Hopp til innhold

Ti katolske prester tiltalt for overgrep i Spania

Et brev fra en tidligere altergutt til pave Francis utløste massearrestasjoner i den katolske kirken i Spania. Nå risikerer ti prester opp mot 20 års fengsel for seksuelle overgrep mot tenåringer over flere år.

Erkebiskopen og prester i Granada ber om tilgivelse

Erkebiskopen og prester i Granada kastet seg på kirkegulvet og ba om tilgivelse da overgrepsskandalen ble kjent. Det er uklart om noen av de involverte prestene er blant disse.

Foto: STRINGER/SPAIN / Reuters

Ti spanske prester er tiltalt for seksuelle overgrep mot fire tenåringer i perioden 2004-2007. Prestene stilte for retten i den spanske byen Granada i går, skriver BBC. De ble arrestert i november, etter at erkebiskopen suspenderte dem fra sine stillinger. To andre ansatte i den lokale katolske kirken er også mistenkte i saken.

De er alle løslatt mot kausjon mens de venter på dommen.

Politiet fører bort en av de som skal være mistenkt i overgrepssaken

Politiet arresterte i november flere av kirkens menn som skal være involvert i overgrepsskandalen. Passasjeren i baksetet her er trolig en av de mistenkte.

Foto: STRINGER/SPAIN / Reuters

Offeret skrev brev til paven

Arrestasjonene kom etter at ett av ofrene, som nå er 24 år gammelt, skrev et brev til pave Francis, og fikk svar.

Pave Francis har erklært null toleranse for overgrep i den katolske kirken

Pave Francis svarte personlig på brevet da ett av overgrepsofrene tok kontakt med ham.

Foto: ANDREAS SOLARO / Afp

Paven ringte den unge mannen og bad om unnskyldning på vegne av den katolske kirken. 24-åringen skal ha vært altergutt sammen med en venn.

De verste overgrepene mot dem skal ha skjedd da de ble invitert hjem til en av prestene, og en annen eiendom han tok dem med til.

Null toleranse

Pave Francis har uttalt en null toleranse for seksuelle overgrep, og etter at han ble kjent med anklagene krevde han at biskopen i området satte i gang en etterforskning innad i kirken.

Erkebiskopen i Granada Francisco Javier Martinez

Erkebiskopen i Granada Francisco Javier Martinez ber om unnskyldning for overgrep i

Foto: STRINGER/SPAIN / Reuters

Da skandalen ble kjent kastet erkebiskopen i Granada, Francisco Javier Martinez, og flere av prestene i menigheten seg på kirkegulvet for å be om tilgivelse for overgrep som har skjedd i kirkens navn.

Fordømte overgrep i kirken

I fjor sommer fordømte pave Francis den katolske kirkens «delaktighet» ved å skjule de alvorlige forbrytelsene utført av geistlige.

Han bad ofrene om unnskyldning.

Les også: Den katolske kirke innrømmer at de reagerte for sent på overgrep

Mange av ofrene som er utsatt for overgrep av prester er fortvilet over at den katolske kirken skal ha vist en manglende evne til å straffe høystående tjenestemenn som dekker over lignende skandaler.

Erkebiskopen og prester i Granada ber om unnskyldning for overgrepsskandalen

I november i fjor la erkebiskopen og flere prester seg ned foran alteret og menigheten i flere minutter under en gudstjeneste for å be om forlatelse på vegne av kirken, for overgrepene som skal ha skjedd.

Foto: STRINGER/SPAIN / Reuters

SISTE NYTT

Siste nytt

Finland og Sverige har levert sine Nato-søknader

Finland og Sverige har overlevert sine Nato-søknader i Brussel. – Det er en god dag i en kritisk tid, sa generalsekretær Jens Stoltenberg.