Prøver å kjøpe seg unna søksmål

Samtidig som det store oljeflaket ute i Mexicogolfen truer kysten og alle som er avhengige av havet sirkulerer det pengetilbud fra det ansvarlige oljeselskapet til lokale fiskere hvis de lover å ikke saksøke.

Video Oljesøl i Mexicogolfen

Video: Kystområdene rundt Mexicogolfen forbereder seg på massive skader.

Oljeutslippet fra oljeriggen «Deepwater Horizon» fortsetter nesten to uker etter at den første oljen ble oppdaget.

Vasking av fugler etter oljeutslipp i Mexicogolfen

Fugler og skilpadder har kommet skadet og døde inn fra det oljefylte havet.

Foto: Alex Brandon / AP

Død skilpadde på stranda i Mississippi
Foto: Eric Gay / Ap
Fiskebåter i Bayou la Batre

Fiskebåter i havnebyen Bayou la Batre.

Foto: STAN HONDA / Afp
Oljeriggen boret på oppdrag fra det britiske oljeselskapet BP da den tok fyr, eksploderte og senere sank. 11 personer er savnet og regnes som omkommet etter ulykken.

Hver dag fortsetter det å lekke ut olje fra brønnen som selskapet ikke lyktes med å stenge da ulykken var et faktum. Oljeflaket som har dannet seg ute i sjøen ble i helga anslått til å være 200 km langt, og amerikanske myndigheter fryktet at utslippet kunne øke til 100 000 fat i døgnet.

Det enorme utslippet fryktes å bli en en av de verste katastrofene for fugle- og dyreliv i USA på lang, lang tid. Det har allerede begynt å komme rapporter om skader både på fugler, skilpadder og seler.

Les: Døde skilpadder skylt i land

Blant de som har uttrykt stor bekymring er yrkesgruppene som lever av livet i havet rundt Mexicogolfen. Sjømatnæringen har blant annet varslet et gruppesøksmål mot oljeselskapet BP.

Les: Saksøker oljeindustrien

Får opptil 30 000 kr hvis de ikke saksøker

Oljeselskapet BP på sin side har ifølge National Public Radio i USA begynt å dele ut tilbud om penger til fiskere i området. Vilkåret for å motta pengene er at fiskerne skriver under på at de ikke skal saksøke selskapet i forbindelse med oljesølet.

Selv om det er ganske mye penger blir ikke tilbudet bare tatt imot med glede fra fiskere som skulle ønske de fikk mer nyttig informasjon.

– Én person sier du skal gjøre en ting, men nestemann sier noe annet. Vi vet rett og slett ikke hva vi skal gjøre, sier fiskeren Darvin Barbour til radiokanalen.

Pengetilbudet blir heller ikke tatt spesielt godt imot av de amerikanske myndighetene. Delstatsjustisminister i Alabama, Troy King, har selv bedt oljeselskapet om å øyeblikkelig slutte å dele ut disse juridiske dokumentene, og ga klare råd til innbyggerne i området:

Troy King

Troy King fraråder folk å signere kontrakter uten å ha tenkt seg nøye om.

Foto: Jamie Martin / AP

– Folk må være veldig forsiktige, og tenke seg godt om før de signerer noe som helst, sa King til den amerikanske avisen The Mobile Press-Register.

Klausuler for de som vil hjelpe

Ifølge avisen skal oljeselskapet blant annet ha lagt inn formuleringer som forhindrer eventuelle søksmål i forbindelse med oljesølet i kontraktene de tilbyr fiskere som hjelper til i oppryddningsarbeidet. Dette har ført til sterke protester i området.

Oljeselskapet BP sier selv at de har fjernet formuleringene fra oppryddingskontraktene etter å ha fått klager, og at de som signerte før kontrakten ble endret ikke trenger å bekymre seg.

– BP vil ikke utnytte disse klausulene – heller ikke der fiskere allerede har signert, uttalte pressetalsmann for selskapet Darren Beaudo.

Obama peker på oljeselskapet BP

Barack Obama i Louisiana i forbindelse med oljeutslipp

President Barack Obama besøkte søndag området.

Foto: LARRY DOWNING / Reuters

Søndag besøkte den amerikanske presidenten Barack Obama området. Da møtte han både opprydningsarbeidere, fiskere og andre som er rammet av oljeutslippet.

Les: Obama besøker området

Presidenten har gjort det klart at det er oljeselskapet som stod bak boringen som er ansvarlig.

– BP er helt og fullt ansvarlige og må betale for all opprydding, sa Obama på en pressekonferanse fredag.

Likevel har presidenten også gjort det klart at han vil stille alle mulige ressurser til veie for å hjelpe til.

– Vi har nå 1900 føderalt ansatte på plass med rundt 300 båter og fly, sa presidenten som også har stanset all ny boring i området fram til man har funnet ut hva som skjedde på ulykkesriggen.

SISTE NYTT

Siste nytt