NRK Meny
Normal

Militære søker etter døde i Japan

Flere tusen soldater fra Japan og USA startet et søk fra fly og skip etter mennesker som mistet livet i tsunamien som rammet Japan for tre uker siden. Hittil er 28.000 meldt døde eller savnet, men dette tallet er trolig alt for lavt.

Søk etter døde i Japan

Soldater søker etter døde fra helikopter.

Foto: Yasufumi Nagao / Ap

Da flodbølgen slo inn mot Japans nordøst-kyst ble tusenvis av mennesker trukket ut i havet hvor de druknet og sank. Få av disse har blitt funnet. Men etter hvert vil døde mennesker flyte opp til overflaten, og i dag startet en storstilt operasjon for å finne ofrene for tsunamien.

Bærer ut døde etter tsunamien

Soldater bærer ut en kiste fra et midlertidig likhus nordøst i Japan.

Foto: Ap

17 000 japanske og 7000 amerikanske soldater skal delta i søket etter døde, som vil foregå med 120 fly og helikoptre fra lufta og med 65 skip på havet. Søkeområdet vil være hele kystlinjen, og også elvemunninger og landområder som fortsatt er oversvømt.

Men i sikkerhetssonen rundt det ødelagte kraftverket Fukushima vil det ikke bli søkt, på grunn av strålefaren. Den strekker seg i en radius på 30 kilometer rundt kraftverket – både til lands og til havs. Myndighetene regner med at det finnes langt over 1000 døde her som man ikke har kunnet komme fram til.

Når man en gang gjør det, vil disse ofrene ikke kunne få tradisjonell japansk begravelse med kremering – av frykt for at radioaktiv stråling dermed kan spres i lufta.

NETT-TV: Militæret på søk etter savnede

Video Leter etter savnede i Japan

NETT-TV: Militæret leter etter savnede til sjøs.

LES: Folk vender tilbake til dagliglivet

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt