NRK Meny
Normal

Svenske journalister anker ikke terrordom i Etiopia

De to svenske journalistene som er dømt til 11 års fengsel i Etiopia, kommer ikke til å anke dommen. I stedet vil de søke om benådning.

topp Johan Persson WEB_INRIKES

De to terrordømte svenske journalistene Johan Persson og Martin Schibbye anker ikke terrordommen i Etiopia.

Foto: Kontinent Agency / SCANPIX SWEDEN

Martin Schibbye og Johan Persson er i en etiopisk domstol kjent skyldig i terrorvirksomhet og dømt til 11 års fengsel .

Ankefristen ute

Tirsdag gikk fristen for å anke dommen ut, og de to svenskene har kommet fram til at de ikke ønsker å anke, opplyser deres kontaktperson Anna Roxvall.

Selve ankeprosessen kunne kommet til å ta opptil to år. Ved å avstå fra å anke, åpner det seg imidlertid en mulighet for å søke om benånding.

Journalistenes svenske advokat Thomas Olsson sa allerede da dommen falt i slutten av desember at valget mellom anke og benådning kom til å bli vanskelig.

Må tilstå

- Sistnevnte innebærer at man må erkjenne straffskyld og be om unnskyldning, noe som naturligvis er vanskelig når man anser seg for å være uskyldig, sa Olsson.

- Det finnes en tradisjon for nåde og tilgivelse i Etiopia som vi velger å tro på, skrev de to svenskene i en uttalelse etter at beslutningen om ikke å anke var tatt.

Etiopia-kjenneren, professor Kjetil Tronvoll, sier til SVT.se at beslutningen om ikke å anke var den mest sannsynlige.

- Må sone litt av dommen

- Det skal svi litt. De skal sone litt av dommen før de blir benådet. Det har i alle fall vært tankegangen tidligere, sier han.

Tronvoll sier at benådningsprosessen i liknende tilfeller tidligere har tatt mellom to og to og et halvt år. Siden det denne gangen dreier seg utlendinger tror han det kommer til å gå raskere, fordi myndighetene er interessert i å unngå negativ internasjonal kritikk.

Det to journalistene dro i fjor sommer til Etiopia for å rapportere fra den urolige Ogaden-provinsen. De reiste i følge med soldater fra geriljagruppen Ogadens nasjonale frigjøringsfront (ONLF) da de ble tatt til fange av den etiopiske hæren og deretter tiltalt for støtte til og delaktighet i terror.

Journalistene har erkjent at de tok seg ulovlig inn i landet, men avviser alle terroranklager.

Sammen med geriljasoldater

De to fikk skuddskader da ble pågrepet i Ogaden av etiopiske soldater 1. juli 2011. Fordi de var sammen med geriljasoldater ONLF da de ble tatt, ble de ble tiltalt for terrorvirksomhet, ifølge SVT.se.

Svenske har innrømmet å ha krysset grensen til Etiopia ulovlig fra provinsen Puntland i Somalia.

Hensikten med reisen var å rapportere om oljeselskapet African Oils virksomhet i området, et selskap der det svenske Lundin Oil har eierinteresser.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt