Hopp til innhold

Svenske journalister dømt til fengsel i Etiopia

De terrordømte svenske journalistene Martin Schibbye og Johan Persson er dømt til elleve års fengsel i Etiopia, melder svenske medier.

topp Johan Persson WEB_INRIKES

De svenske journalistene Johan Persson (t.v.) og Martin Schibbye er kjent skyldige i å ha støttet geriljagruppen Ogadens nasjonale frigjøringsfront i Etiopia.

Foto: Kontinent Agency / SCANPIX SWEDEN

Martin Schibbye (31) og Johan Persson (29) ble i forrige uke kjent skyldig i å ha støttet geriljagruppen Ogadens nasjonale frigjøringsfront (ONLF).

Retten mener svenskene har brukt yrket sitt som dekke for å gå terroristenes ærend.

Kan søke om benådning

Maksstraffen for tiltalen ble av eksperter antatt å ligge mellom 15 og 25 år, men da dommen kom tirsdag, ble det klart at de svenske journalistene dømmes til elleve år i fengsel.

Svenskenes forsvarere har bedt om kortere straff med den begrunnelse at de er ustraffede og at de hele veien har samarbeidet med etiopiske myndigheter.

Dommen kan ankes i løpet av de kommende to ukene.

Journalistene kan også velge å søke om benådning, men de kan ikke gjøre begge deler.

Avviser terroranklager

Svenskene reiste i sommer til Etiopia for å rapportere fra Ogaden, sørøst i landet. De reiste i følge med soldater fra ONLF, men ble tatt til fange av den etiopiske hæren og deretter tiltalt for støtte til og delaktighet i terror.

Den etiopiske domstolen frafalt etter hvert tiltalen om at svenskene var involvert i å gjennomføre et terrorangrep, men opprettholdt tiltalepunktene om at de har bistått ONLF og tatt seg ulovlig inn i landet.

ONLF står på etiopiske myndigheters terrorliste.

Journalistene har erkjent at de tok seg ulovlig inn i landet, men avviser alle terroranklager.

Schibbye og Persson har opplyst at de skulle granske Lundin Petroleums interesse i området. Ogaden-provinsen skal være rik på olje og gass.

Den svenske regjeringen har krevd at de løslates snarest.

Martin Schibbye og Johan Persson

Saken med de fengslede journalistene har vakt oppsikt i Sverige, og mange etterlyser sterkere engasjement fra den svenskte regjeringen.

Foto: ADAM IHSE / SCANPIX

SISTE NYTT

Siste nytt