Hopp til innhold

Tjente 20 millioner på cannabis

Den amerikanske delstaten Colorado fikk inn 20 millioner kroner i skatt og avgifter fra salg av cannabisprodukter i januar. Pengene går til skoler og helsetjenester.

Marihuanasalg i Colorado

Mye av omsetningen i Colorado oppbevares i kontanter.

Foto: RICK WILKING / Reuters

Første januar i år ble Colorado den første delstaten som legalierte cannabis til privat bruk.

Produktene ble skattebelagt, og nå er regnskapet for årets første måned offentliggjort.

Det viser at 59 bedrifter omsatte for 14 millioner dollar, drøyt 80 millioner kroner.

De nystartede marihuanabutikkene betalte til sammen to millioner dollar i skatt, mens utsalgsstedene for medisinsk cannabis skattet for 1,5 millioner dollar.

Cannabis til privat bruk har fått en egen skatt på ti prosent, som kommer i tillegg til den vanlige skatten på 2,9 prosent og lokale avgifter.

Brukes på skoler og helse

Marihuanautsalg i Colorado

Marihuanautsalg i Colorado.

Foto: Brennan Linsley / Ap

Pengene er øremerket, og skal brukes på offentlig helse og skoler i delstaten, skriver Denver Post.

Guvernør John Hickenlooper har slått fast at de første 40 millionene som tjenes inn skal brukes til å bygge og pusse opp skoler.

Deretter skal pengene fordeles på det offentlig helsetilbudet, prosjekter for forebygging og behandling av rusavhengighet, regulering, forskning og holdningskampanjer.

Myndighetene har blant annet lagt stor vekt på å bekjempe kjøring i cannabisrus og salg til mindreårige, og er fast bestemt på at legaliseringen ikke skal gå utover befolkningens helse eller krimstatistikken.

Mike Elliott, som leder forbundet Marijuana Industry Group, sier han støtter skattleggingen.

– Vi vil passe på at det er nok penger til lisensordningen og håndheving av loven. Vi vil at dette prosjektet skal fungere, sier han.

Politiet i Denver har bedt om mer penger til å håndheve cannabislovene, og sier de er bekymret for økt marihuanabruk på skoler og offentlige steder.

Kamp om plassen

Flere andre delstater følger nøye med på tallene fra Colorado. Tallene ligger litt etter prognosene som ble lagt frem i budsjettforslaget i forrige måned, men er ventet å øke utover våren.

I Denver har legaliseringen også gitt utslag på eiendomsmarkedet, der det er stor rift om lagerplass for cannabisprodusenter.

Les også: Stort flertall i USA for legalisering av marihuana

Ifølge Denver Post er den industrielle ledighetsgraden nede i 3,1 prosent, det laveste på flere tiår. Samtidig er leieprisene for lagerbygninger nesten firedoblet flere steder i byen.

President Barack Obama ba nylig det amerikanske justisdepartementet om å stanse straffeforfølgelsen av banker som samarbeider med cannabisprodusenter.

Cannabis er fortsatt ulovlig etter føderal lov, og mesteparten av omsetningen i Colorado har vært oppbevart i kontanter fordi en rekke banker nektet å ta imot pengene.

Obama: – Marihuana er ikke farligere enn alkohol
Les: «Medisinske cannabis-flyktninger» strømmer til Colorado
Les: Mener cannabis kan gjøre Colorado «stein rik»