NRK Meny
Normal

USAs fremste katolikk i overgrepsskandale

Erkebiskop Timothy Michael Dolan var i 2012 på den prestisjefylte listen over de 100 mest innflytelsesrike mennesker i verden. Nå er han også havnet på listen over involverte i den katolske kirkens overgrepsskandaler.

Timothy Michael Dolan

Timothy Michael Dolan var ett av navnene som ble nevnt da katolikkene måtte finne etterfølgeren til pave Benedict XVI i mars. Nå trekkes erkebiskopen av New York inn i overgrepsskandalen i Milwaukee.

Foto: JOHANNES EISELE / Afp

Erkebiskop Timothy Michael Dolan (63) regnes som en av de fremste katolikkene i USA og seilte i 2012 opp på Time Magazines liste over de 100 mest innflytelsesrike personer i verden. Da Pave Benedict XVI erklærte at han ville trekke seg i februar i år, ble Dolan nevnt som en mulig etterfølger.

Nå har erkebiskopen av New York havnet på en langt mindre flatterende liste. Den urovekkende oversikten over involverte i overgrepsskandalen ved det katolske erkebispedømmet i Milwaukee.

En liste kirken selv har publisert på sine nettsider i dag.

Offentliggjør dokumenter

Det katolske erkebispedømmet i Milwaukee frigir nå en rekke dokumenter relatert til presteskapets seksuelle overgrep. Årsaken er at erkebispedømmet har inngått en avtale med ofrene som har saksøkt dem for svindel.

Ofrene forteller at presteskapet overførte «problematiske» prester til andre kirker uten å advare meninghetene, og at de dekket over for prestenes lovbrudd i flere tiår.

Mange har ønsket å få dokumentene offentliggjort, i den tro at det vil hjelpe dem å behandle traumene.

Saken fortsetter under bildet.

overgrep katolikker

Overgrepsskandalene i den katolske kirken vil ingen ende ta. Her holder en kvinne opp bilder av overgrepsofre under en rettsak mot kirken i Belgia i mai i år

Foto: NICOLAS MAETERLINCK / Afp

Flere tiår med overgrepsskandaler

De siste to tiårene har en rekke avsløringer om overgrep mot barn rystet den katolske kirken over hele verden. Også i Norge har en tidligere katolsk biskop innrømmet seksuelle overgrep mot en mindreårig altergutt.

I USA gikk erkebispedømmet i Boston i 2003 med på å betale erstatninger i over 500 sivile søksmål, og i 2004 offentliggjorde kirken en rapport der det kommer frem at over 4.000 prester i USA hadde misbrukt mer enn 10.000 barn.

Pave Benedikt ba i 2010 om tilgivelse fra både Gud og ofrene for seksuelle overgrep mot barn fra prester i den katolske kirken. Men avsløringene vil ingen ende ta.

Roger Mahony

Mange ga ham tilnavnet «phony Mahony» etter at Los Angeles Times publiserte avsløringer om erkebispedømmet i Los Angeles.

Foto: REED SAXON / Ap

Pålegges åpenhet

I januar i år ble kardinal Roger Mahony fratatt alle sine oppgaver i bispedømmet i Los Angeles for sin rolle i overgrepssakene i den katolske kirken.

Det skjedde etter at Los Angeles Times 22. januar publiserte dokumenter som viser at kardinal Roger Mahony i 1980-årene deltok i diskusjoner om hvordan man skulle dekke over anklager mot katolske prester om overgrep.

Det var en domstol i Los Angeles som påla den katolske kirken å frigjøre personalpapirene til over 120 prester som er anklaget for seksuelle overgrep.

Papirene viste at Mahony og andre ledende menn i innen erkebispedømmet i storbyen manøvrerte i det skjulte for å beskytte de anklagede prestene og forsvare kirken mens de holdt skandalen skjult for publikum.

Timothy Dolan Rembert Weakland

Timothy Michael Dolan (til høyre) tok over erkebispedømmet i Milwaukee etter at Rembert Weakland (til venstre), fikk sin avgang dramatisk fremskyndet.

Foto: DALE GULDAN / Ap

Tok over etter skandale

Det var i 2002 at Timothy Michael Dolan ble utnevnt av paven til ny erkebiskop av Milwaukee i delstaten Wisconsin. Den daværende erkebiskop, Rembert Weakland, hadde fått sin avgang dramatisk fremskyndet.

Årsaken var avsløringen om at han hadde betalt 450.000 dollar til en tidligere teologistudent tyve år tidligere for å hindre at historien om deres kortvarige forhold ble kjent.

Timothy Michael Dolan regnes i kirkelige kretser som konservativ, men samtidig dialogorientert og svært omgjengelig. Han anklages ikke for å ha forsøkt å lempe kriminelle prester over på andre menigheter, men for å ha håndtert krisen ved bispedømmet i Milawaukee på en svært kritikkverdig måte.

Betalte problematiske prester

Timothy Michael Dolan kritiseres blant annet for å ha betalt overgrepsmistenkte prester store summer for å forlate kirken. I noen tilfeller skal det være snakk om opp mot 20.000 dollar.

Dokumentene offentliggjort i dag skal være på omlag 6000 sider og blant annet inkludere personalfilene til 42 av de 45 prestene med overgrepsanklager rettet mot dem i delstaten. Noen av sakene går så langt tilbake som 80 år.

Ofrene kritiserer erkebispedømmet i Milwaukee for å kun offentliggjøre deler av prestenes filer. Dokumentene publisert mandag utgjør omlag ti prosent av den totale saksmappen som ofrenes advokater mottok i forbindelse med søksmålet.

Saken fortsetter under bildet.

Paven

Pave Francis tok over etter at Pave Benedict XVI trakk seg i februar. Mange mener overgrepsskandalene var en av årsakene til at Pave Benedict ikke orket mer.

Foto: Uncredited / Ap

Måtte bruke svindel-paragraf

Ofrene for overgrepene i Milwaukee har lenge ønsket å ansvarliggjøre kirken, men ettersom barna som ble misbrukt først sto frem i voksen alder var det juridisk for sent i staten Wisconsin å saksøke kirken for uaktsomhet i ledelsen av sine prester. Men i 2007 ga Høyesterett i Wisconsin dem et vindu, da de kunngjorde at en seks års begrensning i svindelsaker ikke trer i kraft før bedraget oppdages.

Kunngjøringen førte til at det katolske erkebispedømmet i Milwaukee slo seg konkurs i 2011, i frykt for de mange søksmålene som de visste ville komme.

I juni 2012 hadde prislappen på søksmål, terapi og hjelp til ofrene beløpet seg til 30 millioner dollar.

570 personer har saksøkt det katolske erkebispedømmet i Milwaukee under svindelparagrafen med saker relatert til seksuelle overgrep.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt