Gadaffi sier at våpenlagrene er åpne

Gaddafi holdt en kort tale lørdag kveld. Han sa at landets våpenlagre nå er åpne slik at innbyggerne kan væpne seg for å møte utenlandsk aggresjon.

Video Kamper i sentrum av Benghazi

Det meldes om harde kamper i Benghazi. Et jagerfly er skutt ned over byen, og stridsvogner skal være på vei inn i byen.

23:50: Denne artikkelen vil ikke bli oppdatert i natt.

23.47: Spania har sendt fire F18-jagerfly til en flybase i Italia. Forsvarsdepartementet uttaler at flyene vil slutte seg til den internasjonale styrken og ta del i militæroperasjonene over Libya søndag.

23.17: Utenlandske styrker har angrepet flybaser ved byen Misrata, ifølge lokale innbyggere.

– De internasjonale styrkene rammet Gaddafis bataljoner ved luftvåpenets krigsskole, men noen av regjeringssoldatene flyktet like før angrepet, sier Abdulbasset, som bor i Misrata, på telefon til nyhetsbyrået Reuters.

23.10: Gadaffi ber afrikanere, arabere, latinamerikanere og
asiater om å støtte det libyske folk i kampen mot fienden.

23.05: Middelhavet og Nord-Afrika er blitt en slagmark, sa Gadaffi i en kort fjernsynstale i kveld. Han sa at våpenlagrene er åpne, slik at innbyggerne kan væpne seg.

22.56: Gaddafi truer med å angripe sivile og militære mål ved Middelhavet, melder AFP.

22.17: Libysk statlig fjernsyn melder at byen Sirte er bombet av koalisjonens styrker.

22.02: Lederen for Libyas kongress sier at koalisjonens angrep skader sivile. Han sier også at angrepene mot landet er barbariske og at det ikke finnes noen unnskyldning for det som skjer.

21.57: Libysk statlig fjernsyn melder at et fransk jagerfly er skutt ned i Njela-distriktet i Tripoli.

Video Pentagon om militæraksjonen i Libya

SE VIDEO: Admiral William Gortney holdt pressekonferanse fra Pentagon om militæraksjonen i Libya.

21.39: Koalisjonen har 25 skip og ubåter i Middelhavet. Noen av disse befinner seg nær kysten av Libya. USA vil bidra med fly og soldater. Det er tidligere meldt om at USA vil delta med tre ubåter og to marinefartøy.

21.29: USA og Storbritannia har skutt minst 112 Tomahawk-raketter mot Libya og har rammet over 20 mål, opplyser admiral William Gortney på en pressekonferanse fra Pentagon.

Gortney opplyser at koalisjonen er inne i den første fasen av en operasjon på flere faser.

USA har så langt ingen styrker på bakken.

21.22: USAs president Barack Obama sier at et mindre amerikansk angrep har startet for å beskytte libyske sivile fra angrep fra libyske regjeringsstyrker.

Video USAs president Barack Obama om militæraksjonen i Libya

SE VIDEO: USAs president Barack Obama om militæraksjonen i Libya.

21.06: Libysk statlig fjernsyn melder at vestlige styrker har angrepet drivstofflagre i området rundt Misrata, skriver Reuters.

TV-kanalen melder også at sivile har samlet seg ved Gaddafis hovedkvarter i Tripoli, skriver NTB. Folkemengder samler seg også ved Libyas internasjonale flyplass.

20.56: Koalisjonen av USA, Frankrike, Storbritannia, Canada og Italia vil angripe det libyske luftforsvarets baser rundt Tripoli og Misrata, opplyser en amerikansk talsmann til AFP. Operasjonen har fått navnet «Odyessy Dawn».

20.51: USA starter sitt første angrep mot Libya. Amerikanske marinefartøy har skutt krysserraketter mot Libya, melder AFP.

20.50: Storbritannias statsminister David Cameron møter pressen utenfor 10 Downing Street i London og sier at britiske styrker er i aksjon over Libya. Han sier angrepene er «nødvendig og riktig».

20.36: Ifølge vitner er det hørt kraftige eksplosjoner i Libyas hovedstad Tripoli, melder AFP.

20.34: Frankrikes utenriksminister Michèle Alliot-Marie sier at USA vil delta fullt i Libya, melder AFP.

20.22: USA forbereder seg på å sende tre ubåter som skal delta i militæraksjonen i Libya. Ubåtene befinner seg i Moddelhavet, opplyser en amerikansk militærtjenestemann, melder NTB.

Ubåtene er utstyrt med Tomahawk-raketter som kan ramme flt og luftforsvarssystemer.

19.22: Den internasjonale Røde Kors-komiteen ber partene i konflikten i Libya om å unngå sivile tap og respektere internasjonal humanitær lov.

Røde Kors, som blant annet er til stede i Benghazi, ber også om en trygg passasje for medisinsk personell og ambulanser.

19.13: Russland beklager den militære intervensjonen i Libya, sier Aleksander Lukasjevitsj, talsmann for det russiske utenriksdepartementet, melder AFP.

18.56: Norske myndigheter har gitt Luftforsvaret klarsignal til å forberede seks F-16-fly til deltakelse i operasjoner i Libya, sier forsvarsminister Grete Faremo.

18.52: Russland har kalt hjem sin ambassadør til Libya, opplyser en kilde nær den russiske regjeringen til nyhetsbyrået ITAR-TASS, melder AFP.

Fredag uttalte Russland at det ikke vil være aktuelt for landet å delta i en militær operasjon mot Libya. Russland avsto fra å stemme da FN-resolusjonen om Libya var oppe til avstemming i Sikkerhetsrådet.

18.42: USAs forsvarsminister Robert Gates utsetter sin planlagte avreise til Russland for å overvåke situasjonen i Libya, melder Reuters.

Gates skulle lørdag reise på et tre dagers besøk til St. Petersburg og Moskva. Ifølge talsmann for det amerikanske utenriksdepartementet, Geoff Morrell, er Gates' avreise utsatt 24 timer, melder AFP.

18.40: FNs generalsekretær Ban Ki-moon gir uttrykk for at Libyas tilbakemelding under en telefonsamtale angående FN-resolusjonen er «urovekkende». Han sier også at han ikke har noen tiltro til det de libyske lederne sier.

18.10: Franske fly har angrepet mål i Libya. De har skutt mot og tilintetgjort fire libyske militære kjøretøy sørvest for Benghazi, opplyser talsmann for det franske forsvarsdepartementet, Laurent Teisseire.

Talsmann for det franske forsvarsdepartementet Laurent Teisseire

Talsmann for det franske forsvarsdepartementet Laurent Teisseire.

Foto: PIERRE VERDY / Afp

Dette er det første angrepet etter at FNs sikkerhetsråd vedtok sin resolusjon torsdag kveld.

18.00: Ifølge AFP er rundt 20 jagerfly involvert i operasjoner i Libya for å håndheve flyforbudsonen over landet og forhindre at Gaddafis styrker angriper opprørerne.

17.59: Frankrikes forsvarsdepartement sier til nyhetsbyrået AFP at de vil sende et hangarskip til Libya. Hangarskipet «Charles de Gaulle» vil sette kursen mot Libya søndag, opplyser en talsmann for forsvardepartementet, ifølge BBC.

17.31: USAs utenriksminister Hillary Clinton sier på en pressekonferanse fra Paris at det ikke er noen reell våpenhvile i Libya.

Hun sier også at arabisk lederskap og deltakelse i operasjonen i Libya er avgjørende.

– Verden vil ikke sitte passivt på sidelinjen og se på at sivile blir drept. USA og koalisjonen vil stå sammen med folket i Libya og vi vil ikke nøle, sier hun.

17.22: Canadas statsminister Stephen Harper sier at et omfattende luftangrep vil innledes veldig snart, melder BBC.

17.15: – Det libyske folk må beskyttes, og i fraværet av en umiddelbar slutt på volden mot sivile, er koalisjonen forberedt på å handle og handle snart,, var USAs president Barack Obamas kommentar om situasjonen i Libya lørdag ettermiddag. Obamas kommentar kom under en pressekonferanse i Brasilia under hans besøk i Brasil.

16.38: Italia bidrar bare med basen forluftangrepet mot Libya, men kan delta i luften dersom det er nødvendig, sier Italias statsminister Silvio Berlusconi til nyhetsbyrået ANSA. Al Arabiya meldte for kort tid siden at italienske fly var i luften over Libya.

16.19: Italienske jagerfly skal ha startet overvåkingsflygninger over Libya, melder TV-kanalen Al Arabiya.

Norge sender seks jagerfly til Libya.

Ban Ki-moon og Nicolas Sarkozy

FNs generalsekretær Ban Ki-moon og Frankrikes president Nicolas Sarkozy i Paris lørdag.

Foto: Adrian Wyld / Ap

15.52: Frankrikes president Nicolas Sarkozy sier etter toppmøtet i Paris at franske fly er klare til å angripe Gaddafis stridsvogner.

Han legger til at det er plikt å støtte det arabiske folk ved å slå ned på den «dødelige galskapen» i Libya.

Han sier Gaddafi kan inngå våpenhvile når som helst, bare han legger ned våpnene.

15.45: Den franske tv-stasjonen BFM rapporterer om franske jagerfly i lufta over Benghazi. Også nyhetsbyrået AFP siterer militære kilder på at franske jagerfly flyr over Libya.

15:43: NRK sender direkte fra pressekonferanse i Paris etter toppmøtet om situasjonen i Libya.

15:38: Al Jazeera sier de har hørt fra franske journalister at franske jagerfly vil starte målrettede angrep mot Gaddafis stridsvogner rundt Benghazi, for å markere at Gaddafis styrker har brutt våpenhvilen.

15:36: Franske overvåkningsfly har flydd over Libya, sier en fransk militær kilde til nyhetsbyrået Reuters.

15.30: NRK erfarer at de norske flyene som skal delta i Libya er fra Ørlandet og Bodø.

14.39: Norske jagerfly drar om kort tid til Libya, får NTB opplyst av regjeringskilder i Paris.

14:23: Danske fly har ankommet en amerikansk flybase på Sicilia i Italia, sier talsmann Lars Skjoldan for det danske luftforsvaret til Al Jazeera.

Danmarks utenriksminister Lene Espersen sier til DR Nyheder at en koallisjon av land vil innlede et angrep mot Gaddafi i ettermiddag.

13.46: Al Jazeera melder at minst 26 personer har omkommet og over 40 skadet i dagens kamper i Benghazi.

13.44: Med nødvendige støttefunksjoner Norges bidrag utgjøre omlag 100 personell. Styrkebidraget kan være klart i løpet av 5-10 dager. Det ikke besluttet hvor de norske flyene skal stasjoneres, sier Jens Stoltenberg.

Statsminister Jens Stoltenberg flyr med i en F-16.

Norge vil bidra med seks F-16 fly til situasjonen i Libya.

Foto: Stian Lysberg Solum / Forsvaret / / Scanpix
Statsminister Jens Stoltenberg

Statsminister Jens Stoltenberg deltar i dag på møte sammen med flere andre statsledere om situasjonen i Libya.

Foto: Morten Holm / Scanpix

Norge vurderer også å bidra med et Orion maritimt overvåkingsfly.

13.30: En kilde nær partene som er i møte i Paris sier de kan komme til å starte luftangrep over Libya så snart samtalene er over.

Kilden sier Frankrike, Storbritannia og Canada kan være de første som angriper. USA vil delta senere, og deltagelse fra arabiske land kommer eventuelt etter det.

13.00: Norge er klar til å sende seks F-16-fly til operasjonen i Libya, bekrefter statsminister Jens Stoltenberg (Ap) til NRK.

– Flyene kan være på plass i løpet av få dager, sier statsministeren til NTB.

– Norge skal ta sitt ansvar. Vi ønsker å bidra til at resolusjonen kan gjennomføres, og er klare til å sende seks F-16-fly med de nødvendige støttefunksjoner, sier han videre.

Han legger til at Norge gjør dette for å bidra til å sikre sivilbefolkningen i Libya mot de brutale overgrepene regimet under Gaddafi er i ferd med å
gjennomføre.

Stoltenberg deltar i dag i et møte om situasjonen i Libya i Paris nå.

12.52: Libyske opprørsstyrker sier at det var et av deres jagerfly som ble skutt ned tidligere i dag. De hevder det ble skutt ned av Muammar Gaddafis styrker, melder nyhetsbyrået AFP.

12.40: Libyas oljeminister ber selskaper sende oljeeksperter og -arbeidere tilbake til Libya. Han sier at oljeproduksjonen har falt drastisk fordi utenlandske arbeidere har vendt hjem fra landet.

12.30: Libyas oljeminister Shokri Ghanem holder pressekonferanse.

12.25: En innbygger i byen Misrata sier til nyhetsbyrået Reuters at Gaddafis snikskyttere har drept to personer i byen i dag.

11.46: USAs utenriksminister Hillary Clinton, den bristiske statsminister David Cameron og Frankrikes president Nicolas Sarkozy møtes 12.30 i Paris, en time før de større internasjonale samtalene om Libya starter.

11.33: Det er uklart om flyet som ble skutt ned tilhørte opprørsstyrker eller Gaddafis styrker, melder BBC.

11.06: En talsmann for Gaddafi sier i en pressekonferanse at han sender en hastemelding til Obama, Sarkozy, Cameron og Ban. Han advarer dem mot å blande seg inn i konflikten i Libya.

Han sier at Gaddafi hilser til Frankrikes president Nicolas Sarkozy og britenes statsminister David Cameron at de vil komme til å «angre på å blande seg i Libyas indre anliggender».

Skadet mann i Benghazi

En skadet opprørsoldat i en bil i sentrum av Benghazi. Det er kamper i byen i dag mellom Gaddafis styrker og opprørsstyrker.

Foto: GORAN TOMASEVIC / Reuters

10.52: Hundevis av mennesker skal ha flyktet østover fra Benghazi på grunn av harde kanper i sentrum av byen, melder nyhetsbyrået AFP.

10.26: Leder av Libyas nasjonalråd Mustafa Abdul Jalil sier at bolligområder i Benghazi er under angrep av væpnede soldater og tanks. Han sier til Al Jazeera at sykehus i byen er fullt av sårede.

– Vi har for lette våpen til å stå i mot Gaddafis styrker. De har nyere og kraftigere våpen, sier Abdul Jalil.

10.14: – Gaddafis hær er under angrep fra opprørere nær Benghazi, melder Libyas statlige nyhetsbyrå. De bestrider meldingene om at regjeringsstyrker angriper byen.

10.07: Norge sender ikke personell eller utstyr, slik danskene allerede har sendt seks jagerfly i retning Libya, før det er tatt en avgjørelse om hvilken rolle NATO skal ha, opplyser Forsvarsdepartementet til NRK.

09.50: Verdenssamfunnet må nå handle raskt for å gjøre noe med situasjonen i Libya, sier en fransk regjeringskilde.

Et møte om situasjonen i Libya holdes i Paris nå i formiddag. Blant annet Storbritannia, USA, Frankrike og Norge delta. Statsminister Jens Stoltenberg deltar på møtet.

Libysk jagerfly på vei ned

Libysk jagerfly i flammer på vei ned etter at det ble beskutt over Benghazi.

Foto: PATRICK BAZ / Afp
Røyk etter at et jagerfly styrtet i Benghazi

Eksplosjon i det et libysk jagerfly styrter etter at det ble skutt ned over Benghazi i morgentimene lørdag.

Foto: PATRICK BAZ / Afp

09.10: Fjernsynskanalen Al Jazeera rapporterer at Gaddafis styrker forsøker å innta Benghazi fra sjøen og fra sør.

08.49: Libyske myndigheter benekter at de angriper Benghazi.

– Det er ingen angrep i det hele tatt i Benghazi. Vi overholder våpenhvilen og ønsker internasjonale observatører velkommen, sier Mussa Ibrahim, talsmann for Libyske myndgheter til nyhetsbyrået Reuters.

Han hevder det er opprørere som angriper landsbyer og byer i området.

08.39: Fjernsynskanalen Al Jazeera melder om skyting i sentrum av Benghazi.

08:35: Statlige medier i Libya melder at regjeringsstyrker er under angrep i næheten av Benghazi.

08.20: Et jagerfly er skutt ned over den opprørskontrollerte byen Benghazi i Libya, ifølge nyhetsbyrået AFP.

Flyet ble hørt over byen i flere minutter før det plutselig kom flammer fra høyre bakdel. En reporter fra AFP så flyet styrte i et boligområde sør for byen.

Styrten ble etterfulgt av en eksplosjon, og svart røyk steg opp fra opp fra stedet der flyet traff.

Video Libysk jagerfly skutt ned i Benghazi

Et jagerfly styrtet etter at det ble skutt ned over Benghazi i morgentimene lørdag.

08.00: Det ble meldt om kraftige eksplosjoner i Benghazi i natt, dette til tross for at den libyske regjeringa erklærte våpenhvile i går.

Ifølge beboerne i Benghazi startet eksplosjonene rundt klokka to i natt. De forteller at Muhammar al-Gaddafis styrker kommer stadig nærmere.

SISTE NYTT

Siste nytt