– Det er en internasjonal skandale

De svenske journalistene Martin Schibbye og Johan Persson har lovet sine medfanger å fortelle verden om hva de opplevde i fengselet i Etiopia.

Martin Schibbye og Johan Persson på Arlanda

Martin Schibbye og Johan Persson på Arlanda-flyplassen fredag.

Foto: SCANPIX SWEDEN / Reuters

De svenske journalistene Martin Schibbye og Johan Persson kom i dag hjem til Sverige etter å ha sittet i fengsel i Etiopia siden juni i fjor.

Etter å ha blitt møtt av familiemedlemmer, venner og kjente på Arlanda-flyplassen fredag formiddag, holdt de to en pressekonferanse.

Les: Svenske journalister hjemme etter 15 måneder i fangenskap i Etiopia

– Etter 438 dager som samvittighetsfanger der vi ikke kunne si hva vi tenkte og mente, er den sterkeste følelsen at den rent fysiske følelsen av frihet er en rettighet vi tar for gitt, sa Schibbye.

De to fortalte at de satt fengslet på en avdeling med en rekke andre opposisjonelle, både politikere og journalister.

– Vi har sittet fengslet med noen av verdens mest utsatte og bortglemte mennesker. Vi har selv gått gjennom det man ellers bare møter i intervjuer, sier Shibbye.

De har lovet sine medfanger å fortelle hva de har opplevd i fengselet, og det de kaller «en suppe av vold og urettferdighet».

– På vei ut tok en medfange noen slag fra en batong for å komme frem til oss i kaoset. Han hvisket i øret mitt: «Lov at dere skal fortelle verden hva dere har sett her.» Etiopia lyktes i å fengsle oss journalister, men lyktes aldri i å kneble journalistikken, sa Schibbye til applaus fra salen.

Venner og familie jubler og klemmer de to journalistene Johan Persson og Martin Schibbye som kom hjem fra fangenskap i Etiopia.

VIDEO: Jubel da Schibbye og Persson kom hjem til Sverige.

– En jævla vits

De to ble pågrepet på en reportasjereise, fordi de hadde tatt seg ulovlig inn i den omstridte etiopiske regionen Ogaden, fra Somalia.

– Da vi ble tatt, ville de ha oss med på masse filming. Vi ble tvunget til å stille opp på dette, og måtte forhandle med dem for å få besøke lege og så videre. Det var helt surrealistisk, sier Persson.

Begge ble dømt for å ha støttet terrorisme, og risikerte elleve år i fengsel.

– Det er en jævla vits. De har politikere som skriver dommene før rettssaken, sier Schibbye.

Etiopiske myndigheter benådet Persson og Schibbye mandag, sammen med 1950 andre fanger i forbindelse med etiopisk nyttår. De slapp ut tirsdag, og har oppholdt seg hos den svenske ambassadøren i Addis Ababa i mellomtiden.

– På et personlig plan er det en lettelse å være frie. Men vi må ikke glemme at det var en internasjonal skandale at vi ble fengslet for å ha gjort jobben vår, sier Schibbye.

Måtte beklage på TV

Først måtte de imidlertid stå frem som angrende syndere på egyptisk fjernsyn.

«Det var mitt livs største feiltrinn å ta meg inn i landet uten riktige dokumenter. Det kunne ha kostet oss livet», sa Schibbye i intervjuet.

Nå har de to tatt en annen tone.

– Vi kunne enten sitte der i elleve år og kanskje dø, eller dra tilbake til Sverige og fortelle historien, sier Persson.

Journalistene sier at reportasjereisens formål var å dokumentere overgrep mot lokalbefolkningen fra oljeselskaper som har tilknytning til det svenske selskapet Lundin Oil, der Carl Bildt var styremedlem fram til 2006.

Persson påpeker at reportasjen skulle handle om hvordan oljeselskapene påvirket regionen, og at det ikke skulle være noen «drittpakke» mot Bildt.

De to skryter også av støtten de fikk fra ambassaden, som besøkte dem en dag i uka.

Les: – Svenske journalister benådet
Les: De svenske journalistenes første intervju etter løslatelsen

– Nå skal vi lese flere aviser, og prioritere å slåss for pressefriheten til etiopiske journalister, sier Shibbye.

Journalistene Johan Persson og Martin Schibbye i rettssalen i Addis Abeba

Persson og Schibbye i rettssalen i Addis Ababa.

Foto: SCANPIX / SCANPIX

SISTE NYTT

Siste nytt