Hopp til innhold

FN: Vi har sviktet tyfon-ofrene

– Situasjonen er forferdelig. Vi er ulykkelige over at vi har kommet til dag seks uten at vi har klart å nå fram til alle, sier FNs nødhjelpskoordinator Valerie Amos.

- Vi er ulykkelige over at vi har kommet til dag seks uten at vi har klart å nå fram til alle, sier FNs nødhjelpskoordinator, Valerie Amos.

FNs nødhjelpskoordinator Valerie Amos i Tacloban. Se video fra hennes pressekonferanse her.

Liten gutt venter

En liten gutt i Tacloban prøver å finne skjul for regnet mens han venter på hjelp.

Foto: Wally Santana / Ap

Det er snart en uke siden de voldsomme vindene og flodbølgene traff beboerne på øyene på Filippinene. Og fremdeles er det mange av de om lag 500.000 menneskene som er berørt av katastrofen som ikke har fått hjelp.

– Jeg føler at vi har sviktet folk siden vi ikke klart å komme oss dit raskere. Men samtidig har jeg sett at hjelpearbeidet nå tar seg opp betraktelig, sa Amos på en pressekonferanse torsdag.

Onsdag var nødhjelpskoordinatoren i Tacloban for å følge hjelpearbeidet med egne øyne. Fremdeles ligger det omkomne mange steder, både langs veier i området og begravd i ruiner og under skrot.

Onsdag sa ordfører Alfred Romualdez at folk i Tacloban bør prøve å komme seg vekk fra byen. Han kom med en innstendig bønn til byens innbyggere om å flykte.

Massegraver

– Folk trenger hjelp nå, de sier at det har tatt altfor lang tid å få hjelp. Å sikre en raskere distribusjon er vår førsteprioritet, sier Amos.

Utenfor rådhuset i Tacloban ligger et dusin likposer og stanken fyller lufta i området, rapporterer nyhetsbyrået Ap. Onsdag ble rundt 30 omkomne begravd uten at noen tok seg tid til å si en bønn for de døde.

Massegrav Tacloban

En massegrav i Tacloban.

Foto: PHILIPPE LOPEZ / Afp

På et provisorisk mottak på flyplassen i Tacloban er det overfylt av syke og skadde.

– De fleste barna som kommer hit er dehydrerte, de har diaré og kaster opp, forteller en av legene til CNN.

Blir stående på flyplassen

Det er kommet mange hjelpesendinger fram til Tacloban, men de blir stående på byens flyplass. Det melder Sveriges Radio. Verken hjelpearbeidere og utstyr kommer seg videre, fordi det er mangel på kjøretøyer og drivstoff. Mange bensinstasjoner ble ødelagt i uværet og de som ikke ble det er blitt plyndret.

Bo Wallenberg, som leder hjelpeorganisasjonen Barnmissionen, forteller at de har fått tak i en mindre Toyota og noe bensin.

– Vi kjører vi så lenge vi har drivstoff, så får vi forsøke å få tak i mer slik at vi kommer videre, sier han.

Taclobans viseborgermester, Jerry Yaokasin, er fortvilet over sendingene som ikke kommer videre.

– Vi har fått masse hit, men vi får det ikke ut til folk, sier han.

Hangarskip er kommet fram

Fra hele verden har det kommet hjelpearbeidere og medisinsk personell. Sakte, men sikkert kommer også forsyninger av vann og mat fram.

– Det amerikanske forsvaret setter inn en militær hjelpeinnsats uten sidestykke. Hjelpen er nå trappet opp til et nivå som trolig aldri har vært større i en humanitær krise, sier brigadegeneral i den amerikanske marinen, Paul Kennedy, til BBC.

Hangarskipet USS George Washington med sine eskortefartøy, to kryssere og en destroyer, kom fram til katastrofeområdet torsdag ettermiddag, lokal tid. Nå blir det liggende øst for øya Samar, opplyser skipets kommandør.

Skipet har 5 000 mann om bord og en last som vil tredoble antallet tilgjengelige helikoptre, ifølge Kennedy. I tillegg til søk- og redningsoppdrag, kan helikoptrene frakte hundretusenvis av liter med vann om dagen.

I kø for vann og mat Tacloban

Folk i kø for vann og mat.

Foto: ERIK DE CASTRO / Reuters

Amfibiefartøy

USA setter også inn landgangsskip utrustet med amfibiefartøy for å bidra i hjelpearbeidet på Filippinene. Landgangsskipene USS Germantown og USS Ashland med flere hundre marinesoldater om bord har fått ordre om å sette kursen mot områdene rammet av tyfonen.

Skipene seiler fra sin base i Sasebo sør i Japan, og skal bidra til å få hjelp fram på steder som er svært vanskelige å nå etter at veier og annen infrastruktur har fått store skader.

I tillegg til USS George Washington og andre marinefartøy, har USA sendt tolv Hercules-fly og åtte Osprey-fly, maskiner som kan fly som et fly, men lande som et helikopter.

USS George Washington

USAs hangarskip USS George Washington under et tidligere besøk i Manila i oktober.

Foto: ROMEO RANOCO / Reuters

Sykehusskip

Det amerikanske forsvaret er også i ferd med å klargjøre et militært sykehusskip for et mulig oppdrag på Filippinene.

Skipet USNS Mercy er saktegående. Det kan derfor bruke opp til tre uker på å nå Filippinene fra San Diego dersom det stopper over på Hawaii for å ta med personell og forsyninger.

Sykehusskipet har 300 sengeplasser, noe som vil være til stor hjelp i arbeidet med å hjelpe ofrene etter tyfonen.

FN anslår at 11,3 millioner filippinere er berørt av tyfonen, som har forårsaket enorme ødeleggelser.

Britisk skip på vei

Den britiske regjeringen sender hangarskipet HMS Illustrious til Filippinene for å bistå i arbeidet med å hjelpe tyfonofrene.

Statsminister David Cameron kunngjorde beslutningen i en twittermelding torsdag.

Han opplyste samtidig at regjeringen har gitt over 20 millioner pund i økonomisk bistand, melder BBC.

HMS Illustrious er for tiden i Gulfen og er ventet å komme fram til Filippinene 24. november.

SISTE NYTT

Siste nytt