Romney gikk rett i strupen på Obama

Denver (NRK): Mitt Romney sparte ikke på kruttet i den første presidentdebatten og angrep president Barack Obama fra første sekund.

Mitt Romney i presidentdebatten 2012

Mitt Romney overrasket under nattens debatt og regnes som 'inne' i valgkampen igjen.

Foto: John Leyba / Ap

Anders Tvegård (USA)

I nattens presidentdebatt blir Mitt Romney utpekt som den store vinneren.

På presserommet i Denver er det nesten unison enighet om at det ikke virket som om Obama var på et jobbintervju, mens det var en meget opplagt Romney.

Romney beskyldte Obama for å ha tilgang til et eget fly, men ikke sine egne påstander. For ifølge republikanernes presidentkandidat forsøker Obama å gi et helt feil bilde av partiets skattepolitikk.

Økonomi, utdanning og helsereform. Dette var temaene som dominerte den første av tre TV-debatter mellom president Barack Obama og utfordrer Mitt Romney i natt.
Ifølge kommentatorene var det Romney som kom best ut av duellen.

Video: Mitt Romney blir av mange kåret til den store vinneren i nattens debatt mot Barack Obama.

Ifølge Obama har Romney foreslått skattekutt til en verdi av 5.000 milliarder dollar, i tillegg til store økninger i forsvarsbudsjettet.

– Så godt som alt han sier om skatteplanen min er feil, protesterte Romney, som lovet å gjenskape livskraften i det amerikanske samfunnet
.

Obama svarte med å anklage Romney for å skifte politikk fem uker før valget. I tillegg minnet han om hvor dårlig det sto til med USAs økonomi da han overtok som president, etter at republikaneren George W. Bush hadde styrt i åtte år.


– To kriger var betalt med kredittkort. To skattekutt var ikke dekket inn. En hel rekke programmer var ikke finansiert, og på toppen av det fikk vi en massiv økonomisk krise, sa presidenten
.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

– Ingen skattekutt

Det var en selvsikker Romney som forsøkte å dempe inntrykket av at han er mest opptatt av å sikre interessene til rike amerikanere.

Republikanernes presidentkandidat sa at det først og fremst er folk i middelklassen som kan vente seg skattekutt hvis han vinner valget i høst.

– Det vil ikke bli noen skattekutt som øker underskuddet på statsbudsjettet, sa Romney.

I den store idrettshallen i Denver var de to presidentkandidatene samlet til den første av i alt tre debatter og temaet ga seg selv; økonomi.

Ren taktikk

Obama begynte debatten litt passivt og skal vi tro Bill Clinton tidligere pressetalskvinne er dette en bevisst taktikk.

Dee Dee Myers, Bill Clinton tidligere pressetalskvinne, om den første presidendebatten.

Video: Dee Dee Myers er ikke nådig mot Mitt Romney og kaller han en elendig politiker.

– Det er lang tradisjon i amerikansk politikk at man nedjusterer forventningene til presidenten. For ikke bare må man vinne debatten, man må også vinne forventningspresset i forkant. Vinneren og taperne blir ikke avgjort i selve debatten, men i forhold til forventningene. Så dette er ren strategi, sier Dee Dee Myers til NRK.

Hun er ikke nådig mot Romney og langer ut mot republikanernes presidentkandidat.

– Romney er en elendig politiker, og det sier jeg med respekt for han som et menneske, men det krever forskjellige evner å lede et land enn en fortetning og han er ikke en folkelig nok, sier hun.

Og guvernøren fra Massachusetts ble av mange kåret til nattens debattvinner.

Obama avsluttet det hele, ganske typisk for hele debatten, med en liten innrømmelse.

– Jeg sa for fire år siden at jeg ikke kommer til å være den prefekte presidenten.

SISTE NYTT

Siste nytt