Strømmer til USA før Trump blir president

Innbyggere i Mellom-Amerika har forlatt landene sine i hopetall for å komme seg til USA før Donald Trump blir president.

Grenseovergangen i Tijuana

Migranter står i kø for å søke asyl i USA ved grenseovergangen i Tijuana.

Foto: JORGE DUENES / Reuters

I løpet av det amerikanske budsjettåret, som sluttet i oktober, ble rundt 410.000 personer pågrepet langs grensen til Mexico.

Det er en økning på nærmere 25 prosent fra året før, og de aller fleste skal ha kommet fra Guatemala, El Salvador og Honduras.

Det har også ført til mer menneskesmugling, sier myndighetene i Honduras og Guatemala, som kaller smuglerne «prærieulver».

– Vi er bekymret fordi vi ser en økning i strømmen av migranter som forlater landet. De har blitt oppfordret til å dra av prærieulver som forteller dem at de må komme seg til USA før Trump innsettes, sier Honduras' viseutenriksminister Maria Andrea Matamoros.

Guatemalas utenriksminister Carlos Raul Morales forteller også at innbyggerne strømmer ut av landet med USA som mål.

– Prærieulvene etterlater folk med gjeld, og tar eiendommene deres som betaling for reisen, sier han til Reuters.

– Vi må ta sjansen

Avis i Mexico

En av avisforsidene i Mexico etter at Donald Trump vant presidentvalget.

Foto: YURI CORTEZ / Afp

Amerikanske myndigheter åpnet i forrige uke et midlertidig mottakssenter for 500 personer på grensen mellom Texas og Mexico.

Ifølge Homeland Security er det nå 10.000 flere migranter enn vanlig på mottakssentrene, og mange av dem er enslige barn og barnefamilier. Rundt halvparten er asylsøkere.

Fares Revolorio, som har tatt buss i en uke fra Guatemala sammen med mann og tre barn, sier til Reuters at gjengrelatert vold har gjort det for farlig å bo hjemlandet.

– De sier at den nye presidenten ikke liker ulovlige innvandrere, men vi må ta sjansen. Vi kan ikke være i Guatemala lenger, barna mine vokser opp i frykt, sier hun.

I Texas har mange ventet i over et år på å få søknadene sine behandlet. Flere forsøker å komme seg nordover til Baltimore eller New York.

– Det er rett og slett ikke nok plass på vanlige busser til å få dem ut. De er livredde, sier aktivisten Michael Seifert til Bloomberg.

Guatemala

En mann i Guatemala by leser avisen etter presidentvalget i USA.

Foto: Johan Ordonez / AFP

Frykter mur og utkastelser

Trump har blant annet lovet å deportere opptil tre millioner ulovlige innvandrere, og sier han vil starte med de kriminelle.

Han står også fast på at han vil bygge den mye omtalte muren mot Mexico, selv om deler av den kan bli erstattet med gjerder.

I Mexico, El Salvador, Honduras og Guatemala er mange avhengige av økonomisk hjelp fra slektninger i USA.

Landenes utenriksministre møttes denne uka for å utarbeide en felles strategi som skal beskytte innvandrerne i USA. Med Mexicos hjelp skal de opprette et beskyttelsesnettverk som skal koordinere kommunikasjonen med amerikanske myndigheter.

Barack Obama har gitt 750.000 unge, papirløse innvandrere beskyttelse mot å bli deportert fordi de har «vokst opp som amerikanere». Ifølge Bloomberg jobbes det nå for å hindre at Trump bruker informasjonen til å kaste dem ut av landet.

Grensen mellom USA og Mexico

Familier i Mexico fikk hilse på slektningene sine i USA gjennom grensegjerdet i Tijuana i forrige uke.

Foto: Jorge Duenes / Reuters

SISTE NYTT

Siste nytt