NRK Meny
Normal

– Muslimer hater ikke USA

FALLS CHURCH (NRK.no): «Er det noen som vet hvilken dato det er neste søndag?» spør imam Johari Abdul-Malik en halvfull bønnesal i moskeen Dar al-Hijrah i Falls Church, Virginia.

Johari Abdul-Malik

Johari Abdul-Malik har vært muslim i snart 30 år, og fungerer som imam i Dar al-Hijrah-moskeen i Virginia.

Foto: Anders Brekke / NRK

Anders Brekke i USA

Datoen han vil frem til er 11. september, og da skal moskeen arrangere en fredsmarsj i anledning tiårsmarkeringen for terrorangrepene mot New York og Pentagon.

«Rekk opp hånda, alle som vil gi av sin tid til å delta på markeringen», sier han.

Bare et fåtall rekker opp hånda, noen går.

Men Johari er ved godt mot, og tror flere vil møte opp. Selv om amerikanske muslimer har hatt det tøft siden 11. september 2001.

– Jeg har involvert meg nok til å vite hvordan det var å være muslim før og etter 11. september, sier Johari (55), som opprinnelig er fra Brooklyn i New York.

26 år gammel konverterte han til islam, og byttet navn fra Winslow Seale til Johari Abdul-Malik.

– Jeg følte egentlig ikke noen trang til å konvertere til noe. Jeg følte at jeg bare fulgte en rasjonell prosess ved å være en troende person. En dag gikk det opp for meg at jeg hadde blitt en muslim. Jeg hadde bare ikke akseptert det, sier han til NRK.

Dar al-Hijrah-moskeen i Falls Church, Virginia

Bønnesalen i Dar al-Hijrah-moskeen i Falls Church.

Foto: Anders Brekke / NRK

Skremmer amerikanere

Nå er han imam ved Dar al-Hijrah Islamic Center i Falls Church i Virginia, og direktør for moskeens såkalte «outreach program».

– Før 11. september var de fleste uvitende om hva islam var. Etterpå tror jeg mange hadde et behov for å vite hvem muslimene var.

– Noen mente at de måtte vite hvem muslimene var fordi de var farlige, andre mente de måtte lære mer fordi de er fascinerende, og fordi vi har mange felles verdier, sier han.

– Dette er veldig vanlig for amerikanere. Å gå mellom ytterpunkter, fra rasisme og trangsynthet til integrering og forståelse, forklarer han.

Frykten for det fremmede og voldelige ekstremister har skremt mange i løpet av de ti årene som har gått siden 11. september, mener Johari.

– Noen sier de vil lære mer om islam, mens andre sier: «Jo mer jeg lærer om islam, jo reddere blir jeg for det». Jeg tror de som blir redde er i mindretall, men dessverre har noen av dem klart å skremme andre amerikanere, sier han.

President Georg W. Bush på telefonen 11. september 2001

President George W. Bush på telefonen 11. september 2001. Under en måned senere begynte USA å bombe Afghanistan.

Foto: ERIC DRAPER / AP

Har slitt i mange år

Etter at 19 menn med tilknytning til Al Qaida og Osama bin Laden kapret og styrtet fire fly 11. september for ti år siden, skjedde det noe med interessen for muslimer i USA. Og interessen var ikke negativ til å begynne med.

– I dagene, ukene og månedene etter 11. september var det et enormt trykk fra media, som skapte en slags nasjonal motstandsdyktighet. Frykten ble forebygget ved å bringe nyttig og riktig informasjon om muslimske verdier, sier Johari.

Han mener det var krigene i Irak og Afghanistan som var med på å skape frykten for ekstremister og selvmordsbombere.

– Krigene ble innledet, og unge amerikanere kom hjem i kister. Folk ble redde, og begynte å se på muslimer som voldelige ekstremister. På det området har vi slitt i mange år nå, sier han.

Tiårsmarkeringen blir en sterk påminnelse for alle som opplevde 11. september, og imamen håper anledningen kan brukes til forsoning.

– Jeg tror tiårsmarkeringen vil gi oss muligheten til å komme tilbake til det USA egentlig er, og se tilbake på hva vi gjorde som nasjon rett etter 11. september.

– Gjensidig forståelse kan ikke tvinges fram med et gevær. Det må fremmes gjennom dialog, sier han.

Minnemarkering i Fort Hood, Texas

Minnemarkering i Fort Hodd, Texas. Måten amerikanerne reagerte på var eksemplarisk, mener imamen.

Foto: Tom Fox / Scanpix/AP

– Ikke Nirvana, ikke Rwanda

Til tross for at amerikanske muslimer har hatt det tøft de siste ti årene, har Johari tro på at det vil bedre seg.

– USA er ikke noe Nirvana, men det er heller ikke noe Rwanda, sier han.

– Hvis skyteepisoden i Fort Hood hadde funnet sted i Rwanda, ville det ha ført til folkemord. Det skjedde ikke i USA. Da pastor Terry Jones truet med å brenne koranen, forsvant to tredeler av menigheten hans, mens andre trossamfunn gjorde det klart at de ikke delte denne trangsynte rasistens synspunkter.

– USA har et svar på negative ting som ender med å ha en positiv effekt. Vi har blitt et mer samlet og forståelsesfullt folk gjennom denne prosessen, sier han.

Johari har opplevd diskriminering på nært hold tidligere, men sier han ofte prater med nysgjerrige folk som lurer på hva islam dreier seg om, og hvorvidt muslimer flest støtter Al Qaida.

– Den muslimske verden hater ikke USA. De hater måten de blir behandlet på. De fleste elsker demokrati, og er imot voldelige ekstremister, sier han.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt