– Marihuana er ikke farligere enn alkohol

I et langt intervju forteller Barack Obama at han mener delstatene som har legalisert marihuana går i riktig retning. Men han advarer mot å gå for langt.

Obama NSA Surveillance Barack Obama

Barack Obama røykte selv marihuana som ung, og mener det ikke er mer skadelig enn alkohol.

Foto: Carolyn Kaster / Ap

– Jeg mener at det ikke er farligere enn alkohol.

Det sier Barack Obama i et 17.000 ord langt portrettintervju i det siste nummeret av magasinet The New Yorker.

– Det er jo veldokumentert at jeg røykte pot da jeg var ung, og jeg ser på det som en dårlig vane, litt sånn som med sigarettene jeg røyket da jeg var ung og godt inn i voksen alder.

Men er det mindre farlig? spør journalist David Remnick.

– Når det gjelder effekten på den enkelte forbruker. Men det er ikke noe jeg vil oppfordre til, og jegahr sagt til døtrene mine at jeg synes det er en dårlig idé, bortkastet tid, ikke særlig sunt, svarer presidenten.

Kritisk til arrestasjoner

Obama sier han er svært ukomfortabel med hvordan narkotikapolitikken ikke rammer alle likt, at minoriteter har større sannsynlighet for å komme i trøbbel for narkotikabruk.

– Middelklasseungdom blir ikke arrestert for å røyke pot, men det blir fattig ungdom, sier Obama.

– Og unge afroamerikanere og latinoer har større sannsynlighet for å være fattige og mindre sannsynlighet for å ha ressursene og støtten til å unngå urimlig harde straffer, sier han, og avslører ganske tydelig at han mener det amerikanske samfunnet har et relativt hyklersk forhold til marihuana:

– Vi burde ikke putte ungdom eller andre enkeltbrukere i fengsel i lang tid når noen av de folkene som lager nettopp disse lovene sannsynligvis har gjort akkurat det samme selv.

Positiv til delstatslegalisering

1. januar ble Colorado den første delstaten som legaliserte kjøp og salg av marihuana gjennom egne butikker. Dette til tross for at det er forbudt etter føderal amerikansk lov. Men i intervjuet uttrykker presidenten støtte for tiltaket.

– Det er viktig at det fortsetter fordi det er viktig for et samfunn å ikke ha en situasjon der store deler av befolkningen på et eller annet tidspunkt har brutt loven og bare noen få av dem blir straffet for det, sier Obama.

Men han advarer mot å la det gå for langt.

– Jeg mener at de som argumenterer for at å legalisere marihuana er en mirakelkur og at det vil løse alle disse sosiale problemene overdriver. Jeg tror eksperimentet som finner sted i Colorado og Washington vil bli utfordrende, sier han, og viser til at det raskt kan føre ned en utforbakke.

– Når det kommer til hardere narkotika, så gjør de utrolig mye skade på brukeren og på samfunnet forøvrig. Og med dette blir det en utfordring hvor grensen skal gå. Hvis marihuana blir helt legalt og folk på et eller annet tidspunkt begynner å si at «vel, vi kan komme fram til en dose kokain som vi kan bevise ikke er mer skadelig enn vodka», er vi åpne for det? Hvis noen sier «vi har en finkalibrert dose metamfetamin som ikke vil drepe deg eller få tennene dine til å rotne» er det helt greit?

SISTE NYTT

Siste nytt