Hopp til innhold

Hva USA mistet etter 11. september

NEW YORK (NRK.no): 11. september 2001 ble en brutal slutt på «uskylden» i USA. Nå er det Europa som er mest utsatt for terror, mener professor Richard Pildes.

New York og World Trade Center 11. september 2001

Nesten 3000 mennesker ble drept i angrepene på World Trade Center og Pentagon.

Foto: PETER MORGAN / Reuters

Anders Brekke
Foto: NRK

– Jeg var i byen den dagen, og husker at jeg tenkte hvor kraftige følger dette ville få for USA og resten av verden.

– Ringvirkningene er fortsatt tydelige, og vil nok være synlige i en god stund til, sier professor Richard Pildes til NRK.

Pildes er professor ved New York Universitys School of Law, og har tidligere skrevet om demokrati, politikk og lovgivning i kjølvannet av 11. september - høstdagen som endret USA.

– Jeg vil si at i Vesten, og i hvert fall i USA, lever vi nå med en usikkerhet som ikke eksisterte i det vi kan kalle et «vindu av uskyldighet» mellom Sovjetunionens fall og 11. september.

– I det tiåret var det en voldsom frihetsfølelse i USA, sier han.

Pildes mener 11. september har formet verden på samme måte som Berlinmuren og Sovjetunionens fall, men påpeker at problemstillingene er vidt forskjellige ettersom terrorangrep sjelden kommer fra en stat.

Richard Pildes

Professor Richard Pildes tror ikke USA kommer til å bli utsatt for et like stort terrorangrep igjen.

Foto: Anders Brekke / NRK

Ble advart

Terrorangrepene 11. september tok livet av nesten 3000 mennesker, og kom som lyn fra klar himmel på mange. Men ikke på alle, mener Pildes.

– Når man ser tilbake var folk som brukte mye tid på å bekymre seg for terrorisme før 11. september, klar over denne risikoen. Flere eksperter advarte regjeringen på forhånd om dette, men jeg tror de fleste amerikanere rett og slett ikke var klar over det, sier Pildes.

Det tok under en måned fra terrorangrepene til USA begynte å bombe Afghanistan, og den såkalte krigen mot terror har nå pågått i snart et tiår.

– Lærdommen vi kan ta, er at et land bør være veldig forsiktig med å ikke overreagere og spille fiendens spill ved å gi dem det de vil. Man bør svare på en fornuftig og veloverveid måte med litt perspektiv, sier Pildes.

Europa mest utsatt

11. september har ikke bare forandret verdenspolitikken, men har også gått på bekostning av åpenheten i USA og flere andre land.

– Amerikanere blir minnet på dette hele tiden. Når de drar på flyplassen, eller skal inn i en bygning her i New York, må man vise legitimasjon på en måte man aldri trengte før. Vi har helt klart mistet en del åpenhet og uskyldighet, som vedvarer etter 11. september, sier Pildes.

Ground Zero i New York

Ground Zero på Manhattan i New York er en konstant påminnelse om terrorangrepene.

Foto: Anders Brekke / NRK

Med grundigere etterretning, strengere sikkerhetstiltak og klappjakt på terrorister har faren for terrorangrep sunket betraktelig i USA.

– Det er mye vanskeligere nå å komme inn i USA, og etterretningen er mye grundigere, slik at det er mye vanskeligere for slike grupper å legge store planer. Avstandene er også mye større her, så jeg tror nok Europa er mer utsatt enn USA på kort sikt.

– Trenger bare å ta feil én gang

Pildes har liten tro på et nytt angrep av samme størrelse som 11. september, og sier han tror fremtidige angrep vil bli utført av mindre grupper eller enkeltpersoner, som i Norge.

– Det trengs ikke alltid så mange mennesker for å gjøre forferdelige ting, og man kan aldri beskytte seg helt mot det. Man trenger bare å ta feil én gang for at konsekvensene kan bli veldig alvorlige, sier han.

USAs president Barack Obama

Barack Obama advarte mot «ensomme ulver».

Foto: Manuel Balce Ceneta / Ap

I august viste president Barack Obama til Norge og Anders Behring Breivik da han snakket om terrorfrykten i USA foran 11. september-markeringen.

– Det vi er spesielt bekymret for nå er en terrorist som handler som en ensom ulv, en person som med våpen kan gjennomføre massakrer av den typen vi nylig så i Norge, sa Obama, ifølge AP.

Pildes mener at en såkalt ensom ulv ikke utgjør den samme overhengende trusselen som en organisert bevegelse, men understreker at en slik person er nærmest umulig å oppdage på forhånd.

– Det er ekstremt vanskelig å forestille seg hvordan man skal kunne kjenne igjen og stanse en «ensom ulv».

– Det er en veldig annerledes situasjon enn når man må hanskes med en konstant og organisert trussel, men ett individ kan forårsake utrolig mye skade og ødelegge livene til mange, sier han.

SISTE NYTT

Siste nytt