NRK Meny
Normal

Står sammen etter katastrofen

Russland og Polen samarbeider om etterforskningen etter flyulykken i Smolensk i går. De svarte boksene kan gi svaret.

Flere av de drepte i flystyrten i Russland

Bilde av Polens avdøde president Lech Kaczynski og hans kone Maria og andre som døde i flystyrten i Smolensk. Fra toppen - venstre: Roman Indrzejczyk, Pawel Wypych, Maciej Plazynski, Grzegorz Dolniak, Zbigniew Wassermann, Jerzy Szmajdzinski, Gen. Kazimierz Gilarski, Izabela Jaruga-Nowacka, Janusz Kochanowski, Piotr Nurowski, Pawel Skrzypek, Ryszard Kaczorowski, Jolanta Szymanek-Deresz, Gen. Andrzej Blasik, Krystyna Bochenek, Janusz Zakrzenski, ks. bp. Gen. Tadeusz Ploski, Gen. Tadeusz Buk, Anna Walentynowicz, Gen. Franciszek Gagor, Wladyslaw Stasiak, Aleksandra Natalii-Swiat, Krzysztof Putra, Aleksander Szczyglo, Gen. Wlodzimierz Potasinski, Janusz Kurtyka, Sebastian Karpiniuk, Grazyna Gesicka, Adm. Andrzej Karweta. i midten: Lech Kaczynski, Maria Kaczynska.

Foto: Scanpix / REUTERS

Sorgen over den døde presidenten samler polakkene. Lech Kaczynski omkom sammen med sin kone Maria og en rekke andre polske ledere da Tupolev Tu-154-flyet styrtet i bakken nær den russiske byen Smolensk lørdag morgen.

Til sammen mistet 96 mennesker livet i ulykken.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Sørgende i Polen etter flystyrten i Russland

Lys og blomster preger også ulykkesstedet i Smolensk.

Foto: MAXIM MALINOVSKY/ Scanpix / AFP

To minutters stillhet

Det er erklært en ukes landesorg i Polen. Søndag klokken 12 skal det holdes to minutters stillhet for de omkomne i flyulykken.

Etter nyheten om tragedien, ble kirker over hele landet naturlige samlingssteder i det dypt katolske landet.

President Lech Kaczynskis tvillingbror, tidligere statsminister Jaroslaw Kaczynski, var blant de første som dro til Russland for å identifisere ofrene. Liket av presidenten blir fraktet til Polen i ettermiddag dag.

Russland deler sorgen

Putin og Tusk

Russlands statsminister Vladimir Putin og Polens statsminister Donald Tusk legger ned blomster ved ulykkesstedet like ved Smolensk i Russland.

Foto: Alexei Nikolsky / AP

Dette er først og fremst Polens og det polske folks tragedie. Men det er også vår tragedie, og vi sørger med dere, sa Russlands statsminister Vladimir Putin på russisk TV sent lørdag kveld.

Putin skal selv lede granskingskommisjonen etter flyulykken der en rekke fremstående politikere og tjenestemenn mistet livet. Alle som var om bord i flet er funnet omkommet.

– Vi må gjøre alt vi vi kan for finne årsaken bak denne tragedien, på kortest mulig tid, sa Putin etter at han besøkte ulykkesstedet.

Ifølge russiske myndigheter vil de pårørende til de omkomne ankomme Moskva søndag for å identifisere sine kjære.

Moskvas borgermester Jurij Luzjkov lover at de omkomnes familier vil bli tatt vare på, og myndighetene vil legge til rette for tolk, bistand fra psykologer og overnatting, melder nyhetsbyrået AFP.

Så langt er 24 av de omkomne blitt identifisert, opplyser nestleder i den russiske granskningskommisjonen, Vasili Piskarev. Arbeidet med å identifisere alle som var om bord i ulykkesflyet er vanskelig, men en del er blitt identifisert ut fra klær og dokumenter de hadde på seg.

Samarbeider om etterforskningen

Flyets «svarte bokser», taleregistratoren og ferdskriveren ble funnet i går ettermiddag.

I dag melder det russiske nyhetsbyrået Interfax at de skal undersøkes av russiske og polske etterforskere i fellesskap. Taleregistratoren og ferdskriveren er brakt til et spesiallaboratorium hvor analysearbeidet er påbegynt med polske tjenestemenn til stede, sier en talsmann i det russiske transportdepartementet.

En russisk tjenestemann står vakt på stedet der Tupolev Tu-154-flyet styrtet lørdag morgen

En russisk tjenestemann står søndag vakt på stedet der Tupolev Tu-154-flyet med hele Polens elite om bord styrtet lørdag morgen.

Foto: ALEXANDER NATRUSKIN / REUTERS

Eksperter har også begynt å undersøke vrakrestene etter det russiskbygde Tupolev Tu-154-flyet, skriver den russiske havarikommisjonen i en pressemelding. Ifølge havarikommisjonen deltar 40 av Russlands fremste spesialister i granskingsarbeidet.

President Lech Kaczynski, som var kjent som en skarp Russland-kritiker, ledet en tung polsk delegasjon som var på vei til Russland for å markere 70-årsdagen for massakren på rundt 22.000 polakker som ble drept i Katynskogen i 1940. Flyet styrtet da det forsøkte å lande i tett tåke ved flyplassen i Smolensk lørdag morgen.

Flygeren skal gjentatte ganger ha ignorert instruksjoner fra de russiske flygelederne.

Forsøkte å lande fire ganger

Russisk UD sa i går at de antar at det dårlige været er årsaken til ulykken. Ifølge nestleder i luftforsvaret, generalløytnant Sergeij Rasygajev, ble besetningen advart mot de vanskelige forholdene.

Flyverne skal ha fått tilbud om å foreta landingen i Minsk i Hviterussland eller i Moskva, men ifølge Rasygajev tok kapteinen om bord selv avgjørelsen om å forsøke å lande i Smolensk.

Ifølge Rasygajev skal flyet skal ha forsøkt å gå inn for landing fire ganger, før det til slutt traff høye trær og styrtet.

Flyets taleregistrator og ferdskriveren kan forehåpentilgvis gi svaret på hva som gikk galt da sentrale deler av polens maktelite mistet livet i Smolensk i Russland i går.

Sørgelys Polen

Sørgende polakker har dekket plassen utenfor det polske presidentpalasset i Warszawa med lys.

Foto: JOE KLAMAR / AFP
Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt