NRK Meny
Normal

FN krever overgrepsoppvask i Vatikanet

FN krever at Vatikanet overleverer alle prester som har begått overgrep mot barn til politiet, i den mest kritiske rapporten verdensorganisasjonen noensinne har rettet mot Den hellige stol. Vatikanet svarer med at de er påvirket av homofile grupper.

VATICAN-RELIGION-POPE-PRIESTS-FILES

Katolske prester ordineres i Peterskirken i Vatikanet. Nå krever FN at Vatikanet rydder opp i overgrepsskandalen i Den katolske kirke.

Foto: ALESSANDRO BIANCHI / Afp

Vatikanet får så pavehatten passer av FNs komité for barns rettigheter i rapporten som ble sluppet i dag. FN anklager Vatikanet for utstrakt tildekking av overgrep i kirken, og ber den nå ta et oppgjør med praksisen én gang for alle.

«Komiteen er dypt bekymret over at Den hellige stol ikke har anerkjent omfanget av lovbruddene som har blitt begått, har ikke tatt de nødvendige grep for å håndtere tilfellene av seksuelle overgrep mot barn og for å beskytte barna, og har tillagt seg en politikk og praksis som har ført til at barn har fortsatt å bli utsatt for overgrep og overgriperne har sluppet unna uten straff,» heter det i rapporten.

«Fjern prestene»

Italy Pope

La de små barn komme til meg, sier Pave Frans, som lover å rydde opp i de skammelige overgrepene i Den katolske kirke. FN krever mer.

Foto: Alessandra Tarantino / Ap
Switzerland UN Vatican Abuse Charles Scicluna

Vatikanets tidligere overgrepsetterforsker Charles Scicluna ble grillet i FN i januar.

Foto: Martial Trezzini / Ap

FN krever nå at Vatikanet «umiddelbart fjerner» alle prester som man vet eller mistenker har begått overgrep mot barn, og at disse overleveres til politiet.

De krever også at sivile myndigheter får ubegrenset innsyn i arkivene over seksuelle overgrep mot titusentalls barn, slik at overgriperne og «de som har dekket over overgrepene» kan holdes ansvarlige.

Anklager Vatikanet for «taushetskodeks»

Aldri tidligere har et FN-organ kommet med så krass kritikk mot Vatikanet, og rapporten kommer som en følge av en høring i januar der organisasjonen grillet Vatikanets tjenestemenn om den skandaløse behandlingen av overgrep i kirken.

Pave Frans nedsatte i desember en kommisjon for å komme til bunns i overgrepene i den katolske kirken. Denne må ifølge FN-komiteen etterforske både alle anklager om overgrep «òg adferden til Vatikanets hierarki i å dekke over dem.»

«En taushetskodeks pålagt alle medlemmer av presteskapet under trusler om bannlysing har ført til at tilfeller av overgrep mot barn nesten aldri har blitt rapportert til myndighetene i landene hvor disse fant sted,» heter det i rapporten.

Nekter for å ha dekket over

Pave Frans har kalt seksuelle overgrep for «kirkens store skam». Men i høringen i FN i januar nektet pavens utsendte for at Vatikanet har dekket over overgrep, og at kirken har satt klare retningslinjer som skal beskytte barn mot overgrep.

Vatikanet svarer med at FN-rapporten er påvirket av homofile-grupper.

– Private organisasjoner som er interessert i homoseksualitet, bryllup mellom likekjønnede og andre spørsmål har selvsagt presentert sine synspunkter, og på noen måter har de styrket en ideologisk linje, sier erkebiskop Silvano Tomasi til Vatikanets radio.

Tomasi sier han også er irritert over at FN-ekspertene krever at Vatikanet må endre sitt syn på abort og «identifisere omstendigheter der adgang til abort kan tillates».

– Denne komiteen har ikke gjort FN en god tjeneste når den prøver å introdusere et krav til Vatikanet om å endre sin lære som ikke er gjenstand for forhandlinger, sier han.

I et tilsvar til rapporten sier Vatikanet at de vil studere FN-rapporten nøye og at det er viktig for den katolske kirke å beskytte barn mot overgrep.

Men Vatikanet mener også at FN blander seg inn i kirkens læresetninger ved å kritisere hvordan den forholder seg til homoseksualitet, prevensjonsmidler og abort.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt