Hopp til innhold

Store slåsskamper blant flyktninger på Lesbos

Tirsdag brøt det ut store slagsmål blant flyktninger utenfor et mottakssenter på den greske øya Lesbos. Den danske reporteren Anna havnet midt oppi det hele.

Siden fredag har det samlet seg flere hundre flyktninger utenfor mottakssenteret på Lesbos for å få hjelp av greske myndigheter. I frustrasjonens hete oppstod det større slåsskamper midt i menneskemengden

Det utspilte seg dramatiske scener da flyktninger på Lesbos begynte slåss.

Siden fredag har det samlet seg flere hundre flyktninger utenfor mottakssenteret på Lesbos for å få hjelp av greske myndigheter. I frustrasjonens hete oppstod det større slåsskamper midt i menneskemengden der flyktninger gikk til angrep på hverandre med kjepper.

Dansk Radios Europa-korrespondent, Anna Gaarslev, havnet midt oppi det hele da hun rapporterte.

– De slåss om plass i køen. De slåss fordi de tror at noen vil snike seg inn i køen. Det er det også noen som gjør hele tiden. Enhver er seg selv nærmest her. Også slåss de fordi køen ikke flytter på seg, sier Gaarslev til DR Nyheder.

Måtte stenge etter fire dager

Mottakssenteret åpnet fredag og er en del av EUs foreløpig løsning på flyktningkrisen i Europa. Over en halv million flyktninger og migranter har kommet til Hellas hittil i år, opplyser FNs høykommissær for flyktninger. Mandag kom det 8000 til landet.

Mottakssentrene skal i utgangspunkt dekke kost og losji, klær og legehjelp for flyktningene, men ifølge Anna Gaarslev, fungerer ikke systemet ordentlig.

Etter bare fire døgn stengte senteret tirsdag.

– Det er ikke mannskap. Det er ikke plass til å ekspedere alle menneskene her. Derfor blir man nødt til å stenge mottakssenteret som akkurat har åpnet, sier Gaarslev.

– Tar tid

I september vedtok EU at det skulle åpnes elleve mottakssentre langs den italienske og greske kysten, som også skal være med på å omfordele 120.000 flyktninger fra Ungarn, Italia og Hellas mellom EU-landene.

Også Norge er med i denne prosessen, men det er foreløpig uvisst hvor mange vi skal ta imot.

Når flyktningene ankommer Hellas eller Italia blir de registrert og de oppfyller kriteriene, blir de sendt videre til EU-landene som har sagt ja til å ta imot flyktninger. Hvis de ikke gjør det, blir de sendt tilbake til hjemlandet sitt.

Men prosessen tar tid, forteller Gaarslev.

– Det er mennesker her som har ventet i dagevis på et stykke papir for at de skal få lov til å reise videre opp gjennom Europa, sier hun.

SISTE NYTT

Siste nytt