Hopp til innhold

Den katolske kirke innrømmer at de reagerte for sent på overgrep

Vatikanet innrømmet under en FN høring i dag at de reagerte for sent på anklagene om overgrep mot barn i den katolske kirke.

Peterskirken i Roma

I et skriftlig svar til komiteen før torsdagens møte har Vatikanet svart at det ikke er ansvarlig for kirkeinstitusjoner eller dets ansatte i andre land.

Foto: Anton Balazh / ScanstockPhoto

– Vi kunne helt klart ha gjort ting annerledes. Vi har forstått poenget, sa Vatikanets tidligere etterforsker, Charles Scicluna.

Utsendinger fra Vatikanet måtte i dag svare et FN-panel på spørsmål om overgrepsskandalen som har ridd den katolske kirke som en mare de siste årene.

FNs komité for barns rettigheter ville særlig vite hvorfor Vatikanet kun hadde forflyttet prester som hadde misbrukt barn, istedenfor å anmelde dem til politiet.

Komiteen som hvert år gjennomgår menneskerettssituasjonen for barn i en rekke land, hadde på forhånd sendt Vatikanet en lang liste med spørsmål om avsløringene av seksuelle overgrep mot barn begått av katolske prester.

Tar ikke ansvar for overgrep i andre land

I et skriftlig svar til komiteen før torsdagens svarte Vatikanet at det ikke er ansvarlig for kirkeinstitusjoner eller dets ansatte i andre land.

Vatikanet har heller ikke skaffet til veie detaljer om overgrepene eller hvordan det har håndtert dem, slik FN-komiteen har bedt om
.

Overgrep også i Norge

Også i Norge har det vært overgrepssaker i den katolske kirken. Den tidligere katolske biskopen i Trondheim, Georg Müller, tilstod seksuelt misbruk av en mindreårig altergutt for mange år siden.

Men i katolske kirker over hele verden har det vært overgrepssaker.

Tidligere har det kommet frem at den katolske kirken i Irland har hemmeligholdt opplysninger om prester som misbrukte barn.

Også pavens egen utsending i Den dominikanske republikk har blitt etterforsket for pedofili.

Det samme har en amerikansk erkebiskop som i 2012 sto på Time Magazines liste over de 100 mest innflytelsesrike mennesker i verden.

En romersk-katolsk kirke i Australia innrømmer at flere enn 600 barn har blitt misbrukt av prestene i kirken.

– Paven gikk på grunn av pedofiliavsløringene

Da Pave Benedict XVI gikk av frivillig i fjor ble overgrepssakene nevnt som en av årsakene. Den forrige paven skal ha forsøkt å rydde opp i pedofiliskandalen, men ble motarbeidet av systemet.

Ifølge en rapport fra den katolske kirken var minst 800 prester og munker fra kirken knyttet til overgrep mot barn fra 1945 til 1985.

I 2012 opplyste den amerikanske kardinalen Levada at over 4.000 tilfeller av seksuelle overgrep mot barn begått av prester og andre med verv i den katolske kirke verden over var blitt meldt inn til Vatikanet i løpet av det siste tiåret.

SISTE NYTT

Siste nytt