«Sandy» kan hjelpe Obama til seier

Idet de amerikanske valgkampmaskinene skulle sette inn sluttspurten og virkelig sverte sine motkandidater på TV, er det skjermene som kan gå i svart. – Dette går verst ut over Romney, sier USA-ekspert.

Barack Obama

I går ble Barack Obama informert av kriseberedskapsdirektoratet om situasjonen til orkanen «Sandy», et uvær som også kan skade hans rival Mitt Romney i valgkampinnspurten.

Foto: NICHOLAS KAMM / Afp

Orkanen «Sandy» truer nå den amerikanske østkysten, og kan stikke kjepper i hjulene for de ellers så velsmurte valgkampmaskinene til Barack Obama og Mitt Romney.

For områdene som står i fare for å bli hardest rammet av «Sandy», er også de områdene som mest sannsynlig vil avgjøre det amerikanske presidentvalget om en uke. Det er her de to kamphanene nå mer eller mindre banker på hver eneste dør og oppfordrer alle til å stemme.

«Sandy» setter dagsorden

Det er også her Demokratene og Republikanerne har brukt millioner av dollar på politisk TV-reklame. Reklame som nå sendes for svarte skjermer. For uten strøm, ingen TV.

Og det er alltid den som ligger dårligst an som taper på ikke å få frem sitt budskap.

– Romney har mest å tape på denne stormen, siden det har han som er mest avhengig av å snakke med velgerne fordi han ligger etter på meningsmålingene i de viktige vippestatene som blir rammet, sier USA-ekspert Hallvard Notaker til NRK.no.

For en uke før valget er vanligvis amerikanske nyhetssendinger tapetsert med valgstoff, nå er det uvær som stjeler overskriftene.

– Uværet setter dagsorden på TV og tar fokuset bort fra politikken. Det er «Sandy» folk snakker om i lunsjen ikke Obama eller Romney, sier Notaker.

Avlysninger

Den mest opplagte politiske konsekvensen av «Sandy» er at Obama og Romney rett og slett avlyser sine planlagte valgmøter i de rammede områdene, for ikke å skape politisk kaos i den dramatiske situasjonen.

Mange i den Demokratiske leiren har lenge spurt seg hvordan de kan stoppe Romneys fremmarsj på meningsmålingene og sette et punktum for hans momentum i valgkampen. Det store spørsmålet nå er om de får en hjelpende hånd av «Sandy»?

Orkanen Sandy

I Connecticut spikrer Jeremy Seidel igjen rutene og blir bedt om å holde seg innendørs. I likhet med millioner av andre amerikanere blir han nå direkte påvirket av uværet.

Foto: Steven Senne / Ap

Det politiske nettstedet Politico peker på flere mulig scenarioer. På den ene siden så har Romney allerede tatt innpå og gått forbi Obama på mange av landsgjennomsnittmålingene, men ikke i de to viktige vippestatene Ohio og Virginia. Og det var i nettopp Virginia Romney søndag måtte avlyse et viktig valgkamparrangement.

Men, ifølge Politico, så vil ikke folks oppfatning av Romney forandre seg noe nevneverdig med mindre Obama snubler og håndterer denne stormen på en veldig klumsete måte som president.

For stormen gir Obama en mulighet til å fremstå som en leder og en «commander in chief». En mulighet han selvfølgelig heller ikke har latt gå fra seg. For som sittende president er hans beste politiske kort rett og slett å gjøre en god jobb.

På søndag var han til stede på den amerikanske kriseberedskaps direktoratet (Federal Emergency Managment Agency) og lot seg avbilde uten slipps og med en alvorlig mine. «Dette var informasjon han tok på alvor og dette er en situasjon han prioriterer» kan vi lese på Det hvite hus sine hjemmesider.

En Romney-stand i Brightin Beach, New York like før stormen Sandy setter inn

Det var ikke så mange fremmøtte på denne Romney-standen i Brighton Beach i New York i helgen.

Foto: CHIP EAST / Reuters

Romneys svar på dette var å sende rundt kampanjebusser med nødhjelp til de kriserammede områdene.

Forhåndsstemmer

I de siste dagene har spesielt Demokratene understreket viktigheten av å forhåndsstemme, men siden delstatene i de mulig rammede områdene i mindre grad åpner for forhåndsstemming kommer ikke dette til å påvirket valget i noen særlig grad.

Virginia åpner riktignok for forhåndsstemming under visse kriterier, men de færrest av delstatens 8 millioner innbyggere faller inn under disse kriteriene. Mens velger i Delaware, New York, Pennsylvania og New Jersey uansett må vente til 6. november.

Men så tett som dette valget ligger an til å bli, så kan bare små endringer i planene får store utslag. Så det faktum at man ikke klarer å mobilisere så mange velgere som man først hadde håpet på kan få konsekvenser for hvem som blir sittende bak pulten på det ovale kontor.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt