Syrisk flyktning i Istanbul: – Det er slikt jeg har flyktet fra

ISTANBUL (NRK): Det dødelige angrepet har satt sine spor i byen som aldri sover. Folk er nå livredde for nye angrep i Tyrkia.

Subi Abdu gateselger Taksimplassen Istanbul bombeangrep

Subi Abdu kom til Tyrkia som flytkning for tre år siden. Han har lært seg tyrkisk flytende og har valgt å bli i landet, men sier at slike angrep som det som rammet Istanbul tirsdag, er det han har flyktet fra.

Foto: Emrah Senel / NRK

Morgentrafikken er stille og gatene nokså folketomme ved Taksimplassen i Istanbul. Stemningen i byens hjerte og viktigste samlingspunkt er som gråværet som onsdag har lagt seg over byen.

Folk sender hverandre lange blikk og alle samtaler handler om gårsdagens selvmordsangrep som kostet ti menneskeliv i gamlebyen Sultanahmet. En 59-årig nordmann er også blant de skadde.

Frykter nytt smell

Subi Abdu er en syrisk flyktning og en av få gateselgere på Taksimplassen onsdag morgen. Han livnærer seg på å selge sesamringer midt på den vanligvis travle plassen.

– Det er så synd det som skjedde. Alle er livredde her nå. Folk frykter at det skal smelle igjen, sier Abdu til NRK på flytende tyrkisk.

Han har bodd i Tyrkia i tre år etter at han måtte flykte fra krigsherjede Aleppo i Syria. Til forskjell fra mange andre syriske flyktninger har han valgt å bli i Tyrkia.

– Jeg har lært meg språket og trives godt her. Men jeg håper ikke bombeangrepene fortsetter i Tyrkia. Det er slikt jeg har flyktet fra, sier han.

Taksimplassen Istanbul bombeangrep

Det var få mennesker på den ellers så travle Taksimplassen i Istanbul onsdag.

Foto: Emrah Senel / NRK

– Har blitt for mye

Drosjesjåføren Yücel Turgut (37) sier han er sjokkert, sint og redd etter bomben som smalt i byen. Nok en gang.

– Vi er vant til at det smeller i Tyrkia, men det har blitt for mye det siste året. Vi er redde for nye angrep, sier Turgut til NRK.

Turgut har sett seg lei på alle terrorangrepene og frykter for levebrødet.

– Denne gangen angrep ikke IS kurdere, men turistene og myndighetene. Terroristene vil skade hele nasjonen og skremme bort turister fra Tyrkia. Alle kommer til å tape på det, sier han.

Drosjesjåfør Yücel Turgut Istanbul bombeangrep

Drosjesjåføren Yücel Turgut (37) kritiserer de tyrkiske myndighetenes innsats mot IS.

Foto: Emrah Senel / NRK
  • LES OGSÅ:

Slakter myndighetenes innsats

Samtidig jobber myndighetene på spreng med å finne de skyldige. Tirsdag kveld ble en kvinne pågrepet i Istanbul. Hun er mistenkt for å ha noe med angrepet å gjøre. I fire ulike byer i landet - Ankara, Kilis, Mersin og Adana - har det vært politiaksjoner og 59 IS-mistenkte blitt pågrepet i løpet av det siste døgnet.

Onsdag ble også tre russiske menn med tilknytning til IS pågrepet av tyrkisk politi i Antalya.

Men drosjesjåføren er misfornøyd med myndighetenes innsats. Han klandrer regjeringen for oppblussingen av den brutale konflikten i sørøstlige deler av landet, og IS' herjinger i Tyrkia.

– Vi tror ikke på at myndighetene gjør en god nok innsats for å stanse IS-terroristene. De har slått til mot sivile flere ganger og vil bare gjøre en ting: Å gjøre mest mulig skade. Det klarer de dessverre også, sier han.

SISTE NYTT

Siste nytt

Legen til Aleksej Navalnyj, Anastasia Vasiljeva, satte seg foran pianoet da politiet kom hjem til henne. 

Legen til Aleksej Navalnyj, Anastasia Vasiljeva, satte seg foran pianoet da politiet kom hjem til henne. 

Legen til Aleksej Navalnyj, Anastasia Vasiljeva, satte seg foran pianoet da politiet kom hjem til henne. 

Spilte piano mens politiet ransaket hjemmet

Etter at den russiske opposisjonspolitikeren Aleksej Navalnyj ble arrestert, tar politiet seg inn i kontorer og hjemmene til folk som er knyttet til ham. Anastasia Vasiljeva spilte piano mens leiligheten hennes ble ransaket.