Thailand truer med å saksøke Facebook

Thailand truer med å saksøke Facebook dersom selskapet ikke fjerner en omstridt video av den thailandske kongen som går rundt i et kjøpesenter.

Denne videoen av kongen vekker oppsikt. Nå reagerer landets myndigheter på at Facebook ikke har blokkert tilgangen for thailandske brukere.

En video av den thailandske kongen i en kort mage-topp går sin seiersgang på Facebook.

I videoen har kong Maha Vajiralongkorn på seg en knall gul magetopp og viser frem tatoveringene, mens han går hånd i hånd med en uidentifisert kvinne.

Videoen er fra juli 2016 og skal ha blitt filmet i den tyske byen München, skriver Daily Mail.

Thailandske myndigheter mener innholdet i videoen er en fornærmelse mot kongen. Nå truer Thailand å saksøke Facebook dersom de ikke fjerner videoen innen kl. 10 tirsdag morgen.

Ikke tilgjengelig i Thailand

Dette er beskjeden thailandske myndigheter vil at landets innbyggere skal få dersom de forsøker å se videoen av kongen i en gul magetopp.

Foto: Skjermdump

Vil nekte thailandske brukere tilgang

Facebook har allerede geoblokket videoen slik at thailandske brukere ikke skal ha tilgang til å se eller dele videoen.

Thailandske myndigheter sier derimot at videoen fortsatt er tilgjengelig på over 130 «ulovlige» Facebook-sider.

– Hvis én eneste side fortsatt finnes i morgen tidlig, skal vi vurdere å gå til rettslige skritt, sier Takorn Tantasith, generalsekretær i Thailands statlige teletilsyn, National Broadcasting and Telecommunications Commission (NBTC) til Bangkok Post.

Slår hardt ned på «majestetsfornærmelse»

Dette er ikke første gang den thailandske regjeringen har bedt om å få fjernet eller blokkert innhold fra internasjonale nettsider.

Thailand har noen av verdens strengeste lover mot majestetsfornærmelse, og det kan gi opptil 15 års fengsel per lovbrudd. Minst 105 personer har blitt arrestert på grunn av majestetsfornærmelser siden mai 2014, ifølge The Worldwide Movement for Human Rights.

I fjor risikerte en thailandsk mann flere tiår i fengsel for blant annet å ha klikket «liker» på et upassende bilde av kongens hund.

Presidentvalget kort forklart

3. november 2020 velger USA sin neste president. President Donald Trump stiller til gjenvalg for Republikanerne. Joe Biden stiller som presidentkandidat for Demokratene. Rekordmange amerikanere stemmer via post i år, og vi vet ikke når resultatet blir klart. Trump sier han ikke stoler på poststemmene. Samtidig mener Demokratene at man skal bruke lenger tid enn vanlig på å telle opp nettopp disse. Mange frykter kaos i ukene etter valget. Hva skjer om Trump ikke aksepterer et nederlag?
Grupper som Proud boys og Antifa har fått mye oppmerksomhet den siste tiden. Den ekstremistiske hatgruppen Proud boys jublet da president Donald Trump sa «stand back and stand by» i den første presidentdebatten. Samtidig forbereder Boogaloo bois seg på borgerkrig, mens medlemmer av Antifa på venstresiden er villige til å bruke vold i kampen mot rasister og fascister. Kan valget utløse en krig mellom disse gruppene? Og er de farlige?
3. november 2020 velger amerikanerne sin neste president. Donald Trump stiller til gjenvalg for Republikanerne. Joe Biden stiller som presidentkandidat for Demokratene. Ved forrige presidentvalg vant Trump til tross for at Hillary Clinton fikk flest stemmer. Hvordan kan det skje? Her er to ting du må vite for å forstå USA-valget.

SISTE NYTT

Siste nytt