Spår at Obama vinner valget

USAs mest treffsikre valgspåmenn har tittet i krystallkula og fått svar. – Obama vinner valget.

Barack Obama

Sabato's Crystal Ball spår at Obama kan slippe jubelen løs etter presidentvalget natt til onsdag.

Foto: KEVIN LAMARQUE / Reuters

Sabato's Crystal Ball tror at Obama vinner nøkkelstatene Colorado, Iowa, Nevada, New Hampshire, Ohio og Wisconsin. Dermed går han seirende ut av duellen med Mitt Romney.

Hvis Crystal Balls spådommer slår til, vil Demokratene få 290 valgmenn mot 248 til Republikanerne. For å vinne valget trenger presidentkandidaten minst 270 valgmenn.

Da NRK møtte USAs beste politiske spåmenn i vippestaten Virginia for bare to dager siden, var det fortsatt så mørkt i krystallkula at det var umulig å spå en vinner.

– Det er så ekstremt jevnt at vi tør ikke spå noen vinner. I hvert fall ikke nå. I beste fall på mandag, uten at jeg tør love noe, sa analytiker Geoffrey Skelley til NRK lørdag.

.

Geoffrey Skelley

Analytiker Geoffrey Skelley sier det har vært veldig vanskelig å spå utfallet av årets valg.

Foto: Laila Bakken / NRK

Romney blåste bort

Nå ser det ut til at effekten av «Sandy» vipper valget til Obamas fordel. Crystal Ball legger vekt på at Romney ble «blåst av scenen» i tre kritiske dager. Obama fikk dominere mediebildet og opptre som en trøstende leder, mens Romney havnet i skyggen.

I tillegg fikk Obama en opptur da tall om nye arbeidsplasser ble lagt frem fredag. Arbeidsdepartementets statistikk for oktober viste at det ble skapt 171.000 nye arbeidsplasser i oktober, betydelig mer enn ekspertene ventet.

Crystal Ball mener arbeidstallene hjalp Obama fordi de ikke var katastrofalt dårlige. Romney kunne ha utnyttet at tallene ikke var bedre og krevd forandring, men på grunn av «Sandy» ble saken fort glemt.

– Nå er for seint. Romney har ikke mer tid igjen, mener Crystal Ball.

Barack Obama og Mitt Romney

Romney knuste Obama i den første presidentduellen, men det er Obama som kan le til sist, tror Crystal Ball.

Foto: STF / Afp

Nå i innspurten florerer det av meningsmålinger. Analytikerne hos Crystal Ball studerer prosenter og underliggende trender hos velgerne for å spå hvem som vinner.

Det var enklere i 2008. Da spådde Crystal Ball at Obama kom til å vinne med et valgskred allerede i juli. Siden kunne de bare lene seg tilbake og vente – for å se om de fikk rett. De bommet med én.

Spådommen lød 364 valgmenn til Barack Obama og 174 til John McCain. Det endte 365–173 i Obamas favør.

– I 2008 bestemte 3–4 prosent seg på valgdagen, mange trolig i det de gikk inn i valglokalet. Skjer det i år, har vi faktisk ingen anelse om hvem som kommer til å vinne, sa Skelley til NRK lørdag.

Obama leder

Dagen før den store dagen tyder de siste meningsmålingene på at spåmennene kan få rett.

Nettstedet RealClearPolitics registrerer nøye det som kommer av meningsmålinger, og tegner på bakgrunn av disse sitt eget kart over innspurten i valgkampen.

Når det ikke tas hensyn til usikkerheten om utfallet i de såkalte vippestatene, ser Obama på bakgrunn av de siste målingene ut til å sikre seg 303 valgmenn og dermed fire nye år i Det hvite hus. Romney får 235 valgmenn, skriver NTB.

Om man holder vippestatene utenfor og utelukkende regner med det som antas å være sikre stater for de to kandidatene, ligger også Obama best an.

Presidenten har ifølge denne oversikten nå 154 helt sikre valgmenn, mens ytterligere 47 heller mot Demokratene. Det gir Obama til sammen 201.

Romney har 127 sikre, men kan trolig regne med ytterligere 64 og har dermed 191 valgmenn.

Må vinne Florida

Ny York Times mener også å vite at Obama vinner valget. De har laget en oversikt over 512 veier til Det hvite hus. Ifølge oversikten fører 431 av dem til Obama-seier.

Den avgjørende staten for Romney er Florida. Hvis han taper denne staten, er det bare én vei som fører frem for republikaneren – han må vinne resten av vippestatene. På den siste gjennomsnittsmålingen for Florida har Romney et forsprang på 1,8 prosentpoeng.

SISTE NYTT

Siste nytt