NRK Meny
Normal

– Dette er ikke Vestens kamp mot den arabiske verden

For å unngå følelsen av at Vesten angriper den arabiske verden, må et arabisk land så fort som mulig delta i operasjonene i Libya, sier Storbritannias forsvarsminister Liam Fox.

Storbritannias forsvarsminister Liam Fox

Storbritannias forsvarsminister Liam Fox håper at et arabisk land blir med på å opprettholde flyforbudssonen over Libya, slik at det ikke blir oppfattet som Vestens kamp mot den arabiske verden.

Foto: STEFAN WERMUTH / Reuters

Fox går overfor BBC så langt som å forvente at et arabisk land blir med i militæroperasjonene i løpet av svært få dager.

– Jeg håper at i løpet av dagen, i hvert fall i løpet av mandagen, at det første arabiske landet deltar, sier Fox.

Får kjeft fra Den arabiske liga

Fox sier han i løpet av dagen har snakket med arabiske ledere som vurderer å bli med på å opprettholde flyforbudssonen over Libya, og at han fikk god respons. Når han blir spurt om når en slik deltagelse kan skje, svarer han: «I hvert fall i løpet av de neste dagene».

Den arabiske liga har i dag kritisert de militære angrepene fra Storbritannia, USA og Frankrike, selv om forbundet for en uke siden oppfordret FN om å innføre en flyforbudssone over det nordafrikanske landet.

Flyforbudet skal brukes for å unngå at soldater lojale overfor Libyas leder Muammar al-Gaddafi skal kunne bruke militæret til å bombe sivile eller opprørsstyrkene. FNs sikkerhetsråd vedtok til slutt resolousjon 1973, for å sikre menneskerettighetene til sivile libyere.

Amr Moussa, generalsekretær i Den arabiske liga

Amr Moussa, generalsekretær i Den arabiske liga.

Foto: MOHAMED ABD EL GHANY / Reuters

Men libyske myndigheter opplyser i dag at minst 64 personer er drept under bombingen som er gjort av de vestlige styrkene, og Den arabiske ligas generalsekretær Amr Moussa har uttalt:

– Det som skjer er noe annet enn målet vi hadde om å innføre en flyforbudssone. Det vi ønsket var at sivile libyere skulle bli beskyttet, ikke bombet av Vesten.

– Gaddafi, ikke vi, bomber sivile

Det britiske utenriksdepartementet svarer på kritikken slik: «Koalisjonen, i motsetning til Gaddafi, angriper ikke sivile». Departementet lover i en uttalelse at de «vil fortsette å samarbeidet med våre arabiske venner slik at FN-resolusjonen overholdes, i det libyske folkets interesse».

Forsvarsminister Fox legger til at det er viktig å vise den arabiske verden at det ikke bare er Vesten som handler her, men at en internasjonal koalisjon står samlet.

– Og å ha et aktivt arabisk bidrag omkring flyforbudet vil gjøre det helt klart for alle arabere at det ikke handler om å angripe den arabiske verden, men å forsvare det libyske folket mot en ond og brutal diktator, sier Fox.

Jan Egeland

NUPI-direktør Jan Egeland.

Foto: Poppe, Cornelius / SCANPIX

NUPI-sjefen forstår Fox' behov for arabisk støtte

Fox får støtte fra NUPI-sjef jan Egeland, som mener koalisjonen må fri til Egypt, Saudi-Arabia og Jordan.

Foreløpig er Qatar den eneste arabiske staten som har lovet å delta i de militære operasjonene. Ifølge en FN-diplomat har også De forente arabiske emirater sagt at de vil delta, men dette er ikke bekreftet.

– Det store problemet nå er at de vestlige styrkene ser ut til å streve med å få dette til å bli et vestlig-arabisk samarbeid, sier Egeland.

Egeland forklarer ligaens kritikk med at dens bønn om flyforbud kom på et tidspunkt da opprørsbevegelsen var på offensiven mot Gaddafis styrker.

Egeland mener Den arabiske liga helgarderer med sitt utspill, noe som kan være en følge av at de ser ut til å være satt på sidelinjen i konflikten.

– Det er viktig at ligaen forstår hva den er med på. Problemet nå er bare at det er amerikanerne, britene og franskmennene som bestemmer hva som skal gjøres og hvordan, mener Egeland.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt