BP startet boringen av denne mandag, men det kan ta flere måneder å gjøre den ferdig.

Les også: – I verste fall 100 000 fat i døgnet
Les også: – Oljesølet tredoblet på et døgn

Norske selskaper ble spurt

BP har spurt flere norske selskaper om de har utstyr tilgjengelig som kan bidra til å stoppe brønnlekkasjen, skriver Teknisk Ukeblad.

Både FMC og Island Offshore har blitt kontaktet.

–Vi kunne tilby vårt utstyr for lett brønnintervensjon og through tubing drilling, men transittiden fra Norge til Den mexicanske golfen var 20 dager. Det var for lang tid, sier sjef for brønnvedlikehold i FMC Technologies, Bjarne Neumann til TU.

På grunn av uvær med høye bølger og kraftig vind har nesten alt arbeid med å få kontroll over oljen og hindre den i å nå land, vært hemmet de siste dagene.

Som et direkte konsekvens av oljeutslippet har Californias guvernør Arnold Schwarzenegger trukket tilbake sin støtte til oljeboring utenfor kysten av delstaten.

Les også: Schwarzenegger imot oljeboring
Les også: Prøver å kjøpe seg unna søksmål
Les også:
Obama lover kamp mot oljen

Lamar McKay og Tony Hayward

BP-sjef i USA, Lamar McKay, og toppsjef i selskapet, Tony Hayward, møtte i går representanter for det amerikanske innenriksdepartementet. Oljeutslippet har vært en PR-messig katastrofe for BP, til tross for at selskapet har lovet å utbetale erstatninger.

Foto: Pablo Martinez Monsivais / AP
Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt