Spanjoler danset på gater og strender i glede over koronalettelser

I Spania jubles det for at den seks måneder lange nedstengningen er over. En epidemiolog advarer imidlertid om at pandemien langt fra er over.

Barcelona 9. mai 2021

Tusener samlet seg på strendene i Barcelona og andre spanske byer i pur glede over at det igjen var lov å gå ut.

Foto: Emilio Morenatti / AP / NTB

Denne artikkelen er over en måned gammel, og kan inneholde utdaterte råd fra myndighetene angående koronasmitten.

Hold deg oppdatert i NRKs oversikt, eller gjennom FHIs nettsider.

I helgen ble de fleste av landets omfattende koronatiltak opphevet. Det gjelder blant annet det nattlige portforbudet som i månedsvis har gjort det ulovlig å bevege seg utendørs på gata etter klokka 23.

13 av Spanias 17 regioner har nå lettet på de strengeste koronatiltakene. Det betyr at spanjoler igjen reise fritt innad i store deler av landet.

Flere steder har dette blitt feiret, som i Barcelona der en stor folkemengde danset og festet på strendene søndag. I gatene i hovedstaden Madrid var det også stor glede å spore.

Advarte med høyttalere

Men det er ikke fullt frislepp. Det er fortsatt forbudt å samles i grupper på flere enn seks personer.

Langs strendene i Barcelona patruljerte politibiler med høyttalere på taket som advarte om at det ikke var lov å samles for mange og for tett.

I Madrid måtte politiet jage folkemengden bort fra Puerta del Sol-plassen hvor det utviklet seg til en tettpakket gatefest med drikking, sang og dans.

Gatefest i Barcelona 10. mai 2021

Mange steder utviklet det seg til rene gatefester. Her fra Barcelona.

Foto: NACHO DOCE / Reuters / NTB

– Feil signal

Økt sosialt samvær kan føre til økt smitte, frykter Elena Vanessa Martinez, som er president for Spanias epidemiologiske samfunn (SEE).

– I denne situasjonen er jeg bekymret for det feilaktige signalet det er å avslutte unntakstilstanden og fjerne portforbudet, sier Martinez.

Smittetrykket i Spania ligger nå på 198 smittetilfeller per 100.000 innbyggere, men tallet er betydelig høyere i noen regioner, som Navarra.

Så langt er nær 28 prosent av spanjolene vaksinert med minst én dose. 12,6 prosent av befolkningen er fullvaksinert, ifølge tall som ble presentert fredag.

Mer om koronaviruset

Status Norge

Sist oppdatert: 16.06.2021
1 033
Smittede siste 7 dager
45
Innlagte
790
Døde
2 006 013
Vaksinerte

SISTE NYTT

Siste nytt

Skal snakke i fem timer uten pause

Når presidentene Joe Biden og Vladimir Putin møtes kl. 1315 til sitt første toppmøte er planen at de skal snakke sammen i fire-fem timer i strekk. Begge har gjort det klart at det ikke er aktuelt med litt «pausemat» sammen, for å myke opp stemningen.