NRK Meny
Normal

Radioaktivt vann lekker ut i Stillehavet

Japanske atommyndigheter opplyser at det lekker høyradioaktivt vann fra Fukushima Daichii-kraftverket og ut i Stillehavet.

Fukushima frå lufta

Det japanske kjernekraftverket Fukushima Daichii ble påført store skader av tsunamien for tre uker siden.

Foto: HO / Reuters

Talsmann for atomsikkerhet i Tokyo Electric Power Co (TEPCO) Hidehiko Nishiyama, sier til nyhetsbyrået AP at luften over vannet har en radioaktivitet på 1000 millisievert (mSv).

Kortvarig eksponering for 500 mSv kan øke faren for å utvikle kreft.

Vurderer å sprøyte inn betong

Lørdag kom meldingen om at det høyradioaktive vannet fra Fukushima Daichii-kraftverket nå siver ut i Stillehavet gjennom en sprekk i ytterkanten av anlegget og ut i Stillehavet.

Det er uklart om det radioaktive vannet kommer fra selve reaktoren og hvor lenge lekkasjen har pågått.

Japans atomsikkerhetsmyndighet sier at TEPCO forbereder å sprøyte inn ny betong over gropen for å stoppe lekkasjene.

– Bør utvide evakueringen

Torsdag ble det meldt at radioaktiviteten i havet utenfor kraftverket steg. Nivået av radioaktivt jod-131 var da hele 4385 ganger høyere enn den lovlige grensen.

Myndighetene har fra før evakuert alle som bor innenfor en radius av 20 kilometer fra kraftverket, mens de som bor mellom 20 og 30 kilometer fra Fukushima Daiichi er oppfordret til å flytte.

Det japanske atomenergibyrået sa torsdag at myndighetene må vurdere å utvide evakueringssonen rundt det jordskjelv- og tsunamirammede kraftverket. Dette har også Det internasjonale atomenergibyrået (IAEA) tidligere anbefalt.

Vil avvikle anlegget

Fukushima Daichii-reaktoren har lekket radioaktivitet siden det ble rammet av tsunamien etter det kraftige jordskjelvet i Japan for tre uker siden.

Siden da har det vært flere eksplosjoner og branner ved anlegget, og de ansatte har jobbet døgnet rundt for å kjøle ned reaktorkjernene.

Japans statsminister Naoto Kan sa tidligere denne uken at han mener kjernekraftverket bør avvikles.

Regjeringen innser at det kan bli nødvendig å nasjonalisere eieren av kraftverket, Tokyo Electric Power Company (Tepco), som nå risikerer erstatningskrav på 130 milliarder dollar om krisen fortsetter.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt