Hopp til innhold

USA rammet av «den største oljelekkasjen siden Deepwater» – nå skal den granskes

Halvannen million liter tungolje rant ut i havet utenfor Louisiana denne uken. Lekkasjen ble stanset for to dager siden, nå skal den granskes av USAs miljømyndigheter.

DEEPWATER HORIZON: Her brenner det på oljeplattformen i Mexico-gulfen for sju år siden. Dette er den hittil største katastrofen i USA. Nå har en ny oljelekkasje skaket opp USA.

I dette området av Mexicogolfen skjedde USAs hittil verste utslippskatastrofe fra Deepwater Horizon-plattformen for sju år siden. Dette er det største utslippet siden Deepwater, skriver nyhetsmagasinet Newsweek.

Sliter fortsatt

Mexico og USA sliter fortsatt med ettervirkningene av dette oljeutslippet. Antallet tilfeller av kreftforekomster har gått drastisk i været rundt Mexicogolfen i dette området.

Mange melder også om økning i tilfeller av hukommelsestap og hjertesvikt som kan stamme fra oljekatastrofen rundt denne kraftige oljeutblåsingen.

Skal undersøke

Miljø og Sikkerhetsbyrået (BSSE) i staten Louisiana begynte i går å undersøke hva som kan ha vært årsaken til den store nye oljelekkasjen. Da ankom de den flytende produksjonsplattformen Delta House.

Byrået mener ifølge Newsweek det er lite sannsynlig at denne lekkasjen er forårsaket av orkanen Nate, selv om den raste i det samme området.

Sjokket som katastrofen i 2010 førte med seg har ført til at USAs miljøvernmyndigheter er på tå hev i forbindelse med nye oljelekkasjer.

Sprekk i rør

Oljen lekket ut av en undervannsrørledning på ca. 1100 meters dyp i underkant av tre mil ute i havet fra byen Venice i Louisiana.

Et robot-fartøy en såkalt ROV har foreløpig vist at det var en sprekk i et rør fra en oljebrønn i Mississippi Canyon Block 209.

Ødela økosystemet

Oljekatastrofen for sju år siden hadde en svært ødeleggende effekt på dyrelivet i et stort område.

BP

SKADET PELIKAN: En oljetilsølt pelikan etter oljeutslippet fra BPs oljeplattform Deepwater Horizon i 2010.

Foto: SEAN GARDNER / Reuters

Økosystemet i hele Mexico-gulfen ble satt på store prøver. Fugler innsmurt med tjukk olje drev i vannkanten i lang tid etterpå. Strendene ble ødelagt og kunne ikke brukes på mange år. Fiske og dyrelivet i havet led og ble desimert i antall.

11 mistet livet

11 mennesker mistet livet i flammene. Det endte i verdens største oljeutslipp hvor 5 millioner fat olje flommet ut i Mexicogolfen.

Det endte med at de involverte fikk i stand et fond på 20 milliarder dollar som skulle dekke erstatninger i kjølvannet av ulykken.

Men British Petroleum (BP) fortsatte å legge press på Transocean, som eide og opererte boreriggen og leverandørene Halliburton og Cameron som BP holdt medansvarlig.

Tidenes redningsaksjon

BP-ulykken for sju år siden utløste tidenes største oppryddingsoperasjon. 47 000 mennesker deltok. Likevel ble kun en brøkdel av oljeutslippet fjernet.

I tillegg de vanlige metodene med oljelenser og brenning av overflateolje, ble det brukt enorme mengder av det kjemiske stoffet Corexit. Dette løsemiddelet bryter ned oljen i små dråper som blander seg med vannet. Dette reduserer sjansene for at oljen når land, men øker giftmengden i havet og på havbunnen.

SISTE NYTT

Siste nytt