Hopp til innhold

Terrorangrep i Brussel - flere titalls døde

To eksplosjoner som følge av selvmordsangrep har rammet hovedflyplassen Zavantem i Brussel. Kort tid etter rammet også eksplosjoner metrostasjoner i Brussel. Minst 34 mennesker meldes drept, men det fryktes at dødstallene er høyere.

Belgium Attacks
Foto: Ketevan Kardava / Ap/Georgian Public Broadcaster

Det er kringkasteren VRT som like før klokken 13.30 melder at 34 mennesker er døde - 14 mennesker i de to eksplosjonene på Zavantem og 20 på metroen i den belgiske storbyen.

Belgias utenriksminister sier like før klokken 14.00 at myndighetene frykter at mistenkte involvert i terrorangrepene fremdeles er på frifot.

– Etterforskningen pågår fordi vi frykter at flere er på frifot, sa Reynders til rikskringkasteren RTBF etter en pressekonferanse i Brussel.

Direkte Brussel

Usikre dødstall

På grunn av den kaotiske situasjonen kommer det stadig inn forskjellige rapporter om de nøyaktige dødstallene.

Brussels ordfører Yann Mayeur bekreftet også under en pressekonferanse tirsdag at dødstallet etter eksplosjonen på metroen er 20.

– I tillegg er 106 mennesker skadet, 17 av dem alvorlig, sa Mayeur.

Brannvesenet i Brussel har tidligere opplyst til nyhetsbyrået AFP at det totale tallet på døde er minst 21 etter terrorangrepene mot flyplassen om metrostasjonene.

– Elleve ble drept i de to eksplosjonene på flyplassen og rundt ti ble drept på metrostasjonen i Maalbeek der det var en kraftig eksplosjon, opplyser Pierre Meys, talsmann for brannvesenet.

Samtidig opplyser politikilder til avisen Het Nieuwsblad at 43 personer er drept i angrepene i Brussel, men dette er ikke offisielt bekreftet.

Politet i Belgia har så langt bare bekreftet at «mange er døde og skadet», men ikke gått ut med noen offisielle tall.

Det har også kommet inn meldinger om en tredje eksplosjon ved EU-kvartallet i Brussel, men dette skal ifølge belgiske medier være snakk om en kontrollert detjonasjon gjort av bombegruppen i politiet.

Terrorangrep i Brussel

Selvmordsangrep

Statsadvokaten i Belgia har bekreftet at det dreier seg om et selvmordsangrep, skriver belgiske medier.

– Det var to eksplosjoner i avgangshallen på Zaventem lufthavn, en av dem var trolig en selvmordsbomber. Rundt en halv time senere var det en eksplosjon på metrostasjonen Maelbeek, bekrefter statsadvokat Frédéric van Leeuw, ifølge Reuters.

All aktivitet ved Zaventem innstilt, og alle innkommende fly er omdirigert til andre flyplasser.

Bilder viser hvordan det tydelig kommer røyk opp fra stasjonen i Maelbeek etter terrorangrepet. Bilder i sosiale medier som er tatt like ved åstedet, viser også skadde mennesker som ligger på bakken.

Alle metrolinjer, busser og trikker i Brussel er stengt etter angrepene. Også De belgiske togstasjonene på linjen mellom Brussel og Luxembourg, togstasjonen Schuman og sentralstasjonen i Brussel er alle evakuert og stengt, skriver avisa Le Soir.

Livredde passasjerer blir evakuert fra flyplassen etter to eksplosjoner.

– Rop på arabisk og skudd før eksplosjon

Myndighetene i Belgia sier at eksplosjonene på hovedflyplassen Zaventem i Brussel og på metrostasjonene er terrorangrep, melder AP.

Samtidig melder nyhetsbyrået Belga at det ble avfyrt skudd og ropt på arabisk før de to eksplosjonene rammet flyplassen.

Ifølge VRT har politet funnet en kalasjnikov-rifle ved en av de døde angriperne på flyplassen.

Trusselnivået i Belgia ble høynet etter terrorangrepene i Paris i november i fjor da flere av terroristene viste seg å ha koblinger til landet. Etter eksplosjonene i Brussel er nå trusselnivået i Belgia økt til høyeste nivå.

PST skriver på Twitter at de følger situasjonen i Belgia og vurderer om dette påvirker trusselbildet i Norge, og legger til at de foreløpig ikke har opplysninger som tilsier dette.

Angrep på t-banestasjonen i Belgia

Angrep på T-banestasjonen Maelbeek i Belgia.

Foto: SEPPE KNAPEN / Afp

– Først liten, så større eksplosjon

Den svenske avisen Svenska Dagbladet sin korrespondent i Brussel, Teresa Kuchler, var på flyplassen Zavantem da eksplosjonen skjedde.

– Det var først en liten eksplosjon, og deretter en større ved innsjekkingsskranken. Hele huset rystet og det er røyk overalt. Det lå mennesker på bakken inne i terminalen. De så ikke skadet ut, men hadde sannsynligvis bare lagt seg ned, sier Kuchler til avisen.

Det var ved innsjekkingsskranken til American Airlines at eksplosjonene skal ha funnet sted.

Laster innhold, vennligst vent..

Nordmann: Folk begynte å rope «bombe»

Nordmannen Johan Tandberg befant seg også på flyplassens terminal B da folk plutselig begynte å løpe febrilsk forbi ham og rope «bombe!».

– Jeg løp inn på en restaurant og gjemte meg. Så har det vært forskjellige beskjeder om at de skal evakuere flyplassen, og det siste var at vi skulle holde oss på terminal A og B dersom det var der vi var, forteller han til NRK.

– Hva gjør du nå?

– Akkurat nå gjemmer jeg meg mellom to gater og venter på videre beskjed. Det er sikkert nærmere tusen mennesker her som lurer på hva som skjer.

Laster Twitter-innhold

Dramatiske bilder

Flere tusen, deriblant reisende, skriver om Zavantem-eksplosjonene på Twitter. Noen av de reisende har delt bilder fra kaoset på flyplassen og skriver at avgangshallen blir evakuert nå.

Bilder tatt i minuttene etter eksplosjonen viser sort røyk som siger opp fra en av terminalene til flyplassen, og folk som løper vekk fra området der eksplosjonen skjedde. Det er også bilder av flere skadde. De dramatiske bildene viser flere mennesker dekket av blod og med skader av varierende grad.

På flyplassens Twitter-konto bes folk om å holde seg vekk fra flyplassen. Det opplyses videre at flyginger nå blir avlyst og at flyplassen evakueres.

Tusenvis av passasjerer måtte forlate flyplassen i Brussel etter to eksplosjoner.

Saken oppdateres.

SISTE NYTT

Siste nytt