Solberg taler mellom Israel og Palestina i FN

Norge ble klemt inn mellom Israel og Palestina på talelista i FN i dag. Erna Solberg sa krigen i Syria ikke må skygge for konflikten i Midtøsten.

Erna Solbergs i FN

Se hele talen Erna Solberg holdt i FNs generalforsamling.

Det er 23 år siden Oslo-avtalen mellom Israel og PLO ble inngått, men det er ikke blitt fred mellom de to statene.

I FNs generalforsamling i dag var Norge igjen plassert mellom partene, noe statsminister Erna Solberg selv gjorde et poeng av.

– La meg sende en oppfordring til president Abbas og statsminister Netanyahu som taler før og etter meg her i dag, sier Solberg fra talerstolen i New York.

Tostatsløsning i fare

Hun ba i talen de to landene om å iverksette anbefalingene fra Midtøsten-kvartetten.

– Jeg oppfordrer sterkt partene om å adressere de overhengende farene mot tostatsløsningen ved å implementere anbefalingene fra kvartetten, sier hun.

Midtøstenkvartetten består av USA, Russland, EU og FN, og kom i juli en rapport som slår fast at løsningen med to stater blant annet er i fare på grunn av Israels bosettingspolitikk.

– Israel ødelegger tostatsavtalen

Også palestinernes president Mahmoud Abbas brukte sin taletid til å snakke om konflikten med Israel. Han sa Oslo-avtalen skulle avslutte okkupasjonen, og ba Israel avslutte sin bosetningspolitikk.

– Hvordan kan et land som sier de ønsker fred, opptre slik, spurte han.

Abbas sa også at Israel gjennom sin bosetningspolitikk ødelegger alt håp om en tostatsløsning i regionen.

– Må si ja til jødisk stat

Israels statsminister Benjamin Netanyahu avviste i sitt innlegg at konflikten handler om israelske bosetninger. Samtidig framholdt han at palestinerne er for opptatt av fortiden til at det kan bli fred i regionen.

– De må si ja til en jødisk stat, sa Netanyahu, som sier han er klar til å starte fredsforhandlinger i dag.

Han inviterte også Abbas til å tale i den israelske nasjonalforsamelingen Knesset, og sa også at han selv vil tale i Ramallah om han får anledning.

Talelisten på FNs generalforsamling

Norge talte som nummer 12 i FN i dag - midt imellom Palestina og Israel.

Foto: Skjermdump / FN

Norge som fredsmegler

Solberg dro også fram Norges rolle som fredsmegler andre steder i verden i sitt innlegg. Hun skrøt av vår innsats for at fred er innen rekkevidde i Colombia.

– Jeg er stolt av at Norge sammen med Cuba fasiliterte fredsprosessen. Dette er et stort og historisk skritt framover for regionen.

I august inngikk FARC-geriljaen en våpenhvile som skal sette punktum for den 52 år lange krigen mot myndighetene.

Krever hjelp til Syria

Syria-krigen har vært høyt på agendaen i FN etter at en ukeslang våpenhvile ble brutt 19. september. Solberg sier den humanitære situasjonen i landet ikke kan tolereres.

– Globale og regionale krefter må sikre en våpenhvile og tilgang til humanitær hjelp nå, sa Solberg.

SISTE NYTT

Siste nytt