Kan få 37 års fengsel for å ha fornærmet kongens hund

En thailandsk fabrikkarbeider risikerer flere tiår i fengsel for å ha klikket «liker» på et upassende Facebook-bilde av kongens hund.

Thanakorn Siripaiboon

Thanakorn Siripaiboon eskorteres ut fra en militærdomstol i Bangkok.

Foto: STRINGER / Reuters

Thailand har lenge vært kjent for å ha strenge lover mot majestetsfornærmelse, og i det siste har landets militærjunta trappet opp jakten på kritikere av kongefamilien, skriver nyhetsbyrået AP.

Kong Bhumibol Adulyadej med hunden sin

Kong Bhumibol Adulyadej med hunden Tondaeng i 2010.

Foto: AFP / Afp

Denne uka ble fabrikkarbeideren Thanakorn Siripaiboon (27) tiltalt for å ha fornærmet kongefamilien.

Grunnen er at han skal ha publisert en sarkastisk kommentar og trykket «liker» på et upassende bilde av kongens hund på Facebook.

Majestetsfornærmelse kan straffes med mellom tre og 15 års fengsel per lovbrudd, og Siripaiboon risikerer nå 37 års fengsel.

Ni års fengsel for Facebook-fornærmelse

Kong Bhumibol Adulyadej (88) adopterte hunden Tondaeng i 1998, og i 2002 skrev han en bok der den kongelige hunden ble brukt som et eksempel på hvordan befolkningen bør oppføre seg.

Kong Bhumibol Adulyadej

Kong Bhumibol Adulyadej gjorde en sjelden TV-opptreden mandag.

Foto: HANDOUT / Reuters

Ifølge AFP har bøker om Tondaeng solgt flere kopier enn Harry Potter-bøkene i Thailand, og denne måneden er en tegnefilm om hunden en av de mest populære filmene på kino.

Siripaiboon skal også ha delt en grafikk som antydet korrupsjon i forbindelse med byggingen av en park til ære for landets avdøde konger. En annen mann ble arrestert søndag, mistenkt for å ha delt samme innlegg.

Onsdag ble en kvinne dømt til ni og et halvt års fengsel for å ha fornærmet monarkiet på Facebook, truet rikets sikkerhet og brudd på datakriminalitetsloven.

– Lavmål

Da militæret i Thailand tok makten i fjor, var det med et løfte om å gjeninnføre demokrati.

Organisasjonen Human Rights Watch mener imidlertid at det går feil vei, og at juntaen bruker loven om majestetsfornærmelse som et påskudd for å fengsle kritikere.

– Juntaens parodi på håndheving av loven har nådd et nytt lavmål med tiltalen for latterliggjøring av kongens hund, sier Sunai Phasuk i HRW til Reuters.

FNs høykommissær for menneskerettigheter har også merket seg økt sensur i landets aviser, og mener straffene er ute av alle proposjoner.

Kritikken avvises av juntaens talsmann, oberst Winthai Suvaree.

– Vi har ikke brukt loven på en strengere måte enn før, men det er flere som har brutt den. Vi trenger denne loven i Thailand for å beskytte monarkiet, som elskes av alle thailendere, sier han.

SISTE NYTT

Siste nytt