Hopp til innhold

Sverigedemokraterna raser mot SVT etter at tv-kanalen tok avstand fra Åkesson-uttalelse

STOCKHOLM (NRK): Etter partilederdebatten på SVT fredag kveld, tok den svenske kringkasteren avstand fra en uttalelse SD-leder Jimmie Åkesson kom med i programmet. Nå raser Sverigedemokraterna og krever en unnskyldning.

OM INNVANDRERE: Her er uttalelsen som SVT tok avstand fra.

– Det SVT gjorde i går er en skandale. Det er ikke deres rolle å ta stilling i en debatt, sier Sverigedemokraternas pressesjef, Henrik Vinge til NRK på vei inn til et møte med Sveriges Television.

Henrik Vinge

Henrik Vinge forventer at SVT beklager uttalelsen fra i går kveld.

Foto: Magnus Takvam / NRK

Vinge og Sverigedemokraterna krevde møtet etter at SVT tok avstand fra en uttalelse i partilederdebatten på svensk TV fredag kveld.

– Vi må stille oss selv spørsmålet – hvorfor er det så vanskelig for disse menneskene å få jobb. Jo, fordi de ikke er svensker. De passer ikke inn i Sverige, og da er det vanskelig å få jobb. Da må man få forutsetningene for å bli svensk.

Det sa partileder for Sverigedemokraterna, Jimmie Åkesson, i den siste partilederdebatten i Sveriges Television før Riksdagsvalget i Sverige søndag.

Partilederdebatt i SVT.

BRÅK: Etter at SVT tok avstand fra Jimmie Åkessons uttalelse om arbeidsledige innvandrere, har de møtt massiv kritikk fra partiet.

Foto: Stina Stjernkvist/tt / NTB scanpix

– Hvordan er det du uttrykker deg, spurte partileder Annie Lööf fra Centerpartiet SD-lederen strengt, mens hun slo i bordet. Så gikk debatten videre.

Etter debatten, i en direktesendt TV-sending, valgte den svenske rikskringkasteren SVT imidlertid offentlig å ta avstand fra Åkessons uttalelse, som de kaller «grovt generaliserende».

– Vi skal begynne med å si at Jimmie Åkessons uttalelse her i innledningen var grovt generaliserende, og at SVT tar avstand fra det, sa programleder Martina Nord.

TAR AVSTAND: Se Jimmie Åkesson og SVT ta offentlig avstand fra Åkessons uttalelse etter debatten.

SD krever unnskyldning

Kunngjøringen om at SVT tar avstand fra uttalelsen gikk ikke ubemerket hen blant Sverigedemokrater sent fredag kveld.

– Det er knapt to døgn til valglokalene stenger, og da velger statskanalen å blande seg inn i debatten gjennom «å ta avstand» fra en partileders standpunkt. Det er en skandale, sier Åkesson til Expressen.

Også flere SD-topper, blant dem Martin Kinnunen kommenterte SVT-avgjørelsen på Twitter.

– SVT går altså ut og kritiserer Åkesson etter debatten for at han påpeker at innvandrere har det vanskeligere for å få jobb, om de ikke er integrert i det svenske samfunnet. Uakseptabelt. Drittkanal, skriver Kinnunen.

Laster Twitter-innhold

Partiets pressesjef, Henrik Vinge, skriver på Twitter at de krever en rask og tydelig unnskyldning fra den svenske tv-kanalen.

– SVT tar stilling mot Sverigedemokraterna. Det er en oppførsel som savner sidestykke i moderne svensk historie, skriver partiet på sin offisielle Twitter-profil.

Lørdag formiddag sitter Sverigedemokraterna og SVT i et møte. På vei inn sa pressesjef Henrik Vinge at forventer en tydelig beklagelse fra SVT i en av deres egne sendinger.

– Jeg opplever at SVT og vi er enige om at uttalelsen (til Åkesson journ anm.) i sin helhet ikke strider mot demokratiparagrafen.

Var uttalelsen planlagt for å skape oppmerksomhet rundt Sverigedemokraterna?

– Nei, han redegjorde for integrasjonspolitikk. Det fantes ikke noe manus der, svarer Vinge.

SVT tidligere felt for ikke å ha tatt avstand

Eva Landahl, som er programsjef og ansvarlig redaktør for valgprogrammet, understreker i et blogginnlegg på nett at TV-kanalen har tatt avstand fra uttalelsen og ikke fra partiet Sverigedemokraterna.

– Uttalelsen er generaliserende og peker på innvandrere som en gruppe som ikke er svensker og som ikke passer inn i Sverige, skriver hun.

Videre forklarer hun at SVTs markering skjer på bakgrunn av demokratiparagrafen i tv- og radioloven, som gjelder alle svenske etermedier.

SVT har tidligere blitt felt i Granskningsnämnden, som er svenske mediers svar på Pressens Faglige Utvalg (PFU), for ikke å ha tatt avstand fra generaliserende uttalelser fra politikere, skriver Aftonbladet.

– Oppsiktsvekkende

Jan Scherman, som er tidligere TV4-sjef og medarbeider i SVT, sier til tv-kanalen at uttalelsen om Sverigedemokraterna er oppsiktsvekkende, ikke minst i valgkamptider.

– Her går SVT inn og reagerer på én uttalelse, det er en bemerkelsesverdig svekking av det regelverket man må følge. Særlig når uttalelsen som Jimmie Åkesson kom med blir bestridt av de andre som deltar i debatten, sier han.

– Det å markere motstand mot et standpunkt er ikke SVTs oppdrag, mener Scherman.

Ytringsekspert Nils Funcke sier til Expressen TV at det SVT har gjort er underlig.

– Det er oppsiktsvekkende at det skjer i en avsluttende partirunde. Det er jo unødvendig, han fikk jo motstand av de andre, påpeker også Funcke.

Politisk kommentator Magnus Takvam.

NRKs politiske kommentator Magnus Takvam mener det at SVT tar avstand fra Sverigedemokraterna-leder Jimmie Åkessons utspill er en gavepakke til partiet.

Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt