NRK Meny
Normal

TEPCO må betale milliardbeløp til jordskjelv-ofre

Selskapet som driver atomkraftverket i Fukushima i Japan må betale kompensasjon til ofrene for atomkrisen, samtidig som de fortsetter å slippe ut store mengder radioaktivt avfall i havet.

Fukushima victim

Tokyo Electric Company kan forvente seg en stor regning for skadene forårsaket av de ødelagte reaktorene, og må betale kompensasjon til de tusenvis av ofrene.

Foto: YASUYOSHI CHIBA / Afp

Tokyo Electric Company (TEPCO) er i hardt vær for sin håndtering av Fukushima-krisen og kan risikere å måtte betale en kompensasjon på 130 milliarder dollar etter den verste atomkrisen siden Tsjernobyl.

Pengene går til lokale myndigheter som blant annet skal medisinere de som har blitt berørt, og til de som ble tvunget til å forlate sine hjem som følge av atomkrisen.

Les også: TEPCO-sjef på unnskyld-turne

Fukushima

Selskapet som driver atomkraftverket kan forvente å betale mye i kompensasjon.

Foto: CARLOS BARRIA / Reuters
Fukushima frå lufta

Fukushima sett fr lufta

Foto: HO / Reuters
Nærbilete av reaktor 1, Fukushima

Nærbilde av reaktor 1

Foto: HO / Reuters
Fukushima

Små og store sjekkes for stråleverdier

Foto: Ap
Arbeidarar ved Fukushima-anlegget må evakuere

Arbeidere evakueres

Foto: GROUND SELF-DEFENSE FORCE / Afp
Helikopter dropper vann i Fukushima Japan

Helikopter dropper vann over anlegget

Foto: Ap

Selskapet skrev i en pressemelding at ingenting er avgjort rundt kompensasjonen. De vil vurdere skadene før de betaler. Det var Merill Lynch i Bank of America som anslo milliardbeløpet forrige uke.

Les også: Japan vil ta kontroll over atomselskap

Verdien på selskapet er nå på det laveste siden 1951, ifølge nyhetsbyrået Reuters. TEPCO-aksjene har falt med over 80 prosent siden jordskjelvet og tsunamien den 11. mars. Investorer er bekymret for at regjeringen i Japan vil være for trege til å gjøre opp for seg.

– Flere bør bli evakuert

Samtidig dumpes det store mengder radioaktivt vann i sjøen utenfor atomkraftverket.

Myndighetene har evakuert alle som bor innenfor en radius av 20 kilometer fra kraftverket, men Greenpeace sier at evakueringen bør utvides.

– Veldig mange mennesker er i områder hvor de absolutt ikke bør være over lengre tid. Nå handler det kun om skadebegrensning, men myndighetene bør evakuere flere, sier Frode Pleym, seniorrådgiver i Greenpeace Japan til NRK.

Greenpeace har hatt et team i Japan som har målt strålingsverdier de mener kan være skadelige for gravide og små barn, blant annet i byen Iitate som ligger 40 kilometer fra Fukushima.

Om strålingsverdiene går ned, vil det ikke få et stort utslag på folkehelsen, ifølge Greenpeace.

– Men de er i faresonen om utviklingen blir katastrofal. Om strålingsverdiene fortsetter kan det bli meget problematisk. Vi kan få en situasjon tilsvarende Tsjernobyl, sier Pleym.

Desperate

Les også: Radioaktivt vann lekker ut i Stillehavet

Tirsdag har ingeniørene ved Fukushima-anlegget i ren desperasjon tatt i bruk flytende glass til å fylle sprekker i et basseng av betong inne i reaktorbygningen. Dette i håp om å forhindre lekkasje.

– Vi forsøkte å helle sagflis og avispapir i bassenget som leder ut til tunnelene utenfor reaktor 2, men vi har ikke lyktes med å fylle sprekkene, sier Hidehiko Nishiyama, nestleder ved Japans atomsikkerhetsbyrå til Reuters.

– Vi har foreløpig ikke kontroll på det radioaktive vannet som lekker ut av reaktor 2, sa Nishiyama.

60. 000 tonn radioaktivt vann befinner seg i anlegget etter at arbeiderne hentet inn sjøvann for å kjøle ned det overopphetede anlegget.

Les også: Radioaktiviten stiger i havet ved Fukushima-kraftverket

Dumper radioaktivt vann

I sjøen utenfor atomkraftverket ble det i går målt radioaktive verdier 100 ganger høyere enn grenseverdiene, i dag har det steget til 4.800 ganger det som er lovlig.

Tokyo Electric Company så seg i går nødt til å slippe ut 11.500 tonn av det radioaktive vannet for å frigjøre plass. Dumpingen av radioaktivt vann vil fortsette fram til fredag.

28. 000 mennesker er per i dag bekreftet omkommet eller fortsatt savnet.

Les også: Militære søker etter døde i Japan

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt