NRK Meny
Normal

Sto hånd i hånd for 11. september-ofrene

NEW YORK (NRK.no): Nøyaktig ett døgn før tiårsmarkeringen for terrorangrepene 11. september, samlet flere tusen mennesker seg sør på Manhattan og holdt hverandre i hendene for å markere samhold.

Anders Brekke i USA
Foto: NRK

Klokken 08.46, tidspunktet da det første flyet traff World Trade Center i New York for ti år siden, ble en fem minutters stillhet innledet helt på sydspissen av Manhattan.

Rundt Battery Park hadde flere tusen mennesker samlet seg for å holde hverandre i hendene og lage en lenke langs Hudson-elva.

– Landet vårt har blitt mer splittet, og det gjør vondt å se. Dette er ikke bare for å minnes alle som omkom, men også for å reflektere over alle som ofret seg den dagen, sier Susan Mason fra Brooklyn til NRK.

Hun deltok i markeringen fordi hun synes det var en god anledning til å vise at hun bryr seg om samholdet og mangfoldet i USA.

– Dette er vanlige folk som samler seg slik som vi husker det var før 11. september. Det er et øyeblikk man kan komme sammen på nytt, og love å gjøre verden bedre, sier Mason.

Susan Mason

Susan Mason tok turen fra Brooklyn for å være med på markeringen.

Foto: Anders Brekke / NRK

Symbolsk handling

Arrangørene opplyser at de hadde 5000 forhåndspåmeldte, og sier det var flere tusen tilstede.

Julie Menin

Julie Menin står bak markeringen.

Foto: Anders Brekke / NRK

Organisasjonens leder, Julie Menin, forteller at markeringen har blitt tatt godt imot av mange som ikke slipper inn på Ground Zero søndag.

– Tiårsmarkeringen er jo bare åpen for familiene til de omkomne, så det var veldig mange som så etter en måte å markere dagen på, og vise sin respekt for de omkomne og pårørende, sier Menin.

Ifølge Menin er håndholdingen er en symbolsk handling som skal speile fellesskapet og måten folk hjalp hverandre på etter 11. september.

– Dette er en viktig anledning til å reflektere og minnes det som skjedde, men også for å vise samholdet vi har her i New York. VI har tusenvis av fremmede som holder hender med hverandre, og det synes jeg er en fantastisk måte å vise det på, sier hun.

Alle de frivillige vil bruke resten av lørdagen på veldedig arbeid i lokalmiljøet.

Battery Park, New York

Markeringen ble holdt i Battery Park, på sørspissen av Manhattan.

Foto: Anders Brekke / NRK
Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt