– Angrepet en advarsel til Tyrkia

Terrorangrepet i Istanbul er et signal til Tyrkia om at landet ikke må gå for hardt mot IS, mener eksperter.

Turkey Explosion

Folk legger ned blomster ved stedet der ti mennesker ble drept i en eksplosjon i Istanbul.

Foto: Emrah Gurel / Ap

Angrepet som rystet hjertet av Istanbuls gamleby, er den tredje store terroraksjonen mot Tyrkia det siste året.

Tyrkiske myndigheter mener ekstremistgruppen Den Islamske Stat står bak angrepene - også aksjonen i Istanbul i dag der 10 mennesker ble drept og 15 skadd.

Helge Lurås, leder ved Senter for internasjonal og strategisk analyse, mener det er sannsynlig at IS står bak angrepet mot turistområdet:

De prøver trolig å sende et signal til tyrkiske myndigheter om at de har kapasitet også til å slå til mot turistmål og sånn sett advarer de Tyrkia mot å gå for hardt mot IS, sier Lurås.

Tyrkia involvert i Syria

Video Helge Lurås om terroren

Helge Lurås mener angrepet er en advarsel til Tyrkia.

Foto: NRK

Den tyrkiske statsministeren Ahmet Davutoglu sier at selvmordsbomberen var en utlending som var medlem av IS og kom over grensa fra nabolandet Syria. Statsministeren lover at Tyrkia skal slåss mot ekstremistgruppa til den ikke lenger er en trussel mot Tyrkia og resten av verden.

Spørsmålet er hvor langt Tyrkia er villig til å gå for å gjøre dette.

– Tyrkia er indirekte tungt involvert i konflikten i Syria og støtter opprørsgrupper hvor noen konkurrerer med IS, men Tyrkia har også vært nært involvert i forhold til IS, sier Christian Nellemann som leder Senter for Global Analyse på Lillehammer.

Flere eksperter mener at Tyrkia i beste fall har lukket øynene for IS ved blant annet å la deres folk reise gjennom Tyrkia til nabolandet Syria.

Nellemann sier det «er hevet over tvil» at Tyrkia er hovedmottaker av olje fra Den islamske staten, selv om Tyrkia offisielt benekter det. Flere eksperter sier også at IS har celler i Tyrkia. Og NATO-landet har nå åpnet sine flybaser for amerikanerne, som bruker dem i sine tokt mot IS.

Kristin Solberg fra Istanbul, Tyrkia

Økt press på Tyrkia

FNs sikkerhetsråd tok opp Tyrkias rolle i et lukket møte før jul, og landet er under stadig mer press internasjonalt for å ta et oppgjør med IS.

Det kan være noe av bakteppet for angrepet i Istanbul i dag, sier Nellemann.

– Det angrepet vi ser, kan være en reaksjon på at IS kanskje mister noe av den støtten eller de økonomiske inntektene de har vært vant til fra aktører i Tyrkia, sier Nellemann.

Både Nellemann og Helge Lurås mener at Tyrkia ser på de kurdiske opprørsgruppene som et større problem enn IS. Og IS ønsker trolig heller ikke en full konfrontasjon med Tyrkia, fordi de er avhengige av landet for sin overlevelse i Syria og Irak.

– Hvis Tyrkia skulle gå til kamp mot IS på alle fronter, vil det skape enorme utfordringer for IS, sier Lurås.

Jostein Nielsen og kona var bare 15 meter unna stedet hvor bomben gikk av i Istanbul.
Tyrkias president Recep Tayyip Erdogansier det ser ut til at IS står bak eksplosjonen i Istanbul

SISTE NYTT

Siste nytt