Nye angrep mot Libya i natt

En bygning i Gaddafis hovedkvarter skal være knust av en rakett.

Video d09aa47e-5c96-4184-a966-bb3846fbfe12.jpg

Nett-TV: Libyas væpnede styrker har gitt en ny ordre om våpenhvile, det opplyser en militær talsmann.

23.59: Denne artikkelen blir ikke oppdatert videre.

23.52: Britisk forsvarsdepartement bekrefter at de har gjennomført nye angrep mot det libysk luftforsvaret sent søndag kveld. Også denne gang er Tomahawk-missiler tatt i bruk. De er skutt ut fra en britisk ubåt av Trafalgar-klassen.

23.50: Koalisjonen gjennomfører nå nye angrep mot libyske mål. En administrasjonsbygning i Gaddafis hovedkvarter skal være knust av et missil, melder AFP.

23.40: Obamas sikkerhetsrådgiver Tom Donilon sier at de ikke anerkjenner våpenhvilen som er erklært av Libya søndag kveld.

- Vår holdning til den er at den ikke er reell, eller at den allerede har blitt brutt, sier Donilon, ifølge Reuters.

23.00: USAs forsvarsminister Robert Gates istemmer i at koalisjonen ikke bør gjøre forsøk på å drepe Gaddafi.

22.46: USA ser mange muligheter for hvem som skal lede koalisjonen i angrepene mot Libya, og innrømmer at allierte araberstater vil være forsiktige med å operere under NATO-kommando, sier USAs forsvarsminister Robert Gates.

22.24: Mer enn 8000 av Gaddafis motstandere skal være drept i kampene i Libya siden opprøret startet, ifølge TV-kanalen Al Jazeera.

22.00: Nye kraftige eksplosjoner høres i Tripoli, melder BBC News. Store røykskyer er observert i nærheten av Gaddafis hovedkvarter.

21.28: Muammar al-Gaddafi står ikke på listen over mål, sier Pentagons talsmann William Gortney, og presiserer at de ikke har noen planer om å angripe boligen hans

Video 820aef3e-fb7d-41a0-b9e0-6cb9f964c117.jpg

Nett-TV: Pressekonferanse i Pentagon søndag med viseadmiral William Gortney, som er sjef for USAs militære fellesstab.

21.15: Ingen tegn til at sivile er skadet så langt, og ingen av koalisjonens fly er skutt ned, hevder talsmann ved Pentagon.

21.11: På en pressebriefing hos Pentagon omtales lørdagens angrep som «veldig effektive». De sier at libyske myndigheter er mer presset nå enn før angrepene startet.

21.06: Kraftige eksplosjoner ryster Tripoli.

20.09: En talsmann for libyske myndigheter oppfordrer alle innbyggere til å delta i en fredelig marsj fra Tripoli til Benghazi.

20.03: Libyas forsvar har beordret våpenhvile fra og med klokka 20.00 norsk tid . Dette er den andre våpenhvilen som Libya går inn for siden FNs sikkerhetsråd vedtok flyforbudssone. Den forrige våpenhvilen ble brutt etter kort tid.

Sporlys over Tripoli

Sporlys fra antiluftskyts vises på himmelen i Tripoli søndag.

Foto: Jerome Delay / Ap

20.00: For å unngå følelsen av at Vesten angriper den arabiske verden, må et arabisk land så fort som mulig delta i operasjonene i Libya, sier Storbritannias forsvarsminister Liam Fox.

19.42: USAs president Barack Obama sier at folket i Libya på en modig måte viser motstand mot det voldelige regimet.

19.25: – Koalisjonen som angriper Libya må fri til Egypt, Saudi-Arabia og Jordan, mener NUPI-sjef Jan Egeland.

19.18: Tung antiluftskyts høres i Tripoli sentrum, nær Gaddafis bolig, sier et vitne til Reuters.

Milad Fokehi

Talsperson for den libyske hæren, Milad Fokehi, forteller at de inngår våpenhvile søndag kveld.

Foto: MAHMUD TURKIA / Afp

19.12: Britisk UD svarer på kritikken fra Den arabiske liga: «I motsetning til Gaddafi angriper vi ikke sivile. FN-resolusjonen tillater alle nødvendige midler for å beskytte det libyske folk. For at flyforbudssonen skal kunne sikres, er det viktig å utføre målrettede angrep mot mål hos det libyske luftforsvaret.»

17.57: 15 franske krigsfly møtte ingen motstand da de i ettermiddag fløy over Libya for å sikre flyforbudet. Ingen angrep ble utført. Dermed anses flyforbudssonen for å være effektiv.

17.50: Qatar skal bidra med fire jagerfly i koalisjonen.

17.44: USA svarer på kritikken fra Den arabiske liga , som sier at araberne aldri har bedt om et flyangrep som rammer sivile. – Resolusjonen omfatter, men går også ut over kravet om en flyforbudssone, sier en ledende talsperson for amerikanske myndigheter.

17.00: Libya vil ikke svare på flyangrepene mot landet med å angripe sivile fly. Det sier sønnen til den libyske lederen Muammar Gaddafi, Saif al-Islam.

16.36: Danmarks Radio melder at fire danske F-16-fly har tatt av fra basen på Sicilia og har satt kursen mot libysk luftrom. Det danske forsvaret nekter å kommentere opplysningene.

Video Gaddafis styrker angripes

De allierte styrkene har i løpet av helga truffet flere titalls av Gaddafi-styrkenes feltvogner og andre militære kjøretøy.

16.34: Muammar Gaddafis styrker må regne med å bli tilintetgjort hvis de beveger seg fra en libysk by til en annen. Blodige bykriger kan bli en konsekvens, sier NUPI-forsker Ståle Ulriksen til NTB.

– De internasjonale styrkene har allerede oppnådd ganske mye, fordi de har klart å unngå at Gaddafi tar Benghazi og i stor grad sikret andre byer øst i Libya, sier han.

15.47: Reuters siterer amerikanske militærsjefer som sier at 20 av lørdagens 22 mål ble truffet og ødelagt.

14:35: Italia vil bruke alle mulige midler for å sette fri en taubåt med et mannskap på 11 som blir holdt i Tripolis havn, melder AFP.

15.05: Libyske helsemyndigheter sier antall drepte etter de alliertes bombetokter er steget til 64, melder Al Jazeera.

14.50: F-16-skvadronen i Bodø og på Ørlandet klargjør nå seks norske fly som drar fra Norge på mandag og som kan være på vingene over Libya kort tid etter.

– De første norske flyene drar på mandag. Vi sender også 120 personell. Ti har dratt av gårde allerede i dag, sier sjef for 132 Luftving i Bodø, brigader Per Egil Rygg.

14.34: Den arabiske liga kritiserer Vestens angrep på Libya.

Medlemslandene i den arabiske liga har tidligere tatt til orde for at FNs sikkerhetsråd skulle innføre en flyforbudssone i Libya. Ligaen består av 22 medlemsland fra Nord-Afrika og Midtøsten.

LES: Den arabiske liga støtter flyforbud

Ligaen sier de ikke så for seg militære angrep som rammet sivile i Libya da de gav sin støtte til en flyforbudssone over landet.

Libya er til vanlig medlem av Den arabiske liga.

14.30: Gaddafis styrker har rykket inn i sentrum av byen Misrata med stridsvogner, melder Reuters.

Flere skal være drept etter at Gaddafis styrker åpnet ild mot befolkningen.

– Det er vanskelig for folk å komme seg ut av byen, siden styrkene omringer byen, også til sjøs, sier en av innbyggerne i byen, Sami, til Reuters på telefon.

F-18-fly, Italia Europe Libya

Et F-18-fly flyr over Natos flybase i Aviano i Italia.

Foto: Luca Bruno / Ap

SE: Video fra innsiden av britenes fly

13:00: Russland evakuerer sine ambassadeansatte og andre russiske borgere fra Libya, melder nyhetsbyrået AFP.

12.52: USAs forsvarssjef Mike Mullen sier at Gaddafis styrker ikke lenger er på frammarsj i Benghazi.

12.45: 19 amerikanske fly angriper Gaddafis styrker i Libya i dag, melder AFP.

12.42: AFP melder at et titalls av Gaddafis militære kjøretøy er ødelagt i luftangrep fra de allierte styrkene.

Video Angrepet på Benghazi er stanset

12.28: USAs forsvarssjef Mike Mullen sier de allierte har gjort store fremskritt i Libya det siste døgnet. Han mener de har lykkes i å stanse Gaddafis fremmarsj i Benghazi.

Han mener også USA og de allierte styrkene har lykkes i å etablere en effektiv flyforbudssone over Libya.

LES: Gaddafi: Forberedt på en lang krig

12.20: Venstre mener at utenriksminister Jonas Gahr Støre viser manglende respekt for det norske folk, de norske soldatene som skal delta og deres familier når han nekter å gi uttrykk for at Norge er i krig i det øyeblikk norske styrker deltar i bombingen av Libya.

– Norske styrker vil gå inn i en krevende virkelighet i Libya, hvor det pågår krigshandlinger på bakken, sier Jonas Gahr Støre. Men Norge er ikke i krig, har utenriksministeren sagt til NTB.

– Norge er i krig når norske styrker deltar, sier Venstre-leder Trine Skei Grande.

12.18: Øyenvitner i Misrata forteller BBC at stridsvogner fra Gaddafis hær har rullet inn i sentrum av byen.

Vitnet beskriver det han kaller for en "massakre" med 40 sivile skadd og ti drept da sivile bygninger kom under angrep. BBC kan ikke bekrefte detaljene i meldingen.

12:17: Pave Benedict XVI bad i sin tale på Petersplassen om at humanitær hjelp får garantert adgang til Libya.

Video Stoltenberg om Libya

Statsminister Jens Stoltenberg sier det var uaktuelt å sitte å se på Gaddafis overgrep mot sin egen befolkning.

11.23: Amerikanske bombefly har sluppet 40 bomber over en libysk flyplass, melder CBS News.

LES: Dette hendte lørdag i Libya

11.10: Sykehus-kilder melder at minst 94 skal ha blitt drept i Gaddafi-styrkenes angrep på Benghazi de siste dagene, melder nyhetsbyrået AFP.

11.03: Danske fly har ankommet flybaser ved middelhavet for å delta i operasjonen i Libya.

Danmarks forsvarsminister Gitte Lillelund Bech sier hun håper de allierte lykkes i å få tatt Gaddafi og brakt ham inn for den internasjonale straffedomstolen, og få dømt ham der.

10.35: Gaddafi sier i en radiotale at alle libyere er bevæpnet og klare til å slåss. Han sier folket er klare til å overvinne vestlige styrker som angriper den nord-afrikanske nasjonen.

NETT-TV: Besøker sårede i Libya

Video Besøker sårede på sykehus i Libya

Representanter for regjeringen besøker sårede på et sykehus i Libya.

09.55: Statsminister Jens Stoltenberg sier til NRK at norske jagerfly vil være i Libya om få dager.

Jens Stoltenberg

Statsminister Jens Stoltenberg (Ap).

Foto: Hans Erik Weiby / NRK

– Vi mener terskelen for å bruke våpen er høy. Men å sitte å se på at Gaddafi fortsatte sier overgrep og krig mot sin egen befolkning var et dårlig og umulig alternativ, sier Jens Stoltenberg til NRK.

– Det er alltid fare og risiko for liv å delta i militære operasjoner. Vi skal ikke inn med bakkestyrker. Våre veltrente piloter er blant verdens beste, sier Stoltenberg

09.51: Flere statsledere er involvert i arbeidet med å få den norske reporteren og hans kolleger som er fengslet i Libya, løslatt, skriver Ny Tid.

Den norske TV-fotografen og journalisten Ammar al-Hamdan (33) og tre andre som jobber for TV-kanalen Al Jazeera, har sittet fengslet i Libyas hovedstad Tripoli siden 7. mars.

09.50: Reuters rapporterer om vitner i den opprørs-kontrollerte byen Mistra som sier snikskyttere opererer fra flere hustak i sentrum av byen. De forteller at Gaddafis styrker omringer byen.

Cyprus Libya Diplomacy

Et fly fra det britiske luftforsvaret lander på en britisk base på Kypros.

Foto: Petros Karadjias / Ap

09.30: BBCs korrespondent i Libyas hovedstad Tripoli sier reportere i byen jobber under vanskelige forhold. De kan ikke gå rundt på egen hånd. Han sier det er enkelt å finne folk som er lojale overfor Gaddafi i byen.

08.52: Russland og Kina beklager de alliertes avgjørelse om å bruke militær makt mot Libya. Begge avsto fra å stemme da FNs sikkerhetsråd avgjorde å gå inn for en flyforbudssone, melder BBC.

08.50: Tre amerikanske bombefly skal ha sluppet 40 bomber på en flyplass i Libya i natt.

Også i hovedstaden Tripoli var det en rekke eksplosjoner og intes ild fra maskingevær og luftvernartelleri i natt. Ifølge AFPs korrespondent i Tripoli ble det sluppet bomber nær Gaddafis hovedkvarter søndag morgen.

LES: - Middelhavet er nå en slagmark

En libysk offiser sier til AFP at minst 48 personer er drept og mer enn 150 skadd i de vestlige angrepene. Storparten av dem skal være kvinner og barn. Disse opplysningene er imidlertid ikke bekreftet.

Statlige medier i Libya sier samtidig at vestlige krigsfly har bomba flere sivile mål i Tripoli, også to av byens sykehus skal ha blit truffet.

SISTE NYTT

Siste nytt

Bilder fra stormingen - politimann forklarer seg

Dramatiske vitnesbyrd om stormingen av kongressen – Fryktet å bli lynsjet

Politimenn som jobbet for å beskytte den amerikanske kongressen under stormingen 6. januar fryktet for livet og ble utsatt for grov rasisme. Det kom fram i den første høringa i ei gransking som skal finne ut hvem som hadde ansvaret.