Svenske journalister hjemme etter 15 måneder i fangenskap i Etiopia

– Det er veldig fint å være hjemme, sier den svenske journalisten Martin Schibbye. Fredag kom han og kollegaen Johan Persson hjem til Sverige etter å ha sittet i fengsel i Etiopia siden juni i fjor.

De to svenske journalistene Martin Schibbye og Johan Persson holder pressekonferanse etter å ha sittet i fangenskap i Etiopia.

KLIKK FOR Å SE VIDEO: Direktesending fra pressekonferansen til de to svenske journalistene Martin Schibbye og Johan Persson. De to kom fredag tilbake til Sverige etter å ha sittet i fangenskap i Etiopia i over ett år.

– Det er veldig fint å være hjemme. Veldig fint å være i et land hvor man kan snakke fritt, sa Schibbye på Arlanda-flyplassen ved Stockholm i 11.45-tiden fredag.

Jublende familiemedlemmer, venner og bekjente møtte opp for å ta imot journalistene.

– Det har vært en vanvittig støtte, sa Persson som takk til alle som har støttet ham og Schibbye de siste månedene.

– Vi begynner så vidt å forstå hva som har skjedd på utsiden, sa Schibbye.

Journalistene holder en pressekonferanse fredag klokken 13.15, som du kan følge her på NRK.no.

(Saken fortsetter under videoen)

Johan Persson og Martin Schibbye ankom Sverige. Schibbye fikk et velkomstkyss.

KLIKK FOR Å SE VIDEO: De to svenske journalistene fikk velkomstkyss på Arlanda-flyplassen, vel hjemme i Sverige etter å ha sittet i fangenskap siden juni 2011.

Fengslet på reportasjereise

Persson og Schibbye slapp ut av fengsel i Etiopia tirsdag denne uken.

Da hadde de sittet fengslet siden juni i fjor, etter å ha blitt pågrepet på en reportasjereise. Begrunnelsen var at de hadde tatt seg ulovlig inn i den omstridte etiopiske regionen Ogaden, fra Somalia.

Etiopiske myndigheter benådet Persson og Schibbye mandag, sammen med 1950 andre fanger i forbindelse med etiopisk nyttår. De slapp ut tirsdag, og har i dagene etterpå hvilt ut hos den svenske ambassadøren i Etipoias hovedstad Addis Abeba.

– Vi har bare spist og sovet de de siste dagene. Men det er vanskelig å sove når man tenker på alle som er igjen i fengselet, sa Schibbye på Arlanda.

(Saken fortsetter under videoen)

Venner og familie jubler og klemmer de to journalistene Johan Persson og Martin Schibbye som kom hjem fra fangenskap i Etiopia.

KLIKK FOR Å SE VIDEO: Martin Schibbye og Johan Persson ble møtt med jubel og klemmer på Arlanda.

Tvunget til å «angre»

Mandag denne uken måtte de to bekjentgjøre sin anger til egyptisk fjernsyn.

– Det var mitt livs største feiltrinn å ta meg inn i landet uten riktige dokumenter. Det kunne ha kostet oss livet, sa Martin Schibbye i intervjuet.

– Som min kollega sier, var det et stort feiltrinn, føyde Johan Persson til.

Men den angerfulle talen var et spill for galleriet og en del av benådningsprosessen, ifølge kona til Martin Schibbye, Linnea Schibbye.

– Det var noe de var tvunget til å gjøre, det var en del av prosessen, sa hun tidligere denne uken.

(Saken fortsetter under videoen)

Den svenske journalisten Martin Schibbye møter pressen på Arlanda-flyplassen. Sammen med kollegaen Johan Persson kom han fredag 14.09.2012 hjem til Sverige etter å ha sittet fengslet i Etiopia siden juni 2011.

KLIKK FOR Å SE VIDEO: Martin Schibbye møter pressen på Arlanda.

Bildt involvert

Sveriges utenriksminister Carl Bildt har vært dypt involvert i benådningsprosessen, skriver han på sin egen blogg «Alla dessa dager». Arbeidet startet umiddelbart etter at Persson og Schibbye ble pågrepet., gjennom ambassadøren som befant seg i samme region.

Til tross for at målet om å få de to løslatt før rettssaken mislyktes og de to ble dømt for å ha støttet terrorisme, fortsatte det intense arbeidet med å frigi de to.

Allerede den 10. mai i år fikk han beskjed av Etiopias daværende statsminister Meles Zenawi at de to journalistene skulle benådes.

Også statsminister Fredrik Reinfeldt skal ha hatt en sentral rolle i det avisen Expressen betegner som en «hemmelig plan» for å få de to fri. Bildt skriver at statsministeren både skrev brev og meldte seg på en Somalia-konferanse i London for å etablere direkte kontakt med Zenawi og hans regjeringsapparat.

Bildt brukte blant annet en internasjonal konferanse som påskudd for å komme i kontakt med statsministeren.

(Saken fortsetter under bildet)

topp Johan Persson WEB_INRIKES

PÅ REPORTASJEREISE: De to svenske journalistene Johan Persson og Martin Schibbye var på reportasjereise da de ble pågrepet for å ha tatt seg ulovlig inn i den omstridte etiopiske regionen Ogaden, fra Somalia.

Foto: Kontinent Agency / SCANPIX SWEDEN

Statsminister døde

Carl Bildt

INVOLVERT: Sveriges utenriksminister Carl Bildt har vært dypt involvert i benådningsprosessen, skriver han på sin egen blogg «Alla dessa dager».

Foto: GEORGES GOBET / Afp

Nyheten om Zenawis plutselige død i slutten august skapte uro, ifølge Bildt.

– Man kunne ikke se bort fra faren for at løslatelsen ville bli utsatt, sier han.

Derfor dro han som eneste vestlige utenriksminister til Zenawis begravelse den 2. september.

Seks dager senere, lørdag 8. september, fikk Sveriges ambassadør Jens Odlander beskjeden om at svenskene skulle slippes fri.

Etter eget utsagn var målet med de to journalistene reportasjereise å dokumentere overgrep mot lokalbefolkningen fra oljeselskaper som har tilknytning til det svenske selskapet Lundin Oil, der Carl Bildt var styremedlem fram til 2006.

Journalistene Johan Persson og Martin Schibbye i rettssalen i Addis Abeba

DØMT: De to journalistene ble dømt for å ha støttet terrorisme, men arbeidet med å få de to frigitt fortsatte.

Foto: SCANPIX / SCANPIX

SISTE NYTT

Siste nytt