Her er verdens farligste byer

Latin-Amerika dominerer totalt på listen over byene i verden med flest drap per innbygger.

Salvador Brasil

Politi på patrulje i Salvador de Bahía, nordøst i Brasil. Salvador har den 13. høyeste drapsraten i verden, og skal være med å arrangere fotball-VM til sommeren.

Foto: LUNAE PARRACHO / Reuters

Produksjon og handel med narkotika, sterk gjengkultur, god tilgang til våpen, store økonomiske forskjeller, mye korrupsjon og svake offentlige institusjoner får skylden for at Latin-Amerika så til de grader dominerer listen over byene i verden med høyest drapsrate.

Hele 18 av de 20 dødeligste byene i verden befinner seg i Latin-Amerika, kun med gjesteopptredener fra Jaimacas hovedstad Kingston og sørafrikanske Cape Town.

Sju VM-byer blant verdens 50 voldeligste

Drapsraten i Mexico falt kraftig i 2013, etter at PRI-partiet - kjent for sitt historiske samarbeid med narkokartellene - igjen kom til makten etter tolv års fravær. Grensebyen Ciudad Juárez var verdens farligste by i 2008, 2009 og 2010. Nå er den helt nede på 37. plass.

Men i andre land som Venezuela og Honduras blir situasjonen stadig verre. Og i Brasil har mye av narkovolden flyttet seg fra storbyene Rio de Janeiro og São Paulo til mindre, ukjente byer.

Hele 16 brasilianske byer er blant verdens 50 voldeligste. Sju av disse - Fortalzea, Natal, Salvador, Cuiabá, Manaus, Recife og Belo Horizonte - er arrangørbyer for fotball-VM til sommeren. Mye av dette er knyttet til handelen av crack-kokain i fattige nabolag.

Tredoblet siden Chávez

– I Venezuela har vi sett en eksplosiv økning i volden siden 1998. Drapsraten har tredoblet seg siden Hugo Chávez kom til makten, sier Leiv Marsteintredet, førsteamanuensis ved Universitetet i Oslo.

– Dette er naturlig å koble til en ineffektiv stat og et korrupt rettsapparat. Dette har en klar politisk dimensjon, sier han.

Hovedstaden Caracas har nå den nest høyeste drapsraten i hele verden med 134 drap per 100.000 innbyggere. Til sammenligning er drapsraten i Norge 0,6.

Marsteintredet peker på kombinasjonen av slappe lokale våpenlover og god tilgang på våpen fra USA som en farlig kombinasjon.

– Grupper som konkurrerer med staten om makt kan væpne seg like godt som staten, sier forskeren.

Lokale gjenger har skylden

Analytiker ved InSight Crime i Washington D.C., Steven Dudley, mener at det ikke er de store, internasjonale narkokartellene som står for mesteparten av volden, men små, lokale gjenger.

– Både i Mexico, Brasil og Argentina eksisterer disse gruppene som en voldsmotor rundt det vi kaller den nye kriminelle økonomien. Dette er ikke store grupper, det er ikke snakk om de store narkohandelkartellene, men om de små gjengene som hjelper dem lokalt, sier Dudley.

– Vi ser nå et lokalt forbruk av narkotika av enorme dimensjoner som ikke eksisterte for ti år siden, sier han.

Her er de farligste byene i verden utenfor krigssoner i 2013, ifølge tall fra Mexicos folkeråd for offentlig sikkerhet og kriminell rettferdighet. Tall er antall drap per 100.000 innbyggere.

TOPSHOTS-HONDURAS-VIOLENCE-CRIME-WOMEN

En kvinne ligger drept på gaten i San Pedro Sula, Honduras.

Foto: ORLANDO SIERRA / Afp

1. San Pedro Sula, Honduras – 187

For tredje året på rad har Honduras' nest største by, San Pedro Sula, verdens høyeste drapsrate. Byen har blitt offer for en eksplosiv kombinasjon av internasjonal narkotikasmugling, brutale lokale gjenger og voldelige grupper på rømmen fra Mexico.

Venezuela Homicide Rate

Drapsraten i Venezuela og hovedstaden Caracas har skutt i været etter at Hugo Chávez kom til makten i 1998.

Foto: Leonardo Ramirez / Ap

2. Caracas, Venezuela – 136

Venezuelas hovedstad tar ett steg opp på listen fra 2012, og er nå den nest farligste i verden.

– I Venezuela har vi sett en eksplosiv økning i volden siden 1998. Drapsraten har tredoblet seg siden Hugo Chávez kom til makten, sier Leiv Marsteintredet, førsteamanuensis ved Universitetet i Oslo.

– Dette er naturlig å koble til en ineffektiv stat og et korrupt rettsapparat. Dette har en klar politisk dimensjon, sier han.

Acapulco

Politi ransaker et fengsel i Acapulco, Mexico.

Foto: Pedro PARDO / Afp

3. Acapulco, Mexico – 113

Acapulco på Mexicos stillehavskyst var lenge mest kjent for strender, paraplydrinker og klippestuping. Nå har byen blitt invadert av narkokartellene. I oktober ble sju personer funnet i en massegrav. I februar ifjor ble seks spanske kvinnelige turister i alderen 20 til 34 år gjengvoldtatt av maskerte menn i strandhytta de leide like utenfor byen.

Cali kokain

Cali var lenge verdens kartellhovedstad. Fremdeles dominere kokainindustrien den kolombianske byen.

Foto: JAIME SALDARRIAGA / Reuters

4. Cali, Colombia – 83

Cali sør i Colombia var lenge hovedkvarter for et av verdens mest beryktede narkokarteller. Fremdeles dyrkes mye koka i fjellene rundt byen, og Cali har derfor blitt en viktig transittby for kokain.

Maceió, Brasil

En politimann på oppdrag i et fattig nabolag i den lille brasilianske byen Maceió.

Foto: ANTONIO SCORZA / Afp

5. Maceió, Brasil – 80

Få her i Norge kjenner til den brasilianske byen Maceió med sine knappe én million innbyggere. Men dette er Brasils farligste by, og verdens 5. farligste. På ti år har drapsraten steget med over 180 prosent, og hovedskylda legges på crack-kokain i byens fattige nabolag. Sikkerhetstiltakene i storbyer som São Paulo og Rio de Janeiro gjør at narkogjengene har måttet finne seg nye markeder. Det går ut over Brasils mindre byer.

HONDURAS-VOTE

En soldat skuer utover Tegucigalpa i Honduras.

Foto: TOMAS BRAVO / Reuters

6. Tegucigalpa, Honduras – 80

Hovedstaden i Honduras har blitt tryggere fra ifjor, og falle fra 4. plass og 102 drepte per 100.000 innbyggere. Men fremdeles er den en farlig by. Tegucigalpa er med sine 1,2 millioner innbyggere ikke stort større enn stor-Oslo, men i 2013 ble nesten 1000 mennesker drept her.

beachfront of Fortaleza

Barn leker på stranden i VM-byen Fortaleza.

Foto: KAI PFAFFENBACH / Reuters

7. Fortaleza, Brasil – 73

Badebyen Fortaleza er den farligste arrangørbyen for fotball-VM i Brasil til sommeren. I 2013 gjør den et byks fra 13. plass på listen over verdens voldeligste byer. Hvis ikke byens myndigheter får kontroll med volden kan den virkelig begynne å true statusen som et yndet turistmål.

guatemala city

En kvinne dekker til et drapsoffer i Guatemala By.

Foto: JORGE DAN LOPEZ / Reuters

8. Guatemala, Guatemala – 68

I Guatemala har de et ordtak: «En Guatemala, la vida no vale nada» - «I Guatemala er ikke et liv verdt noenting». Det er ikke helt riktig. De rimeligste leiemorderne skal koste rundt 120 kroner per drap. De siste årene har Guatemala hatt en høyere drapsrate enn da landet var herjet av borgerkrig. Den brutale narkomafiaen Los Zetas fra Mexico har nærmest invadert landet, og gjort hovedstaden stadig farligere. Dette til tross for at landet for to år siden for første gang siden slutten på borgerkrigen valgte en militær leder til president, som lovte å slå hardt ned på volden. 98 prosent av alle drap forblir uoppklart.

9. João Pessoa, Brasil – 67

João Pessoa er hovedstad i den brasilianske delstaten Paraíba, en av landets eldste byer og et populært sted for pensjonister å slå seg ned. Likevel er badebyen med rundt 750.000 innbyggere blant verdens aller voldeligste. Som i Maceió lenger sør er det lokale kamper om markedet for crack-kokain som er årsaken til mye av volden.

barquisimeto

En såret fange blir ført bort av helsepesonell etter fengselsopptøyene i Barquisimeto i januar ifjor.

Foto: STRINGER / Reuters

10. Barquisimeto, Venezuela – 65

Den søvnige industri- og landbruksbyen Barquisimeto vest for Caracas har blitt beryktet for sine voldelige fengselsopptøyer. I januar ifjor førte sammenstøt med nasjonalgarden til at 58 innsatte ble drept. FNs høykommisær for menneskerettigheter ga regjeringen i landet skylden for de elendige forholdene i fengselet.

Verdens 50 farligste byer (2013)

By

Land

Drap per 100.000

1

San Pedro Sula

Honduras

187

2

Caracas

Venezuela

136

3

Acapulco

Mexico

113

4

Cali

Colombia

83

5

Maceió

Brasil

80

6

Tegucigalpa

Honduras

80

7

Fortaleza

Brasil

73

8

Guatemala by

Guatemala

68

9

João Pessoa

Brasil

67

10

Barquisimeto

Venezuela

65

11

Palmira

Colombia

61

12

Natal

Brasil

58

13

Salvador

Brasil

58

14

Vitoria

Brasil

57

15

São Luis

Brasil

57

16

Culiacán

Mexico

55

17

Ciudad Guayana

Venezuela

54

18

Torreón

Mexico

54

19

Kingston

Jamaica

52

20

Cape Town

Sør-Afrika

51

21

Chihuahua

Mexico

50

22

Victoria

Mexico

49

23

Belém

Brasil

48

24

Detroit

USA

47

25

Campina Grande

Brasil

46

26

New Orleans

USA

45

27

San Salvador

El Salvador

45

28

Goiânia

Brasil

45

29

Cuiabá

Brasil

44

30

Nuevo Laredo

Mexico

43

31

Manaus

Brasil

43

32

Santa Marta

Colombia

42

33

Cúcuta

Colombia

42

34

Pereira

Colombia

40

35

Medellín

Colombia

38

36

Baltimore

USA

38

37

Ciudad Juárez

Mexico

38

38

San Juan

Puerto Rico

37

39

Recife

Brasil

37

40

Macapá

Brasil

37

41

Port Elizabeth

Sør-Afrika

36

42

Maracaibo

Venezuela

35

43

Cuernavaca

Mexico

35

44

Belo Horizonte

Brasil

35

45

St. Louis

USA

34

46

Aracaju

Brasil

33

47

Tijuana

Mexico

33

48

Durban

Sør-Afrika

32

49

Port-au-Prince

Haiti

30

50

Valencia

Venezuela

30

SISTE NYTT

Siste nytt