Siste debatt i kveld: – Forskjellene ble tydelige

– Forskjellene mellom partiene ble tydelige i kveldens debatt. Nå er det opp til velgerne, sier lederen for Moderaterna, Ulf Kristersson. Debatten var den siste før valget søndag.

Sluttdebatten der partilederne diskuterer valgets viktigste spørsmål

Se partilederdebatten som ble sendt i SVT fredag kveld.

Partilederdebatten fant sted i SVTs hovedkvarter i Stockholm fredag kveld. Temaene for debatten var helse, klima, integrering, økonomi og regjeringssamarbeid.

– Siden dette var siste debatt før valget, var den nok viktig for mange som ikke har bestemt seg. Det sier Torbjörn Sjöström, direktør i analyseselskapet Novus.

– Jeg synes det ble vel mye munnhuggeri iblant, men jeg håper debatten var informativ for seerne, sa statsminister Stefan Löfven til SVT da debatten var over.

Sverigedemokratenes leder Jimmie Åkesson under SVTs partilederdebatt

Löfven: God mulighet for å fortsette

– Har du fortsatt jobben din mandag?

– Velgerne bestemmer, men muligheten er god, sa Löfven.

Lederen for Moderaterna, Ulf Kristersson sa at han er klar til å ta over dersom det er forutsetninger for det i Riksdagen.

– Vi er ikke fornøyd med Sverige slik som det er, regjeringen virker fornøyd, men har ingen ide om hvordan de skal beholde makten, sa Kristersson.

Heftig debatt om integrering og kriminalitet under SVTs partilederutspørring

– Forvirrende for velgerne

Sverigedemokraternas leder, Jimmie Åkesson sa han skulle ønske at partilederne lyttet mer til hverandre for å unngå misforståelser.

– Vi havnet i sentrum for debatten. Alle forholder seg til oss politisk, men samtidig vil ingen prate med oss. Dette må være veldig forvirrende for velgerne, sa Åkesson etter debatten.

– Når vi diskuterer regjeringsspørsmålet, blir det uklare svar, fordi de ikke vil snakke med meg. Hadde vi bare satt oss ned og snakket sammen, ville vi visst om vi kunne samarbeide. Det er velgerne som bestemmer hvilken innflytelse Sverigedemokraterna skal få, sa han.

Mange fortsatt usikre

Fire av ti svenske velgere er fortsatt usikre på hvilket parti de skal stemme på ved riksdagsvalget søndag.

– Det er jo 60 prosent som er sikre på hvem de skal stemme på, men resten er i ulike grader usikre. Dermed finnes det en mulighet for at mange kan endre mening frem til de legger stemmen i urnen på søndag, sier Torbjörn Sjöström i Novus.

– Hva er det som spiller inn nå de siste dagene?

– Tilliten til partiene blir veldig viktig, for hvis mange ikke stoler på partilederne, da stoler man heller ikke på at partiet kommer til å gjennomføre det de har lovet før valget. Siste debatten i kveld kan ha en ganske stor innvirkning på velgerne, sier han.

Torbjörn Sjöström, direktør Novus

Torbjörn Sjöström, direktør i analyseselskapet Novus.

Foto: Helge Tvedten / NRK

Vanskelig å kunne utrope seg som vinner

– I hvilken grad spiller den helt spesielle situasjonen Sverige står oppe i nå en rolle?

– Det blir veldig vanskelig for noe parti å kunne utrope seg som vinner. Det kommer til å være ulike grader av tap. Det er heller ikke sikkert at Sverigedemokraterna kommer til å være fornøyde, selv om de går kraftig fram sammenliknet med det forrige valget. De har nok forventet seg en mye høyere oppslutning enn den de ligger an til å få. Så det kommer til å være småpartiene som er fornøyde, men det betyr ikke at man kan danne en regjering.

– Det er Sverigedemkraternas velgere som er sikrest nå, sier Sjöström. De vil ha et regjeringsskifte. Men et regjeringsskifte kan også bety at man legger en «sympatistemme» for Moderaterna. Det kan være ting som vi som lager meningsmålinger ikke ser nå, sier han.

– Er målingene av Sverigedemkraternas (SD) oppslutning sikre? De varierer jo voldsomt.

– Jeg tror at vi har rett. Det har vært en diskusjon om at de som er med i undersøkelser ikke våger å si at de stemmer på SD, den effekten var sterk foran valget i 2014. Nå er det såpass etablert, nesten hver femte svenske vil stemme SD, så vi ser ikke det som noe problem denne gang.

Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt