Hopp til innhold

Stanser testingen av koronavaksine etter mistanke om alvorlige bivirkninger

Testingen av legemiddelgiganten AstraZenecas såkalte Oxford-vaksine er satt på vent etter mistanke om alvorlige bivirkninger hos testpersoner i Storbritannia.

AstraZenecas koronavaksine er i inne i den siste testfasen, men har stoppet testing etter mulige alvorlige bivirkninger.

AstraZenecas koronavaksine er i inne i den siste testfasen, men har stoppet testing etter mulige alvorlige bivirkninger.

Foto: Fredrik Sandberg / NTB scanpix

Fase 3-testingen av vaksinen, som utvikles av AstraZeneca og University of Oxford på ulike steder i USA, ble satt på vent etter en gjennomgang av vaksinetestingen, skriver nyhetsnettstedet Stat.

Testingen skal ha blitt stanset etter at en av de frivillige i Storbritannia fikk ryggmargsbetennelse. Det er ikke klart når personen fikk diagnosen og om det er direkte knyttet til vaksinen, skriver New York Times.

AstraZenecas koronavaksine er i inne i siste testfase. En talsmann for AstraZeneca beskriver pausen som en «standard rutine som må gjøres når det oppdages en potensielt uforklarlig sykdom i en test».

Vil undersøke

Hendelsen skal nå granskes av en uavhengig komite som skal vurdere om testingen kan tas opp igjen. Det er ikke kjent hvor alvorlig syk testpersonen er.

Forskerteamet ved universitetet sier til BBC at de regner med at testingen bare stanses noen dager, mens de undersøker om det er en sammenheng mellom vaksinen og sykdommen.

Det er andre gang utprøvingen av vaksinen stanses midlertidig på grunn mulige bivirkninger hos testpersoner.

Den britiske helseministeren, Matt Hancock, sier til Sky News, at han skulle ønske at arbeidet hadde gått enklere, men at det er viktig at vaksinen blir trygg.

– Det tydeligvis vært noen utfordringer i utprøvingen av denne vaksinen. Det er ikke første gang de har måtte ta pause.

Men han tror ikke dette vil ha så mye å si for den videre prosessen.

Vaksineforsker Gunnveig Grødeland ved Universitetet i Oslo sier til NRK at pausene i utprøvingen viser at systemet virker.

– Dette viser hvor viktig det er å ha god, klinisk utprøving, også i fase 3. Pausen betyr også at dette ikke nødvendigvis har noe med vaksinen å gjøre, men at det er noe man vil evaluere, sier hun.

Gunnveig Grødeland

Vaksineforsker Gunnveig Grødeland sier det ikke er uvanlig at testing av vaksiner tar pauser mens man undersøker mulige bivirkninger.

Foto: Ola Sæther / UiO

Kommet langt

Vaksinen testes i fase 3 i USA og i fase 2 og 3 i Storbritannia, Brasil og Sør-Afrika. Til sammen er det planlagt at 50.000 personer skal delta i testforsøkene.

AstraZeneca regnes som en av de fremste kandidatene til å utvikle en covid-19-vaksine, og EU-kommisjonen har inngått avtale med legemiddelselskapet. Samarbeidet også vil gjelde Norge, opplyste regjeringen i midten av august.

Forsker jobber med utviklinga av koronavaksine ved Univeristetet i Oxford.

Forskere ved Universitetet i Oxford er med i arbeidet for å utvikle vaksinen mot covid-19.

Foto: Reuters

Selv om arbeidet med å prøve ut vaksinen har kommet langt, trenger ikke dette bety noe for det endelige resultatet, sier Grødeland.

– Man utelukker ingenting før man er sikker. Det er det som er hensikten med utprøvingen. Derfor bruker man, særlig i de tidlige fasene, friske personer for å kunne skille bivirkninger fra ting som var der fra før. Men jo flere i utvalget, desto større er sjansen for å få med personer som har underliggende ting de ikke visste om fra før, men som blir synlige i testperioden.

SISTE NYTT

Siste nytt