Hopp til innhold

– Gaddafi er ikke mål for bombene

Muammar al-Gaddafi selv er ikke et mål i de internasjonale styrkenes bombeangrep, opplyses det fra Pentagon søndag.

Muammar al-Gaddafi

Libyas leder Muammar al-Gaddafi er ikke mål for de internasjonale styrkenes bombinger, opplyser viseadmiral Bill Gortney.

Foto: REUTERS TV / Reuters

– Akkurat nå kan jeg garantere at USA ikke har Gaddafi på listen over mål, sier viseadmiral Bill Gortney.

Gortney legger til:

– Dersom Gaddafi slumper til å være et sted - hvis han inspiserer en militærposisjon og vi ikke vet at han er der - så, ja, så vil vi bombe ham. Men vi har ingen av hans boliger som mål.

Gates: Uklokt å sette mål man ikke vet man kan holde

Også USAs forsvarsminister Robert Gates sier søndag kveld at det ville være uklokt å forsøke å ta livet av Gaddafi under bombetoktene.

Da han ble spurt om USA ville følge opp den britiske forsvarsministeren Liam Fox sine forslag om å gå etter Gaddafi, svarte Gates at de internasjonale styrkene burde holde seg til mandatet som er gitt av FNs sikkerhetsråd.

Koalisjonen som nå har gått inn i Libya sliter med at det er få arabiske land som har stilt seg til rådighet, og det er frykt for at det skal oppfattes som Vestens kamp mot de arabiske landene. Bekymringen deles av både Fox og NUPI-sjef Jan Egeland.

Quatar og De forente arabiske emirater har sagt seg villige til å delta på et eller annet nivå, mens Egypt - som ville vært en tydelig arabisk bidrag - har takket nei for å sikre sine mange landsmenn i Libya.

– Dersom vi begynner å legge til mål vil vi få problemer rundt enigheten omkring FN-mandatet. Det er også uklokt å sette seg mål som du ikke vet om du kan klare, sier Gates.

Flyforbudssonen et middel, ikke målet

Franske, amerikanske og britiske fly gikk lørdag ettermiddag inn over libysk luftrom, og har gjennom natten bombet flere av Gaddafis militære mål. 22 luftforsvarsstillinger har vært mål for de internasjonale styrkene, og det har blitt sluppet 40 bomber på en militær flyplass.

Viseadmiral Bill Gortney

Viseadmiral Bill Gortney møter pressen i Pentagon.

Foto: Cherie Cullen / Ap

Fredag innførte Gaddafis styrker en våpenhvile de selv ikke fulgte, etter at FNs sikkerhetsråd hadde vedtatt resolusjon 1973. FNs resolusjon sier at Libyas sivile befolkning skal beskyttes med alle nødvendige midler, inkludert en mulig innføring av en flyforbudssone over landet.

Flyforbudssonen, som skal nekte Gaddafis militærfly fra å bombe sivile og opprørere, er ikke målet i FN-resolusjonen, men et middel for å sikre folket.

All Gaddafi-aktivitet i luften stanset

I går gikk derfor de internasjonale styrkene til handling. Ifølge Gortney har de militære aksjonene klart å stanse all aktivitet fra Gaddafis luftstyrker.

– Vi mener disse angrepene har vært veldig effektive med å betydelig svekke regimets luftforsvarskapabilitet, sier Gortney.

De vestlige styrkenes bombinger har også tatt ut de libyske regjeringssoldatenes radarsystemer, slik at muligheten de har for å forsvare seg mot de utenlandske flyangrepene er liten.

Det neste målet for de internasjonale styrkene er forsyningslinjene til de libyske soldatene, ifølge USAs forsvarssjef Mike Mullen, som mener det har vært en vellykket start på angrepene.

Video 820aef3e-fb7d-41a0-b9e0-6cb9f964c117.jpg

Klikk på bildet for å se Bill Gortneys pressekonferanse i Pentagon.

– Ingen sivile drept

Ifølge Gortney er det heller ingen indikasjoner på at det har blitt drept sivile under bombeangrepene. Gaddafis talsmenn hevder at minst 64 sivile har blitt drept under bombingene.

– Vestens angrep er det samme som terrorisme, ifølge Gaddafi selv. Han lover at Libya er forberedt på en langvarig krig mot de vestlige styrkene.

Arabiske ledere har protestert kraftig, selv om kritikken ikke har blitt til motstand mot Vesten og støtte for Gaddafi.

Amr Moussa, leder for Den arabiske liga, har i etterkant sagt at forbundet bare støttet innføringen av en flyforbudssone over Libya, ikke bombingen som nå foregår.

– Det som skjer er noe annet enn målet vi hadde om å innføre en flyforbudssone. Det vi ønsket var at sivile libyere skulle bli beskyttet, ikke bombet av Vesten, sier Moussa.

Tror ikke på den nye våpenhvilen

Gortney opplyser også fra Pentagon at han ikke har tiltro til det libyske militærets innføring av en ny våpenhvile i dag.

En talsmann for det libyske forsvaret opplyste tidligere søndag kveld at de har innført en ny våpenhvile i kampen mot opprørerne som ønsker å kvitte seg med Gaddafi. Våpenhvilen ble innført klokken 20 i kveld, mens det nærmet seg tid for nye nattlige bombetokter fra den internasjonale koalisjonen som håndhever FNs Libya-resolusjon.

– Jeg setter spørsmålstegn ved alt Gaddafi foretar seg. Han beordret på fredag en våpenhvile, og så ba han med en gang soldatene sine om å angripe Benghazi, sier Gortney.

Heller ikke FN-sjef Ban Ki-moon har alt for stor tro på at våpenhvilen er det den sies å være, og det har senere i kveld kommet rapporter om kraftige smell i Tripoli.

– De har fortsatt angrepene mot sivile. Dette siste tilbudet må bli verifisert og ettersett, sier FN-sjefen, og legger til at han håper det libyske forsvaret «holder det de lover».

SISTE NYTT

Siste nytt