Hopp til innhold

Flest tyskere blant de drepte

ISTANBUL (NRK) Minst ti mennesker er døde i en kraftig eksplosjon i Istanbul. De fleste av de døde var tyskere. En nordmann er brakt til sykehus med lettere skader, melder norsk UD.

Det har vært en kraftig eksplosjon i Istabul

Eksplosjonen skjedde på Sultanahmet-plass, et kjent turistmål i sentrum av byen. I Sultanahmet ligger også blant annet Den blå moské og Hagia Sofia, som i dag er et museum. (Se kart lenger ned i artikkelen)

Minst ni tyskere er blant de drepte i selvmordsangrepet i Istanbul tirsdag, opplyser tyrkiske regjeringskilder.

Norsk UD bekrefter overfor NRK at en nordmann er lettere skadd og sendt til sykehus. Ifølge nyhetsbyrået Dogan er også seks tyskere og en fra Peru blant de skadde.

Amatørfoto Istanbul-bombe

Et amatørbilde er tatt idet bomben utløses.

Foto: Depo Photos / Abaca

Frykter ny eksplosjon

Ifølge statlig TV skal en selvmordbomber ha utløst en bombe, men dette er ikke bekreftet av myndighetene i Tyrkia. Guvernøren i Istanbul opplyser at minst ti mennesker skal være drept og 15 skadd.

Øyenvitner forteller om et kraftig smell og eksplosjonen kunne høres flere kilometer unna. Politi og ambulanser er kommet til stedet. Politiet har sperret av et område og viser folk vekk.

En anonym politimann sier til NRK at man frykter at det skal komme en eksplosjon til.

Erdem Koroglu, som jobbet på en kontor i nærheten av eksplosjonen, forteller til NTV TV at han så flere folk på bakken.

– Det var vanskelig å si hvem som var i live eller døde, sier han og legger til at bygningen har var i ristet av eksplosjonen.

Eksplosjon Istanbul

Eksplosjonen skjedde ved kjente turistmål i byen.

Foto: Kristin Solberg / NRK

Advarer turister

Tyske myndigheter advarer nå sine borgere mot å oppholde seg i turistområder i Istanbul.

– Folk må vise aktsomhet, og må holde seg unna store folkemengder, sier kommunikasjonsrådgiver i Utenriksdepartementet Ane Haavardsdatter Lunde til NRK. UD råder nordmenn som er i Istanbul og Tyrkia til å følge med på lokale medier og følge anbefalingene som kommer fra tyrkiske myndigheter.

Årsaken til eksplosjonen er ennå ikke kjent, men tyrkiske myndigheter mistenker at det dreier seg om et terrorangrep.

Statsminister Ahmet Davutoglu har innkalt til krisemøte i Ankara.

DIREKTE: Istanbul

SE DIREKTE: Politi og redningsmannskap på plass i Istanbul.

Tyrkia innfører kringkastingsforbud

Regjeringen har innført et midlertidig kringkastingsforbud i kjølvannet av eksplosjonen.

Det er visestatsminister Numan Kurtulmus som har nedlagt forbudet, melder det statlige kringkastingsrådet RTUK.

Nyhetsbyrået DPA melder at en av deres reportere på åstedet ved Sultanahmet-plassen i bydelen Fatih har støtt på problemer med å rapportere fra stedet. Den private kringkasteren CNN Turk melder dessuten at de møter på «restriksjoner» i rapporteringen om eksplosjonen.

Sultanahmet med eksplosjonssted

Flere angrep

I Tyrkia var det flere kraftige eksplosjoner i løpet av fjoråret. Flere enn 30 mennesker ble drept i et angrep i grensebyen Suruc i juli og i oktober ble 103 mennesker drept da to selvmordbombere sprengte seg selv i lufta under en fredsmarsj i hovedstaden Ankara.

Den ytterliggående islamistgruppa IS anklages for å stå bak både angrepet i Ankara og to andre blodige angrep samme år sørøst i Tyrkia, hvor flertallet av befolkningen er kurdere.

Tyrkiske myndigheter har de siste ukene pågrepet en rekke personer som mistenkes for å være medlemmer av IS, og som angivelig planla å gå til angrep i Istanbul.

SISTE NYTT

Siste nytt