Hopp til innhold

Omstridt kronprins ber om utsettelse etter kongens død

Han utnevnte puddelen sin til leder i militæret, er kjent som en playboy og ble betraktet som uegnet til tronen av kongens nærmeste. Hans overtagelse kan bety uro i Thailand, sier forsker.

Thailands kronprins Maha Vajiralongkorn

OMSTRIDT: Thailands kronprins Maha Vajiralongkorn har sjelden vært å se i offentligheten, men her deltar han under en kongelig seremoni i Bangkok i mai.

Foto: Sakchai Lalit / Ap

Direktør Stein Tønnesson ved Norsk institutt for fredsforskning (PRIO).

– KAN BLI URO: Det sier seniorforsker Stein Tønnesson ved Norsk institutt for fredsforskning (PRIO).

Foto: NRK, Sondre Bjørdal

Torsdag døde Thailands kong Bhumibol Adulyadej (88). Han kom til tronen i 1946, og var verdens lengstregjerende konge.

Kronprinsen ba i dag om å utsette utnevnelsen. Han ønsker å sørge med det thailandske folk, er forklaringen fra statsminister Prayuth Chan-ocha.

Samtidig er det knyttet stor spenning til hvordan den omstridte kronprinsen blir mottatt.

– Mange i kongens nærhet har betraktet ham som uegnet, og har i lang tid lett etter måter å få en annen kandidat på. Men kongen valgte sin sønn, som nå blir konge, sier seniorforsker Stein Tønnesson i Institutt for fredsforskning (PRIO) til Dagsnytt Atten.

Upopulær

Allerede i 1982 advarte dronning Sirikit:

– Hvis Thailands folk ikke godkjenner oppførselen til sønnen min, så må han enten endre atferden sin eller trekke seg fra kongefamilien.

Tønnesson utdyper:

– Han er sterkt upopulær på grunn av sin levemåte og væremåte. Håpet er nå at han vil vise andre sider av seg selv.

– Don Juan

Ryktene om kronprinsens økonomi, temperament og kvinnehistorier har svekket tilliten til kongehuset.

– Når du er født inn i denne posisjonen, må du akseptere det. Noen liker meg, noen liker meg ikke. Det er deres rett. Det er rykter over alt. Hvis du er opptatt av sladder, trenger du ikke jobbe, sa han til magasinet Dichan i 1987.

Thailands nye konge har tre ekteskap bak seg og dronning Sirikit beskrev sønnens rykte med kvinner på en reise til USA i 1982.

– Min sønn, kronprinsen, er litt av en Don Juan. Han er en god student, en god gutt, men kvinner finner ham interessant og han finner kvinner enda mer interessante, sa dronningen.

Kronprinsen var også glad i puddelen sin Foo Foo, som han utnevnte til leder i militæret.

Puddelen, som døde i 2015, ble lagt merke til da den amerikanske ambassadøren Ralph Boyce deltok i en gallamiddag, skriver The Guardian.

– Foo Foo var til stede på middagen, kledd i formelt antrekk og votter på labbene. Under bandets andre opptreden, hoppet han opp på bordet og drakk av gjestenes vannglass, også mitt, rapporterte Boyce i et hemmelig dokument lekket av Wikileaks

Og kjærligheten til hunder ligger i familien.

I 2015 ble fabrikkarbeideren Thanakorn Siripaiboon (27) tiltalt for å ha fornærmet kong Bhumibol Adulyadejs hund.

Thailands kong Bhumibol og dronning Sirikit

DØD: Thailands kong Bhumibol og dronning Sirikit på hans 80-årsdag. Torsdag døde kongen, som var verdens lengstregjerende konge.

Foto: HO / REUTERS

Strengt beskyttet av loven

Kronprinsen er utdannet pilot og har en lidenskap for fly. Militæret ga ham en privat F16 til i underkant av 200 millioner kroner i 1992.

THAILAND-LESEMAJESTE/ Australian writer Harry Nicolaides sits in a holding cell after arriving at the Bangkok's Criminal Court

FENGSLET: Den australske forfatteren Harry Nicolaides ble dømt til tre års fengsel for majestetsfornærmelser i en bok, men ble løslatt etter et halvt år.

Foto: SUKREE SUKPLANG / REUTERS

Han er blitt koblet til svindel og karakterisert og anklaget for å ha fikset det nasjonale lotteriet. Men journalisters muligheter til å undersøke kongehuset er begrenset.

Thailands kongefamilie er beskyttet av en tradisjon for ærbødighet. Blir du funnet skyldig i majestetsfornærmelser, som kan omfatte mye, er fengselsstraffen fra tre til 15 år, skriver nyhetsbyrået AP.

– Han vil bli mektig. Dette er en konge som har makt som norske konger på 1800-tallet. Kongens eiendommer anslås å være verdt 40–50 milliarder dollar, sier Tønnesson.

Eks-statsminister i eksil

Kronprinsen skal ha et nært forhold til familien til tidligere statsminister Thaksin Shinawatra, som ble avsatt av militærjuntaen og lever i eksil i Dubai for å unngå fengsel for korrupsjon.

Dermed kan det ligge an til en ny strid om makten i landet.

– Det kan bli opprør, men trolig ikke med det første. Det er landesorg i et år, og det kan bety at valget neste år utsettes. Det går ikke bra med Thailands økonomi, og det er misnøye med militærstyret. Og hvis du i tillegg får en konge som gjør ting folket ikke liker, kan det bli uro, sier Tønnesson.

SISTE NYTT

Siste nytt