Hopp til innhold

Samler sammen matvarer for sine døde venner

CEBU (NRK.no): I et lager tilknyttet et av Universitetene i Cebu hjelper frivillige studenter til med å pakke og sende ut nødhjelp til de katastroferammede områdene.

Studenter pakker mat

Lageret tilknyttet universitetene i Cebu der frivillige studenter pakker nødhjelp. Innfelt Ricardo Llego, en av studentene.

Foto: Kristian Aanensen / NRK

 Rowena Astillo

Rowena Astillo leder arbeidet med å pakke nødhjelpen.

Foto: Kristian Aanensen / NRK

– Vi gjør det for våre døde venner, sier Ricardo Llego til NRK.no.

Han sitter midt på gulvet i den store salen sammen med flere hundre andre studenter og frivillige. Rundt dem står røde poser tett i tett, sprekkfulle av mat, vann og ris

– Vi forbereder å sende ut varer til 21.000 familien til de nordlige delene av Cepu og øyene rundt, forteller Rowena Astillo som leder arbeidet for organisasjonen Arboitz.

Mens regnet høljer ned utenfor tar de frivillige seg en velfortjent pust i bakken, og benytter anledningen til å spise en enkel risrett.

Mange av dem som har kommet hit kjenner noen eller har familie som har blitt rammet av katastrofen, og det eneste de ønsker nå er å hjelpe. Gi noe tilbake som føles givende og som hjelper.

Ricardo er en av dem.

– Da jeg så de forferdelige bildene på nyhetene ble jeg helt lamslått. Jeg ante ikke hva jeg skulle gjøre, for jeg har så mange venner i Tacloban, nord på Cebu og andre steder som ble rammet. Jeg ringte rundt og forsøkte å få tak i dem, men det var helt nytteløst. Fortsatt så aner jeg ikke hvordan det har gått med mange av dem, sier han mens han ser ut over det røde havet av nødhjelp.

– Dette føles som den riktige tingen å gjøre, og jeg ble så glad når jeg hørte om dette stedet.

Og han er ikke alene. Hver dag er rundt 1800 mennesker innom dette lageret og hjelper til med å pakke og fordele nødhjelpen i de 3500 posene som blir sendt av gårde daglig.

Artikkelen fortsetter under videoen.

NRK-reporter Kristian Aanensen forteller om forholdene ved et flyktningsenter i Cebu.

Kristian Aanensen rapporterer fra Filippinene.

Sendes til nordlige Cebu

Pose med nødhjelp

Hver dag pakkes og sendes ut 3500 røde poser med nødhjelp.

Foto: Kristian Aanensen / NRK

Målet for posene er det nordlige Cebu der ødeleggelsene har vært enorme. Hus er rasert, strømmen er borte og trær og lyktestolper er knekt som tannpirkere.

Hit har mange ennå ikke sett noe til den offentlige hjelpen, og desperasjonen er totalt.

Langs veiene nordover har det samlet seg store skokker med barn som står med plakater der de bønnfaller bilistene om litt hjelp.

Dette er de menneskene som de nærmeste dagene endelig kan glede seg til litt rent vann og mat.

– Vi regner med at en familie kan overleve på dette i to til tre dager, sier Astillio.

Myndighetene på Filippinene har fått massiv kritikk internasjonalt for ikke å ha organisert hjelpearbeidet raskt nok. I dag innrømmet FN at for mange mennesker hadde fått for lite for sent. Og fortsatt er det mange som ikke har fått noe i det hele tatt.

Mange dager før hjelpen kommer

På øya Bantayan en times båttur nord for øya Cepu, er det fortsatt ingen hjelp å få.

Ricardo Llego og andre filippinere

Ricardo Llego (i midten) og de andre frivillige tar seg en pause i pakkingen og spiser en enkel risrett.

Foto: Kristian Aanensen / NRK

Da NRK besøkte øya for to dager siden var mange desperate og nesten helt apatiske. Her var det verken strøm eller rent vann, og mange bodde under blikkplater som hadde blåst av takene på husene.

Fortsatt er det mange dager til hjelpen kommer ut hit.

– Først på lørdag tror jeg vi klarer å komme oss ut til Bantayan, sier Astillio. Det er over en uke etter at vinden feide store deler av øya på havet.

Ricardo blir litt betenkt og ser ut over lokalet. Han har selv opplevd de filippinske naturkreftene på nært hold. Han vet hvordan det føles å sitte igjen sulten etter at vinden har lagt seg.

– Jeg ble så utrolig lei med og trist når katastrofen kom. Ødeleggelsene er så enorme og fundamentale, nå vil jeg bare hjelpe mine medfilippinere.

SISTE NYTT

Siste nytt